2 perc olvasási idő (444 szó)

Tánc az emberi jogok szélén a koronavírus időszakában

„A demokrácia, a szabadság és az emberi jogok valódi értelmet nyertek az emberiség számára, ezért egyetlen nemzetnek sem hagyhatjuk, hogy kiforgassák és a diktatúra, az elnyomás szinonimáivá tegyék." Eleanour Roosevelt

A COVID19 fontosságáról és ennek katasztrofális hatásairól minden nap hallhatunk. Az elmúlt hónapok eseményei sok nehézséget hoztak, mint gazdasági, mint társadalmi szempontból. Azonban kevés szó esik az emberi jogokról vagy éppen a demokrácia helyzetéről. Az elmúlt időszak olyan helyzetbe kényszerített minket, hogy részlegesen néhány jogunkról le kellett mondanunk és a helyi kormányintézkedésire kellett bíznunk magunkat. 

A nemzetközi emberi jogok lehetővé teszik az államok számára, hogy bizonyos helyzetekben hatályon kívül helyezzék és korlátozzák az emberi jogokat. Vészhelyzet esetén ez a közös érdekek mentén létrejöhet. Az Európai Bíróság elfogadott egy olyan konvenciót, mely limitálhatja az emberi jogokat bizonyos okokból, békés időkben. Bizonyos esetekben, például háború vagy egy egész államra kiterjedő veszély ellen hatályon kívül helyezhetőek ezek a döntések.Ilyen krízisnek tekinthető a járványhelyzet is. Az intézkedések lényege az időnyerés és az emberi életek megmentése az emberi jogok korlátozásával. Általában elmondható ezen rendelkezésekről (nem csak Európában), hogy kiterjedhetnek tömeges elzárásra, személyes egészségügyi adatok tárolására és karantén kötelezettségre is. Ha ezek a pontok nincsenek betartva, az büntetőjogi eljárást vonhat maga után, ami legtöbb esetben pénzbírság vagy súlyosabb esetben szabadságvesztés.

Ne felejtsük el, hogy ezek a rendelkezések nem ellenünk szólnak, hiszen az emberiség egészét veszélyezteti a vírus terjedése. Azonban az intézkedések négy pontban is sértik az UDHR-t (Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata). Ezen jogok a szabadsághoz való jogot, az önkényes elzárástól való jogot, a magánélethez való jogot és a gyülekezési jogot veszélyeztetik. Ezeknek a jogoknak a korlátozáshoz tudományos bizonyítékok szükségesek, több szakértő által.

A Kínában kezdődő vírus már megmutatta, hogy nem csupán az emberi jogok vannak veszélyben, hanem a sajtószabadság is. A kínai kormány kezdetben tagadta, hogy a vírus valóban súlyos lenne. A kiszivárogtatott felvételeket a kormány kezdetben dezinformációnak állította be, ezzel meggyalázva a sajtószabadságot.

A koronavírus terjedését a világpolitika különböző módokon próbálja kiaknázni. Ha csak az amerikai Black Lives Matters tüntetéssorozatra gondolunk, ahol a rasszizmus igazságtalansága és a koronavírusra adott intézkedések megkérdőjelezik a Donald Trump jövőbeli elnöki győzelmét.

Az emberi jogok limitációjában, nem maga a korlátozás a fontos, hanem inkább ennek az idő tartama. Például, az USA-ban a 2001-es terrortámadás idején szintén vészhelyzetet hirdettek ki, amelyeknek emberi jogi velejárói még évekig érzékelhetőeik voltak. Azonban, a koronavírus legyőzésének sikeressége nem abban fog megnyilvánulni, hogy mennyire sikeres a jogi korlátozás, hanem abban, hogy az emberek mennyire hisznek a jelenlegi kormányokban és mennyire tartják be az előírt korlátozásokat. Egy biztos, ahogy Roosevelt is állítja, nem szabad lebecsülni az emberi jogokat és ezeket politikai célok érdekében kizsákmányolni, mert e törekvések mind veszélyeztetik a jelen és jövő demokrácia helyzetét. 


8 civil szervezet fordult az ombudsmanhoz a "Meseo...
"Sokan megfeledkeznek arról, hogy mi a diákönkormá...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. július 21. vasárnap