3 perc olvasási idő (629 szó)

„Nem tudják, hogyan kell vitázni, ezért nem is fognak hozzá” – Interjú egy hiánypótló kezdeményezés szervezőivel, a Vitaest fiataljaival

Mi, a Tőled Halottam csapata kifejezett figyelmet fordítunk arra, hogy a fiatalok által életre hívott, hiánypótló kezdeményezések figyelmet kapjanak. Így találtunk rá arra a csapatra is, akik egy velős tételmondattal hirdettek vitát fiataloknak. Igaz, a vitát későbbre halasztották az aktuális helyzet miatt, azonban az nem is volt kérdés, hogy felkeressük őket. Ekképpen ismerkedtünk meg Huszai Csillával, a Vitaest vezetőjével. A Vitaest fiatalok egy csapata, akik nyílt vitaesteket szerveznek megosztó témákkal, amelyeknek a veresegyházi Köz-Pont Ifjúsági Ház ad teret.

Mikor és milyen céllal hoztátok létre a Vitaestet?

A Vitaestet már 2019 decemberében elkezdtük szervezni a veresegyházi Köz-Pont Ifjúsági Ház vezetőivel (szerk.: Az Ifjúsági Házat 2012 óta üzemelteti a Támaszpont MOPKA, a velük készült interjút itt olvashatjátok.) de a csapat először 2020. január 18-án ült össze. Az a tapasztalatunk a fiatalokkal kapcsolatban, hogy vagy nem mernek, vagy nem tudják, hogyan kell vitázni, ezért nem is fognak hozzá, vagy nem érdekli őket annyira. Az általunk szervezett vitaestekkel szeretnénk bevonzani az ifjúságot, és ösztönözni őket, hogy foglalkozzanak az őket érintő kérdésekkel, merjék kinyilvánítani a véleményüket.

Szerintetek mennyire tudott meghonosulni itthon a vitakultúra? Akár az iskolában/oktatásban, akár például a politikában.

Vannak próbálkozások, például az Eötvös Loránd Tudományegyetem vitaklubja, amire nem csak az egyetem tanulói járnak, vagy a Szabadfogás című televíziós műsor, ami viszonylag nagy nézettségnek örvend, de úgy gondoljuk, hogy az oktatásban nem kap akkora szerepet, amit érdemelne.

Megkérdőjelezhető egyes politikai műsorok vendégeinek vitakészsége, alapvető hibákat követnek el, amikkel nem viszik előre a viták menetét, sokszor rossz példát mutatnak mind a műsorvezetők, mind az interjúalanyok.

Hogyan fognak tudni részt venni ezen a fiatalok?

Az eseményeket plakátokon, szórólapokon és facebook-on hirdetjük. Nyílt vitaesteket szervezünk, amiknél a közönség soraiból is fel lehet szólalni. Ugyanakkor bárkit szívesen várunk a csapatba, aki kedvet kap a vitázáshoz, vagy a viták levezetéséhez. A Vitaest facebook oldalon is lehet jelentkezni, ott megtalálhatóak elérhetőségek is. 

Az első téma a feminizmus lesz. Egy nagyon erős tételmondatba fűzitek bele, ami úgy szól, hogy a „Feminizmus egy baromság!". Miért ezt választottátok?

Próbáltunk olyan témát választani elsőre, ami a legtöbbeket érdekel, amire az emberek felkapják a fejüket. A feminizmus kapóra jött, hiszen sokszor lehet találkozni ezzel a kifejezéssel, mégis mindenkinek mások az elképzelései róla, mindenki máshogy fogalmazza meg.

Milyen témákra számíthatnak még a vitázók és mi alapján döntitek el ezeket?

Rengeteg ötletünk van, hiszen a tagok különböző baráti társaságokból jöttek, különböző érdeklődési körük van. Mindig olyan témát keresünk, ami megosztja a társaságot, és ami aktuálisan foglalkoztat minket. Felmerült például az, hogy a válások száma azért több-e, mert túl nagy az elvárásuk az embereknek a partnerükkel szemben, hogy előnyben kéne-e részesíteni a bolygónkkal való foglalkozást az űrkutatással szemben, hogy a filmes remake-ek csak pénzlehúzásra vannak-e, hogy rossz-e, hogy sokszor angol szavakat használunk, mikor magyarul beszélünk, hogy mennyire engedhetjük, hogy a kisgyerekek felmenjenek közösségi oldalakra. Tervezzük, hogy minden esemény végén véleményfelmérést végzünk, ahol a közönség leírhatja az ötleteit a következő vitaestek témáira.

Hogyan tudtok majd segíteni a vitázóknak illetve a résztvevőknek, hogy kellő tudással felvértezve és érvekkel készülve járják körbe az aktuális témát?

Mindig egy hónappal előtte hirdetjük meg a témákat, a vitázók pedig folyamatosan készülnek forrásokkal, amikből néhány részletet az esemény előtt az oldalon is megjelenítünk, hogy tudjanak rá előre reflektálni a nézők is. A vitázók munkáját a moderátor is segíti, aki ellenőrzi, amit összegyűjtöttek. Ugyanakkor én is adok nekik ötleteket, utánajárok bizonyos információknak, és megválaszolom a kérdéseiket. Ha olyan témával találkozunk, amihez tudunk találni hozzáértő embert, akkor mindenképpen meghívjuk, vagy belevonjunk a készülésbe, lehet ez olyan személy, aki érintett egy bizonyos ügyben, vagy szakértő egy bizonyos területen.

Ha felkeltette az érdeklődésed a Vitaest, kövesd őket a Facebookon. Ha pedig további cikkeket olvasnál a vitázás témájában, akkor olvasd el az ebben a témában írt korábbi cikkünket


képek forrása: facebook/vitaest | pexels.com


Vinnai Milda: Kar - Ant - ÉN
OKTatás. ONline. DIgitálisan - Hogyan lesz néhány...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. szeptember 29. péntek