4 perc olvasási idő (854 szó)

Mit hozott a második hullámban az OKTONDI?

A koronavírus első hullámában bevezetett online oktatás során egyetemistákból álló fiatalok létrehoztak egy olyan platformot, ahol a közoktatásban tanuló diákok könnyebben tudnak tanulni, és elsajátítani a számukra fontos ismereteket, illetve a weboldal a tanárok számára is segédanyagokat nyújt. Az OKTONDI - OKtatás ONlinde DIgitálisan szinte futótűzként terjedt a fiatalok körében, nagyon sok fiatal fordult hozzájuk segítségért. A kezdeti nehézségek ellenére mára már sok fejlesztéssel és újdonsággal tudják segíteni a diákokat. Ezúton Szálkai Kornéliát, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóját kérdeztem arról, hogy milyen változásokon ment keresztül a szervezet az elmúlt fél évben.

Az OKTONDI akkor vetette meg a lábát, amikor egy fiatalokból álló csoport úgy döntött: Attól, hogy látszólag megáll az élet, még nem kell ténylegesen megállnia, és mi, fiatalok, ott segítünk, ahol tudunk, ahol a legjobban fáj: ez pedig a közoktatás. A csapat megálmodta, majd az informatikus fiatalemberek elkészítették a weboldalt, ahol a diákok egy kereshető tudástárban, évfolyam és tantárgy szerinti bontásban találkozhatnak a tanulást segítő tananyagokkal. Emellett a tanárok számára létrehoztak egy oktatási modult, ahol azon kívül, hogy segítséget kapnak a dolgozatok digitalizálásában, lehetőségük nyílik megtekinteni a különböző, távoktatást segítő alkalmazások és programok használati útmutatóit. A kezdeti kavarodások ellenére mára már az elnökség és a pontos struktúra is tisztázódott. Így a munka hatékonyságának érdekében, hogy ennyi embert és projektet össze tudjanak fogni egy rendszerbe, az elnökség kigondolt egy szervezeti struktúrát, amelynek részét képezték a marketing, a PR, a HR, az IT, illetve az oktatási divíziók. A divíziók azóta megszűntek, és elkezdtek projektötletek alapján működni. Az online oktatás segítése mellet online rendezvényeket is szerveznek annak érdekében, hogy a fiatalok életét a tanuláson kívül is elősegítsék.

20 perc együtt:

Mivel a jelenlegi járványhelyzetben az egyetemek nem tartanak személyes nyílt napokat, az OKTONDI létrehozott egy online programsorozatot, melynek lényege a pályaválasztás elősegítése különböző perspektívákból. A program célja az, hogy a lehető legtöbb egyetemi szakot bemutassák egy beszélgetés keretén belül, tapasztalt hallgatókkal. Így a továbbtanulni vágyó diákok elsőkézből kaphatnak információt, amely lehet, hogy hozzásegíti őket ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni. Ezek a videók általában csütörtök délutánonként tekinthetők meg élőben az OKTONDI Facebook-oldalán (vagy a YouTube-on), de ha esetleg valaki lemaradna ezekről, akkor lehetőség van visszanézni őket az OKTONDI YouTube-csatornáján. A 20 perc együtt második évada nemrég indult, azonban a pályaorientáción kívül az itt dolgozó fiatalok megalkották a Szakkoli maratont is, ahol szakkollégiumok mutatkoztak be. A YouTube-csatornán ezek a videók is visszanézhetők.

Táborozás az online térben:

Az OKTONDI az általános és a középiskolás diákokra is nagy hangsúlyt fektet, így a közoktatásban tanuló diákoknak lehetőséget nyújtott a nyár folyamán. 10-16 éves fiataloknak szerveztek napközis tábort, ahol bevezették őket a startupok és a természettudományok világába. Az eredetileg személyes jelenlétű tábort sajnos a vírushelyzet miatt az online térben kellett megszervezni, így a táborozás a 21. században egy új értelmet nyert. A Tudományos Piknik már évek óta szervez tudománynépszerűsítő eseményeket gyerekeknek. A TuPi is az elnökség egy korábbi "műve", ami mára már beágyazódott az OKTONDI-ba, és nem volt kérdés, hogy idén is lesz napközis tábor.

Egyéb programok:

A matematikával bizonyára sok embernek már meggyűlt a baja, így az OKTONDI létrehozott a Mateking.hu-val egy nagyköveti programot annak érdekében, hogy a tantárgyat és a tudományágat népszerűsítsék. A Magyar Telekommal szintén együtt dolgoznak a Legyélteis! Most generációs program keretein belül, ami összeköti a fiatalabb generációkat az idősebekkel, és igyekszik megszüntetni és csökkenteni a generációk között kialakult szakadékot.


Az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletversenyére készült egy pályázat, ahol az OKTONDI egészét mutatták be a szervezet önkéntesei, és amellyel elnyerték a Társadalmi különdíjat, ami szintén egy hatalmas elismerés volt számukra.

Júliusban az E-on is írt ki egy pályázatot, ahova egy új projekttel jelentkeztek, ÖkOktondi néven. Ez a projekt teljes egészében a fenntarthatóság és a környezetvédelem témájára épült. Az elsődleges koncepciójuk az volt, hogy egy olyan eseménysorozatot szervezzenek, ahová a különböző témák neves képviselőit hívják meg workshopokat, előadásokat tartva, ezzel is elősegítve az ökotudatos társadalom megteremtését. Itt már kicsit előrelátóan gondolkodtak, hiszen figyelembe kellett venniük, mi lesz akkor, ha a járványhelyzet továbbra is fennáll. Mivel a jelenlegi helyzet nem engedi a személyes találkozásokat, így minden hónap első szerdáján meghívnak egy vendéget, aki egy moderátorral beszélget egy-egy fontos, fenntarthatósággal kapcsolatos témáról. Vendégeik voltak már többek között Duzs László, és itt volt már Pocsaji Csilla is. Mindkét videó visszanézhető az oldalukon, illetve december 2-án érkezik hozzájuk Antal Évi, a ,,Vászonzsákoslány" is. Ám gondolkodtak már azon is, mit fognak csinálni, ha végre kiszakadunk az online térből, és rettentő sok ötletük és tervük van a jövőben.


A Kornéliával folytatott beszélgetésem során megkérdeztem tőle, hogy szerinte mi az, amiben az OKTONDI más, mint a többi online anyagokat kínáló weboldal.

,,Én a tanulás alatt inkább a praktikus, gyakorlati tudás megszerzését értem, hiszen azt gondolom, ma ennek van virágkora, és a jövőben is erre fog épülni sok minden. Az OKTONDI rengeteg lehetőséget ad az ilyenfajta tanulásra. Én mindig azt mondom, legyünk nyitottak a világra, merjünk szétnézni, kilépni a komfortzónánkból, kezdeményezni. Azért kell kilépni a komfortzónánkból, hogy megismerjük, feszegessük a saját határainkat, ami által megismered önmagad is. "


​kép forrása: OKTONDI youtube

Free SZFE-s mikuláscsomag egy jó ügyért
Ahol napi ketten túladagolják magukat – Oregon áll...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. június 21. péntek