3 perc olvasási idő (537 szó)

Folytatódik a kör! – újabb visszatáncolások az Isztambuli Egyezménytől

Majdnem egy éve jelent meg az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatos magyar kilépésről szóló cikkem. Az elmúlt hetekben Törökország is követte Magyarországot és elutasította az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. A helyzet komikuma, hogy pontosan Törökországban írtak alá az Isztambuli Egyezményt, amely a nők elleni erőszakot hivatott megakadályozni. Ebben az írásban a kilépés lehetséges okaiba és ennek hatásaiba nyerhettek betekintést.

Az Európa Tanács által kiterjesztett Isztambuli Egyezmény már évek óta a közbeszéd egyik felkapott témája, amely hatalmas propagandahullámot indított el a konzervatív európai vezetőkben. Az egyezmény az emberi jogok védelmében jött létre, azon belül a nők elleni erőszak minden formájának a megállítása érdekében. Az Isztambuli Egyezmény olyan jogszabályokat és koordinációs lehetőségeket kínál az államok számára, amely lehetővé tenné az erőszak csökkenését. A WHO európai képviselete szerint 3 nőből 1-et érinthet ez a kategória. Ennek ellenére számos ország visszavonta az egyezmény ratifikációját.

Ennek oka az az állítás, mely szerint az Isztambuli Egyezmény a „genderelmélet trójai falova". Konzervatív európai nézetek szerint az Európai Unió konstruktív genderelméletet alkalmaz, amely megsemmisíti a nukleáris családot azáltal, hogy a homoszexuális házasságot és a transzneműséget elfogadja – holott az egyezmény pontjai semmilyen szinten nem erősítik meg ezt a kijelentést. Számos nemzetközi vagy hazai példán láthatjuk, hogy az Isztambuli Egyezmény nem egy diskurzus jellegű vitává vált, hanem egy olyan dezinformációs propagandaelemmé, amely a politikai hatáskeltés tökéletes eszköze lett. Konzervatív kormányok dobják vissza az Isztambuli Egyezményt a család értékeinek megsértésére hivatkozva, közben pedig a gender szó egy teljesen neutrális tartalmat takar. Az egyezményre való rálátás nyilvánvalóan függ attól is, hogy az adott nyelvre hogyan fordítják, és abban a fordítási környezetben milyen értelmezése van a gendernek. Sok esetben a fordítást direkt módon a nemváltással és az LMBTQ-társadalom fontosságával definiálják. A probléma ezzel az, hogy a félrefordítás direkt vagy véletlen gyakorlása is egyfajta dezinformációs közfelháborodást kelt.

Érdekes módon az egyezményhez más, Unión kívüli országok is csatlakoztak, mint például Törökország vagy Oroszország is. Törökország 2011-ben írta alá az egyezményt. A kilépés oka elsősorban az volt, hogy Törökországban megduplázódott azon esetek száma, amikor a helyi jogszabályok ellentétes hatást eredményeztek az Isztambuli Egyezménnyel szemben. Mi több, nemhogy csökkent volna, hanem nőtt a nők ellen elkövetett erőszak mennyisége.

Másodrészben pedig Törökországban – ahogy Bulgáriában vagy Lengyelországban is – erősek a nacionalista, nukleáriscsalád-központú szemléletek. Így Törökország is inkább egy új ellenséget látott a gender szóban, mintsem lehetőséget. Az időzítés is meglepő lehet, hiszen éppen a pandémia idején növekedett világszerte 30%-kal a nők elleni erőszak. Több mint 48 ország fogadott el prevenciós javaslatokat, amelyek túlnyomó része államon belüli törvénykezés volt. Érdekes módon az Isztambuli Egyezmény nem tartozik ezek közé. Sajnos nehéz az egyezmény Európán belüli hatásait értékelni. Egy biztos: Olyan jogi sztenderdet biztosít, amely legalább próbál a probléma ellen fellépni.

Tehát Törökország ugyan kívül esik az Európai Unión, és ezáltal talán a helyi jogszabályok és az Isztambuli Egyezményben foglaltak néhány ponton nem harmonizálnak, azonban nem mehetünk el a tény mellett, hogy pont most, a pandémia közepette egy ilyen döntés születik. Egyrészt a világjárvány végéig legalább fent kellett volna tartani az Isztambuli Egyezményt; másrészt csak 10 éve alkalmazza azt Törökország, és ez relatíve kis idő ahhoz, hogy – főleg egy ennyire kritikus helyzetben – tényleges konzekvenciát lehessen levonni a megegyezés sikeréről vagy éppen sikertelenségéről.


Az Északi-Sarkvidék- Új kolonizáció? Új háború?
Szavazhassanak levélben is a külföldön élő magyaro...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. május 20. hétfő