2 perc olvasási idő (487 szó)

Civilek, irány a Patreon! - avagy a mikroadományozás új szintje

A közösségi finanszírozási platformok jelenthetik a jövőt a civil szervezetek számára, még is itthon nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Ezen platformok egyik legismertebbike a Patreon. Korábban pedig már beszámoltunk arról, hogy elindult a Tudatos Ifjúságért Alapítványnak a Patreon oldala. Ebben a cikkünkben azt igyekezzük körbejárni, hogy mi is ez a Patreon és hogy miért lehet fontos nekünk, civileknek.

A Patreon egy közösségi finanszírozási platform, amelynek lényege, hogy a regisztrált felhasználók számukra szimpatikus és támogatandó szervezeteket, mozgalmakat, előadókat, alkotókat stb. „patronáljanak" anyagilag. (A szemléltetés szempontjából a továbbiakban a patronált szerepében civil szervezetet fogok írni.) Azonban fontos szerepet játszik még, hogy a regisztrált felhasználónak, vagyis a patronálónak lehetősége van eldönteni, hogy a szervezet által előre beállított támogatási összegek közül melyiket szeretné. A Patreon nagyon felhasználóbarát és egyszerű. A regisztrációt követően pár kattintással el is juthatunk a támogatás elindításához. A bankkártyás fizetésnek minősülő támogatást havonta megújíthatja a patronáló, de ha szeretné, akkor automatikusan elutalja az összeget a rendszer minden hónap első napján.

Mennyit kap meg a szervezet? Természetesen ahogy semmi sincs ingyen az életben, úgy ez sem. A Patreonnak van költsége, ami azonban nem terheli közvetlenül a szervezetet. Minden egyes támogatásból azonnal levon a rendszer kb. 20%-t, majd a csökkentett összeg az, ami rákerül a virtuális számlánkra. Tekintve, hogy egyébként nincsen nagyon semmilyen költségünk a Patreon miatt, így még ez is elfogadható feltétel lehet.

De mit jelent ez nekünk, civileknek?

Azt gondolom, hogy hazai civil szereplőinek nem kell bemutatni a szektor financiális kiszolgáltatottságát. A Patreon, a maga közösségi finanszírozási rendszerével óriási lehetőséget teremet a szervezetek számára, hogy mikoradományokat gyűjtsenek a támogatóiktól. Sajnos Magyarországon nem alakult ki a hosszútávú és rendszeres támogatás kultúrája a civil szektoron belül, ami azonban nem jelenti azt, hogy ez idővel nem változhatna. Itthon sokkal inkább az jellemző, hogy az 1%-os felajánlást követően maximum egy-egy eseti adományozásban vesznek részt az emberek. Törekednünk kell rá, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres támogatás és adományozás súlyára, és meg kell értetnünk a társadalom szereplőivel, hogy a civilekbe fektetett pénz, az közvetlen, vagy közvetve, de visszakerül hozzájuk különböző „közjóért való cselekvések" során.

A TIA Patreon oldalán lehetőség 1 – 3 – valamint 5 dollárral támogatni a működésünket. Mi pedig a támogatásért cserébe különböző különleges lehetőségeket biztosítunk a felajánló számára. Többek között olyanokat, hogy hozzáférhet csak a támogatóknak létrehozott online fórumhoz, ahol egyedi programokról és lehetőségekről értesülhet, megjelenik a neve egy külön oldalon, mint támogató a Tudatos Ifjúságért Alapítvány és a Tőled Hallottam Ifjúsági Magazin honlapján, vagy éppen, hogy hozzáférhet azokhoz a tartalmakhoz, amiket csak nekik hozunk létre az oldalon.

Visszautalnék az írásom azon pontjára, hogy meg kell győznünk a magyar embereket, hogy az eseti adományozások mellett, támogassák havi rendszerességgel is a civil szervezeteket. Legyen ez az összeg akár csak havi 300 Forint, ami egy gombóc fagyi ára. A közösségi finanszírozás és a periodikus mikrotranzakciók azok, amelyek ki tudják húzni a civil szektort, abból a financiális gödörből, amelybe közel 30 éve beleesett. 


Higgyünk a civilek által szervezett táborokban!
Hagyomány kontra technológia: A mozik sorsa

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. június 21. hétfő