2 perc olvasási idő (384 szó)

Szavazhassanak levélben is a külföldön élő magyarok? – aHang petíció

Egyre nagyobb hangot kap a hazai közbeszédben a külföldön élő magyarok levélszavazási lehetősége. A probléma abban rejlik, hogy a jelenlegi szabályozás alapján a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési választásokon postai úton is leadhatják szavazatukat, míg a magyarországi lakhellyel rendelkező társaik csak személyesen, előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a szavazáson. Az ügyet egyre több civil szervezet és közéleti személyiség is felkarolta, köztük a Második Reformkor Alapítvány, sőt az aHangon futó, a Freie Ungarische Botschaft által kezdeményezett kampány, már több, mint 7.600 aláírásnál tart.

A Freie Ungarische Botschaft az aHangon indított egy kampányt annak érdekében, hogy módosítsanak a jogalkotók a hatályos választási törvényen úgy, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárok szavazhassanak levélben, akár rendelkeznek magyarországi lakcímmel, akár nem. Ez azért is fontos, mert enélkül csak nagyon nagy nehézségek árán tudnak szavazni az érintettek. A nehézségek legnyilvánvalóbb fajtája a személyes szavazás miatt szükséges utazáshoz kapcsolódik. Számos, külföldön élő magyarnak ez jelentős problémát jelenthet, ugyanis nagyon messzire kell elmenniük, emellett pedig magas költségekkel is járhat. Erre számos példát is felhoznak a petíció indítói:

Gondoljunk csak a magában földrésznyi méretű Ausztráliára vagy Kanadára, ahol a legutóbbi választáson csak 3, illetve 2 helyen volt lehetőség szavazni, így adott esetben akár több ezer kilométert is meg kellett tennie bizonyos választóknak, hogy személyesen szavazhassanak és ezt követően hazatérjenek. Vagy egy közelebbi példa: egyik aktivistánk marokkói kalandja, ahol a közel 700 kilométeres utat két átszállásos 14 órás utazással tudta maga mögött, mindezt azért, hogy szavazhasson. De a hazánkhoz képest kicsinek számító Dániában élő önkéntesünk számára is egész napos program volt eljutni a legközelebbi (és Dániában egyetlen) szavazókörbe, Koppenhágába és aztán hazatérni. Pedig ő Aarhusben, tehát még csak nem is a fővárostól legtávolabbi dán városban lakik!"

Az ügy kritikusai előszeretettel felhozzák azt az érvet, hogy igen is van lehetőségük levélben szavazni az érintetteknek, de ez csak abban az esetben lehetséges, ha a külföldön élő magyarok visszaadják a hazai lakcímüket. Erre azonban a szervezők is felhívták a figyelmet, hogy ez sokak számára vagy egyáltalán nem lehetséges, vagy csak nagyon nehezen és bonyolultan járható út. Ez rengeteg fiatalt is érint, főleg olyanokat, akik kétlaki életet élnek, vagy ingáznak - azaz megközelítőleg azonos időt töltenek külföldön, mint hazánkban.

Ha ti is fontosnak tartjátok az ügyet, akkor ITT tudjátok aláírni a petíciót. Az ügyről bővebben pedig itt tudtok olvasni. 


Folytatódik a kör! – újabb visszatáncolások az Isz...
Az érettségivel kapcsolatos országos felmérést ind...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. május 20. hétfő