2 perc olvasási idő (318 szó)

Diákönkormányzati gyorstalpaló II. - A projektszervezés alapjai

A cikksorozatom második részében szeretnék egy hasznos módszert bemutatni, mely a projektszervezés alapjait adhatja egy diákönkormányzatnak.

A "Projektóra" alkalmazása szervezetté, jól átláthatóvá és egyszerűbbé teszi a programok létrehozását. A munkafolyamat három szakaszra osztható: előkészület, a projekt és utómunka.

Az első lépés létrehozni egy olyan csapatot, amelynek tagjai lelkiismeretesen, összedolgozva fogják tudni a programot koordinálni. A kitűzött céllal mindenkinek tudnia kell azonosulni, hogy hiteles legyen az, amit csinálnak. Mind a közös, mind az egyéni célok meghatározásakor ajánlom a SMART célok alkalmazását. A célnak öt kritériumnak kell megfelelnie: Legyen konkrét (Specific), mérhető (Measurable), elérhető (Achievable), reális (Relevant) és határidőhöz kötött (Time-bound).

Ezután érdemes fiatalokat toborozni és velük együtt projektet választani, felmérve az igényeiket.

A programszervezés egyik fő lépése az ütemterv elkészítése. Egy munkaterv akkor jó, hogy ha részletes, átlátható és a csapat minden tagja által hozzáférhető. Segédeszközként rengeteg sablon található az interneten.

A következő pont a forrásteremtés, melynek több része van. Ide sorolnám a szponzor- és pénzszerzést, mellyel biztosítjátok az anyagi hátteret. Az önkéntesek toborzása is ennek a lépésnek a része.

A kommunikáció az egész folyamatot végig kell, hogy kísérje, azonban a népszerűsítés szakaszában a legfontosabb. Érdemes plakátokat készíteni, a közösségi médián reklámozni stb., hogy minél több embert el tudjatok érni.

A megvalósítást a konkrét előkészítés előzi meg, amikor az utolsó simításokat végzitek el.

Az utolsó két lépés szerintem a legfontosabb, azonban ezek a tevékenységek sokszor kimaradnak – hibásan. Fontos, hogy értékeljük a programot, ezzel visszajelzést adhatunk magunknak és társainknak. A bevált dolgokat megtarthatjuk, a kevésbé jól sikerült elemeken pedig legközelebb javíthatunk, változtathatunk. Én érdemesnek gondolom egy koordinátor felkérését az értékeléshez, hogy biztosan mindenki szóhoz jusson, megoszthassa gondolatait, és senkiben se maradjon semmi.

Akár jól, akár nem az eltervezettek szerint ment végbe a projekt, szükséges a megünneplés, mert ezzel lezárást kapunk. Emellett nem is magát a programot kell megünnepelni, hanem a belefektetett kemény munkát, energiát és erőfeszítést. 


A cikksorozat első része itt olvasható el.


Űrtér és Kibertér - 1.rész: A világűr geopolitikáj...
Újságírásban résztvevő fiatalok jelentkezését várj...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. július 21. vasárnap