3 perc olvasási idő (565 szó)

A virtuális tér és a Z generáció találkozása 2. rész - CYBERBULLYING

Felgyorsult a világ. Mindenki szalad, rohan és az internet mintha egybeforrt volna a valósággal. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyre több fiatal esik áldozatul az interneten való zaklatásnak. 20 évvel ezelőtt a fiatal generáció legnagyobb veszélye az volt, hogy épségben hazaérnek -e az iskolából, mára már a 21.századi szülőknek azon kell aggódniuk, hogy a túlzott internethasználat és az online tér, mennyire befolyásolja gyermekük mentális egészségét. Az internet túlzott elterjedése előtt az iskolai keményfiúk illetve lányok mindaddig személyesen félemlítették meg, és bántották gyengébb és elesettebb diák társaikat. Az informatika nagyléptékű fejlődése azonban, új eszközt adott e "keménymag" kezébe.Enter heading here...

Korábban ismerkednek meg a gyerekek az internet rejtelmeivel mint az ajánlott lenne. Jelentősen megnőtt azon kiskorúak száma, akik 7-8 évesen kezdték el az internet használatát. Sokuk azonban nem rendelkezik még szükséges készségekkel, és nem tudja kellő magabiztossággal kezelni az online teret. Mivel még személyiségük kialakulóban van és nem rendelkeznek elég tapasztalattal, így nem tudják megítélni azt, hogy mi az, ami előnyös számukra, illetve mi a helyes egy-egy adott szituációban.

Ez a jelenség nem csak a gyerekeket hanem az általános iskola felső tagozatát illetve a középiskolás korosztályt érinti leginkább. az imént említett két korosztály van a legjobban kitéve a veszélynek ugyanis, ők azok akik a legtöbb időt töltik az online téren és nem minden esetben tudják, hogy ki az aki jó szándékból keresi a társaságukat és kik azok akik nem. Az információ egyre gyorsabban és egyre akadálytalanabbul terjed, és ennek a folyamatnak még a felhasználók sem szeretnének gátat szabni. A magánélet fogalma lassan lassan eltűnni látszik, és annak a védelme egyre kevésbé érdekli az internet állampolgárait. Nagyon sok ember megosztja mindennapjainak minden részét az internet népével, ezáltal kiteszik magukat a cyberbullyingnak, ugyanis legtöbbjük bele sem gondol abba, hogy a közzétett információk esetleg rossz kezekbe kerülve karrierjük, munkahelyük vagy magán életük végét jelentheti.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érzelmileg miért megterhelőbb az online zaklatás a hagyományosnál. A válasz egyszerű, az interneten történő zaklatás elől nehezebb elmenekülni. Az iskolai zaklatás, bántalmazás az esetek túlnyomó részében véget ér az intézmény kapujánál- azonban a cyberbullying csak ilyenkor kezdődik. Ráadásul ezek a dolgok, mind abban a közegben történnek, amelyben a diákok mostanság a legtöbb időt töltik, ez nem más mint az online világ. Nem lehet elmenni azonban a mellett sem, hogy az elektronikus zaklatás az esetek túlnyomó részében anonim módon vagy álnéven történnek. Ezek a módszerek ugyanis lehetőséget ad azoknak is, akik egyébként soha nem kezdeményeznének bántalmazást, és nem bonyolódnának bele egy szemtől-szembeni konfliktusba. Az online zaklatás egy sokkal nagyobb színtéren az online világ nyilvánnosága előtt zajlik, így az áldozat még inkább kirekesztettnek és megalázottnak érzik magukat. Legtöbb esetben szerencsére nem végződik tragikusan a zaklatás, ám egyre növekszik azon fiatalkorúak száma akiknek haláluk a cyberbullyingnak tulajdonítható. Ennek megelőzésében nagy szerepet játszanak a szülők, és az ő felelősségvállalásuk. Fontos látniuk, hogy mi az amit megengedhetnek gyermeküknek, és mi az amit egy bizonyos kor alatt még nem javasolt. 

A szülők szerepe mellett, nagy hatást gyakorol a diákok iskolában történő nevelése. Úgy gondolom, hogy ezeket a problémákat iskolai kereteken belül még alaposabban kellene tárgyalni egy- egy osztályfőnöki óra keretében, ugyanis a problémák gyökere leginkább innen ered. A "13 okom volt" egy olyan könyvből készült sorozat, amely széles körben elterjedt a mai tizenévesek körében. Ez a sorozat leírja és bemutatja, hogy milyen nagy veszélyt is jelent ez valójában. Ajánlom mindenki figyelmébe:


​kép forrása: Pixabay/Linus Schütz

Megmérni a mérhetetlent, avagy mikor eredményes eg...
"Ebben a helyzetben úgy gondoljuk, hogy közös a fe...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 17. szerda