2 perc olvasási idő (315 szó)

8 civil szervezet fordult az ombudsmanhoz a "Meseország mindenkié" című könyv ledarálása miatt

"Alulírott civil szervezetek arra kérjük, hogy az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény (a továbbiakban: Ajbt.) 1. § (2) a) és d) pontjaira és a 2. § (1) és (5) bekezdéseire tekintettel a 18. § (4) alapján indítson vizsgálatot a Meseország mindenkié c. mesekönyv által generált kormányzati nyilatkozatok, polgármesteri utasítások és rendőrségi intézkedések, illetve mulasztások kapcsán, és a felmerülő alapjogi visszásságok miatt tegye meg ajánlásait az illetékes szervek felé." - olvasható abban a levélben, amelyet 8 civil szervezet írt alá és külödtt el Dr. Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának.

Az alapjogi biztos fellépését várják civilek, mert az alapjogokat sértő gyűlöletkeltésbe torkollott a társadalom perifériáján lévő csoportokat bemutató mesekönyv körüli vita. A 2020 szeptemberében megjelent mesekönyv különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mutat be mesefigurákon keresztül gyerekek számára. A kiadványban semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá – vagy más marginalizált csoport tagjává –, egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek.

A civilek nehezményezik többek között a miniszterelnök október 4-i rádiónyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott, hogy „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország" mindaddig, amíg „békén hagyják a gyerekeinket", valamint felhívják a figyelmet az Átrium Színházban megtartott felólvasóestre, amit a szélsőséges tüntetők miatt nem tudtak az eredeti tervek szerint megtartani. Továbbá beadványukban jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban.

Az aláíró szervezetek mindezek miatt arra kérték a biztost, hogy vizsgálja ki a történteket és tegyen ajánlásokat a jogsértő hatalmi szervek felé az újabb jogsértések megakadályozása érdekében.

Az ombudsmani beadvány itt olvasható!

Az aláíró civil szervezetek: 

  • Amnesty International Magyarország
  • Budapest Pride
  • Labrisz Leszbikus Egyesület
  • Háttér Társaság
  • Magyar Helsinki Bizottság
  • Magyar LMBT Szövetség
  • Társaság a Szabadságjogokért
  • Utcajogász Egyesület

Emberi jogi délután Debrecenben
Tánc az emberi jogok szélén a koronavírus időszaká...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. június 21. péntek