4 perc olvasási idő (822 szó)

„Jó lenne még több sikeres egyén történetét megismerni” – interjú a Magyar Sikersztorik Podcast csapatával

Mindig nagy öröm számunkra, amikor a Civil Körkép rovatunkon újonnan létrejött, innovatív kezdeményezéseket mutathatunk be, a Magyar Sikersztorik Podcast pedig pontosan ilyen. Hogy hogyan lett egy pizzázós ötletelésből mára egy több tízezres elérésű podcast sorozat, arról a kezdeményezés két megálmodója Bocskay Ádám és Pálfy Gergő mesélt nekünk. 

Mikor és milyen céllal jött létre a kezdeményezés?

2019 végén beszélgettünk először a podcast ötletéről egy közös pizzázás közben. Igazából eleinte úgy jött szóba a téma, hogy egyetemünkön, a Budapesti Corvinus Egyetemen lehetőségünk volt találkozni a magyarországi gazdasági elit néhány neves tagjával előadások keretében, akiknek a története rendkívül inspiráló volt számunkra. Ezért arra gondoltunk, hogy jó lenne még több sikeres egyén történetét megismerni, és ezzel együtt a lehető legszélesebb körben másokkal is megismertetni. Mindezt azzal a céllal, hogy láthassák az emberek: igenis lehet sikereket elérni és sok jelenleg ismert ember hasonlóan indult, mint bárki más. Fő célunk tehát a motiválás, sikeres emberek történetének, tapasztalatainak és tanulságainak bemutatása által.

Mit tartotok a legnagyobb erősségének és egyediségének a podcasteteknek?

Minden témát külön köntösben tálalunk fel, a változatosság, a lendület és az elgondolkodtató kérdések jellemzik interjúinkat. Azt szeretnénk elérni, hogy mind az érdekességek után kutatók, mind az interjúkban elmélyülni vágyók megtalálják azt, ami igazán érdekli őket. Igyekszünk olyan egyéneket is megszólaltatni, akik eddig nem, vagy csak ritkán adtak interjút.

Habár mások is készítenek interjúkat, mi törekszünk kifejezetten az egyén sikerének hátterét felderíteni, és azt célzottan feldolgozni, elérhetővé tenni. Ilyenkor mi is rengeteget tanulunk a "nagyoktól", de egyben megfoghatóvá tesszük a tanulságokat mindenki számára.

Eddig kik szerepeltek a beszélgetésekben? Volt olyan beszélgetés, amit kiemelnétek?

Elérés szempontjából egyelőre Dr. Zacher Gáborral készült interjúnk teljesített a legjobban, ez talán nem is meglepő, hiszen egy rendkívül ismert szaktekintély, aki egyben egy médiaszemélyiség is, így az interjú nem csak érdekesre sikerült, de kifejezetten szórakoztató is volt. Fura megtudni például azt, hogy bizony egy függőségeket kezelő orvosnak is vannak olyan dolgok az életében, amelyek nélkül egyszerűen nem tud élni. Éppen Zacher Gábornak volt ezzel kapcsolatban egy kifejező mondata: Lehet szenvedély nélkül élni, de nem érdemes!

Legújabb interjúnk is érdekesre sikeredett. Ki gondolná például, hogy van olyan magyar vállalkozó, aki a szeptember 11-ei terrortámadásokkal kapcsolatosan találkozott George Bush-sal és egy másik alkalommal pedig kimentette a Rockefeller család egyik tagját Romániából? Néha olyan történeteket is megosztanak interjúalanyaink, amiről máshol még soha nem beszéltek. Mi ilyenkor érezzük úgy, hogy jól sikerült egy interjú.

Mi alapján választjátok ki a következő vendégeteket?

Igazából egészen egyszerűen: akik nekünk eszünkbe jutnak, a hírekben szerepelnek, vagy akiket az ismerőseink javasolnak. Eddig szerencsére kifejezetten nagy arányban jeleztek vissza azok, akiket megkerestünk, többnyire pozitívan. A kitartó munka pedig megtérült, mostanra már kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezünk, és előfordult az is, hogy korábbi vendégeink segítségével tudtunk új megkereséseket sikerre vinni. Számunkra tényleg a konkrét sikersztorik megjelenítése a cél, így törekszünk arra, hogy minél változatosabb profilú vendégeket hívjunk meg.

Mennyi időt vesz igénybe egy beszélgetésre való felkészülés?

A felkészülés igazából nagyon vendégfüggő. Általában néhány órát töltünk vele, cikkeket olvasunk és videós interjúkat nézünk, amennyiben készült már korábban az adott személlyel. Ezután összeírunk néhány kérdést, amit érdekesnek tartunk megkérdezni. Ezek adják a vázát az interjúnak. Természetesen az interjúk sokszor egészen más témák irányába is elkalandoznak, amikre nem igazán lehet felkészülni, de ettől lesz izgalmas az egész.

Sok idő igazából az elkészült interjú feldolgozásával megy el. Ezt mi sem gondoltuk elsőre és valószínűleg kívülről sem érzékelik az emberek, de egy interjúval, mire az kikerül az összes felületünkre, minimum 2-3 nap munkánk van. Ez abból fakad, hogy jelenleg nincs még mögöttünk egy profi csapat, így gyakorlatilag ránk hárul minden feladat. Nemrég azonban csatlakozott hozzánk egy ismerősünk, aki segít a szerkesztésben és fejlesztési munkálatokban.Reméljük, idővel majd tovább tud bővülni csapatunk és egyre több minőségi interjút hozhatunk nyilvánosságra.

Pálfy Gergő és Bocskay Ádám

Milyen volt a fogadtatása ennek a hiánypótló kezdeményezésnek?

A tág ismerősi körből még olyan emberektől is kaptunk pozitív visszajelzéseket, akikkel egyébként nem tartjuk aktívan a kapcsolatot, valamint kommentekben és az email címünkre is érkeztek bíztató szavak. Nyilvánvalóan eleinte nem volt még nagy elérésünk, de folyamatosan növekedett és szerencsére továbbra is szerzünk új követőket. Most azon dolgozunk, hogy egy erős országos elérést építsünk ki. Örömmel fogadjuk a feliratkozásokat a Magyar Sikersztorik Podcast YouTube csatornáján és a podcast platformokon. A fő felületeink mellett egyébként pár hónapja Instagram oldalunkon is rendszeresen posztolunk az interjúinkból származó érdekes és motiváló idézeteket.

Mi a hosszútávú tervetek ezzel a podcast sorozattal? Egyéb más formátumban is gondolkodtok – például élő események, viták szervezése?

Mindenféleképpen szeretnénk bővíteni a jelenlegi felhozatalt, eleinte több interjú készítésével, majd pedig új formátumokkal is, mint például az általad említett viták és offline események. Folyamatosan követjük a nézők és hallgatók igényeit, és tervezünk másfajta innovatív megjelenéseket is. Úgy érezzük most kezdünk igazán lendületbe jönni, ezért biztatunk mindenkit, hogy tartsanak velünk a jövőben is!

Ha szeretnétek meghallgatni a Magyar Sikersztorik beszélgetéseit, akkor irány a youtube csatornájuk. További izgalmas tartalmakért pedig kövessétek őket facbookon és instagramon


A TIA is csatlakozott az Önkéntesség Magyarországi...
A nemzetközi együttműködések Mekkája és ennek alap...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. május 20. hétfő