2 perc olvasási idő (462 szó)

OKTatás. ONline. DIgitálisan - Hogyan lesz néhány egyetemistából országos szervezet

2020. március 13.-a meghatározó nap volt a magyar közoktatás életében, ugyanis Magyarország miniszterelnöke bejelentette, hogy a jelenlegi járvány helyzetre való tekintettel az általános és középiskolás diákok egy új, digitális munkarendre állnak át, ezzel is elősegítve a járvány terjedésének csökkenését. Így 48 kemény óra állt rendelkezésükre a tanároknak, illetve az illetékes szakértőknek, hogy kitalálják hogyan lesz ez kivitelezhető az elkövetkezendő időszakban. 

Molnár Janka Sára az OKTONDI jelenlegi elnöke felvetette az ötletet az internet kollektív tudatában, hogy egyetemistaként hogyan tudnának segíteni a tanárok és diákok munkáját a közeljövőben. Miután az ötlet egy pedagógusokat tömörítő Facebook csoportban meglepően pozitív fogadtatásra talált, megalakult az Egyetemisták az online közoktatásért csoport, hogy lássák, lenne-e néhány lelkes, aktív és hozzáértő fiatal, akik hasonlóan gondolkodnak és segíteni szeretnének a jövő generációjának. Jelentem, vannak! A kezdeményezéshez ugyanis rövid idő alatt több mint 4500 segítő szándékú egyetemista csatlakozott.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a bejelentés utáni napokban már el is kezdték csoportból toborozni és rendszerezni a fiatalokat akikkel karöltve megalakították az OKTONDI nevű oldalt. Hétfőn délelőtt a Kormányzati bejelentés után két nappal az oldal elérhetővé vált a nagyközönség számára, és az első 24 órában már 142 000 megtekintést produkált.

De mi is az OKTONDI? Olyan egyetemi hallgatók által létrehozott oldal, amely elősegíti a közoktatásban tanuló illetve tanító diákok, pedagógusok helyzetét a digitális munkarendre való átállásban. A felületen évfolyam, tantárgy és téma szerint válogatva találnak a diákok, pedagógusok folyamatosan bővülő online anyagot. Emellett a pedagógusok számára is elkészült egy használati útmutató a különböző hasznos eszközökhöz, amiket a digitális oktatás során és a későbbiekben is alkalmazhatnak. Több száz lelkes önkéntes egy héten keresztül keményen dolgozott annak érdekében, hogy tantárgyanként rendszerezve elkészüljenek a tartalmak amiket most már kibővülve olvashatnak az érdeklődők. Ezen a különböző tárgyakért felelős munkacsoportok dolgoznak, amiket a minőség garantálása érdekében mindig tanárszakos hallgatók vezetnek.

Ennyi ember koordinálása, igazi kihívást jelentett a megálmodók számára, ennek érdekében létrehoztak különböző divíziókat akik többek között a tananyagösszeállítás, honlapkészítés, HR, PR, marketing és jogi feladatokat látják el.

,,Nagyon jó volt látni, hogy szinte az összes partner, akivel kapcsolatba kerültünk, a pillanatnyi gazdasági érdekei elé helyezte a segítségnyújtást. Azt tapasztaltuk, hogy ez a váratlan helyzet példátlan összefogást szült az emberek között, ami különösen igaz a sok egyetemistára, akikkel együtt dolgozhatunk. Nekik köszönhetjük, hogy néhány nap leforgása alatt tízezres nagyságrendű munkaóra került az OKTONDIba, teljesen önkéntes alapon." - mondta el magazinunknak az OKTONDI alelnöke, Kovács Soma

Elsődleges céljuk az volt, hogy a válságos időszakban segítséget nyújtsanak a magyar fiataloknak, viszont a jövőben szeretnének saját tartalmat is előállítani, amivel előtudják segíteni több ezer diák fejlődését ezáltal a vírus lecsengése után is hasznos szereplői maradhatnak a magyar közoktatásnak. Ha szeretnétek még több érdekességet megtudni róluk, kövessétek a facebook oldalukat, vagy látogassatok el a honlapjukra!
képek forrása: tavaoktatas2020.hu


„Nem tudják, hogyan kell vitázni, ezért nem is fog...
#maradjotthon - avagy, amikor fiatalok szólnak fia...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. június 21. péntek