2 perc olvasási idő (329 szó)

Kérdezzünk! - online civil fórum a különleges jogrendről

Nem a korlátlan hatalom az orvosság – kérdezz a jogvédőktől! címen szervez online civil fórumot Magyarország három, talán legnagyobb, jogvédő szervezete, az Amnesty Ineternational Magyaroroszág, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

​A téma természetesen a járványhelyzet és a miatta kialakult különleges jogrend. A koronaívírus miatt kialakult helyzet teljesen felforgatja az országok politikai rendszereit (erről korábbin itt írtunk), a magyar kormány pedig időbeli korlát és kellő alkotmányos kontroll nélküli rendeleti kormányzásra kér felhatalmazást az országgyűléstől. A magyar jogvédő szervezetek szerint: "a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában nem volna szabad elfogadni, a különleges intézkedésekre az alkotmány keretei között kellene felhatalmazni a kormányt."  Március 22-én tette közzé az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért egy közös állásfoglalást a a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és annak alkotmányos feltételeiről, amelyben pontokba szedve megfogalmazták a javaslataikat. A közös állásfoglalás itt ovlasható el.

​Most vasárnap lehetőségünk nyílik megtudni, hogy mit gondolnak a kormány intézkedéseiről, legfőképpen az elfogadás előtt álló „felhatalmazási törvényről" az ország legaktívabb civil jogvédő szervezetei. Az azonban, hogy mire fognak válaszolni, rajtunk múlik. A kérdéseket szombat éjfélig lehet elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. 

És akik válaszolnak a kérdéseinker:

  • Pardavi Márta - Magyar Helsinki Bizottság
  • Szabó Máté Dániel - TASZ
  • Vig Dávid​ - Amnesty Magyarország
  • Gergely Márton - a HVG újságírója és a beszélgetés vezetője

Az esemény leírásából pedig kiderül, hogy  a vasárnap délután rögzített fórumot a hvg360 adja közre vasárnap 18:00 órakor a közérdekű tartalomra való tekintettel mindenki számára ingyenesen.​ 

BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI TEREK ÖSSZEFOGÁSBAN - AVAGY AZ...
Széljegyzet a nyomtatott sajtóról

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 17. szerda