2 perc olvasási idő (401 szó)

Újra lesz Norvég Alap Magyarországon

​A 2014-ben kirobbant Norvég Alap-ügy után sokáig úgy tűnt, hogy a magyarországi civilek búcsút inthetnek a skandináv ország által nyújtott támogatásoknak, aminek elosztásába a kormány bele akart szólni. Több évnyi sikertelen tárgyalás után, most úgy néz ki újra van minek örülnie a civil szektornak, a Norvégia budapesti nagykövetsége ugyanis a facebookon közétette azt a hírt, amely szerint Norvégia a tegnapi napon új együttműködési megállapodásokat írt alá Magyarországgal az EGT és Norvég Alapok felhasználásáról. A támogatási összeg 214,6 millió euró.

A megállapodások független pénzforrásokat biztosítanak a civil szervezetek részére, és az előző időszaknál nagyobb összeggel támogatják a klímavédelmi és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti fejlesztéseket és innovációt, továbbá jelentős támogatást biztosítanak helyi és regionális fejlesztésekre, valamint a roma lakosság társadalmi integrációjára. - olvasható a nagykövetség oldalán.

"Jó hír, hogy hosszú tárgyalási folyamatok után megállapodtunk az EGT és Norvég Alapok jelenlegi támogatási időszakának magyarországi kereteiről. Számunkra különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen . [...] Nehéz és hosszan tartó tárgyalásokat folytattunk Magyarországgal az EGT és Norvég Alapokról. Magyarország a 15 kedvezményezett ország között az utolsó, mellyel együttműködési megállapodást kötöttünk, és jó hír, hogy az EGT és Norvég Alapok keretei közt végre Magyarországgal is elindul az együttműködés" – mondta Ine Eriksen Søreide külügyminiszter.

Mint ismert a több, mint 5 éve húzódó konfliktus a felek között abból fakadt, hogy a kormány szerint a források elosztásáról döntő szervezet (Ökotárs Alapítvány) működése átláthatatlan volt és azzal vádolták őket, hogy politikai alapon támogattak civil szervezeteket. A norvégok továbbra sem fogják engedni, hogy a kormány döntsön a támogatott civilek köréről. Ennek kapcsán a nagykövetség így írt erről: "A civil szervezeteknek nyújtott támogatások alapkezelőjének kiválasztásáról külön eljárásrendben állapodtak meg a felek, továbbá az együttműködési megállapodások hivatkoznak az EU-nak a tagállamokban a jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén az Unió költségvetésének védelméről alkotott rendeletére. A független alapkezelőről történő megegyezés előfeltétele annak, hogy az EGT és Norvég Alapok forrásai a jelenlegi támogatási időszakban kifizetésre kerüljenek. Ez az EGT és Norvég Alapok valamennyi támogatási forrásának folyósítására vonatkozik, nem csupán a civil szervezeteknek nyújtandó támogatásokra, és azt jelenti, hogy egyetlen program sem kezdődhet el, amíg nincs egyezség a civil támogatások alapkezelőjéről."

Az új program itt található, részletesebben pedig ide kattintva lehet olvasni róla.

kiemelt kép: regjeringen.no

Ki nyeri a 2020-as Erzsébet Nóvum díjat?
Legyen mindenkinek alap a politika alapfogalmai - ...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2022. december 07. szerda