4 perc olvasási idő (706 szó)

Elszántság, tehetség, lendület, ébredő közösség- interjú Újvári Fannival az Orgoványi Fiatalok elnökségi tagjával.

A Tőled Hallottam magazin civilkörképének legújabb interjú vendége Újvári Fanni az Orgoványi Fiatalok Csoportjának elnökségi tagja. Beszélgetésünk során a kezdeményezésről, annak kialakulásáról, lehetőségeiről, céljairól, eredményeiről és jövőbeni terveiről kérdeztem.

Mesélj kérlek a szervezet hátteréről. Mikor alakult, milyen céllal jött létre? Mivel foglalkozik?

Sokunk számára célkitűzés, hogy hagyjunk valami maradandót, továbbá valamilyen módon hálával tekintsünk az iránt a hely iránt, ahonnan származunk. Ne csak kritizáljunk, hanem tettekkel bizonyítsuk rátermettségünk: ezek az alapértékek ihlették 2019 augusztusában az OFI-Orgoványi Fiatalok Csoportjának a létrehozását.

Beláttuk, hogy egy ilyen helyen, mint Orgovány (Kecskeméttől 26km-re található, nagyjából 3500 fős község) szükség van egy fiatalokat összefogó közösségre, ahol bárki jól érezheti magát, részt vehet programok megvalósításában, valamint úgy érezheti, hogy a tette a faluközösség javára válhat. Külön kiemelendő, hogy Orgoványon a fiatalok egy olyan csoportja képviselteti magát, akik összefogás tekintetében egyedülálló magatartást tanúsítanak.

Tevékenységünk igen sokrétű, talán a közösségszervezést emelhetjük ki. Ez sok témához kapcsolódik, legyen szó az ünnepkörökről, zöldítési akciókról, de a szolidaritás és az önkéntesség meghatározó része csoportunknak.

Mekkora taglétszámmal bírtok? Várható-e bővülés?

Változó taglétszámmal működünk. Jelenleg 20-25 fő között mozog a csoport létszáma, azonbana középiskolai, egyetemitanulmányok, különböző elfoglaltságok következtében leginkább 15 fő alkotja a csoport gerincét. Nagyobb eseményeken a csoport jelentős része reprezentálja magát. A bővülés az folyamatos szerencsére, mindig van új, aki kíváncsi, hogy kik is vagyunk pontosan.

Hogyan lehet csatlakozni hozzátok, ha felkelettétek a tenni akaró fiatalság érdeklődését?

A csatlakozáshoz nem szabunk feltételeket, hiszen épp ez a lényeg, hogy nyitott közösség révén megadjuk a lehetőségek bárkinek, aki részese szeretne lenni. Bár a csoport neve tartalmazza a fiatal jelzőt, ez a fogalom relatív, tehát a kor sem akadály. Ha valaki taggá válik, fontos szerintem azonban az, hogy lelkesedéssel tegye, amit tesz, élményként és ne kötelességként tekintsen a szervezeti munkára.

Milyen akciókon, programokon vagytok túl?

Viszonylag még fiatal szervezetről beszélhetünk, ám ilyen rövid idő alatt volt lehetőségünk a bemutatkozásra. A debütáló eseményre Halloweenhez kapcsolódóan, egy teázós, beszélgetős, társasos délután keretében került sor, majd az őszi szezont egy faluzöldítési programmal zártuk le.

A decemberi hónap igazán mozgalmasnak bizonyult ugyanis, 2019. december 6. és 20. között levélküldő szolgálatba csaptunk bele, melynek keretein belül lehetőséget biztosítottunk azoknak, akik szerették volna köszönteni a szeretteiket még az ünnepek előtt. Ötletünket nagyon sokan szívesen fogadták, a kihelyezett dobozokba, mintegy 600 darab levél került. Ezeket az OFI manói december 21-én juttatták el a címzettek postaládaiba.

2019. december 22-én tartottuk az Orgoványi Falukárcsonyt, melyen számos helyi közösség képviseltette magát. Az esemény célkitűzése az volt, hogy összehozza az embereket karácsony előtt és kicsit beszélgessenek egy jó sütemény, vagy egy pohár, gőzölgő tea társaságban egymással.

A szolidaritás jegyében gyűjtést is szerveztünk egy helyi család számára, akiknek majdnem mindenüket felemésztette egy tűzeset.

2020. február 29-én tartottuk meg az első Orgoványi Télűző Mulatságot. Egy remek délután keretén belül égettünk kiszebábot, láthattunk csodás zenés-táncos produkciókat és természetesen családias légkörben élvezhettük egymás társaságát. Sütöttünk több, mint 400 fánkot, őrizve a farsang szellemiségét.

Hogyan érintette a szervezet munkáját a hazánkba is berobbanó vírushelyzet?

Természetesen, mint az élet számos területén minket sem került el a vírus, illetve a megfékezést segítő jogszabály-módosítások. Még a kezdet kezdetén felajánlottuk segítségünket az idős emberek számára a bevásárlásban, illetve a gyógyszereik kiváltásában, melyet néhányan örömmel igénybe is vettek. Kora tavaszra szerettünk volna egy az egész település, minden korosztálya számára családi sportnapot, ám erről sajnos a vírus miatt le kellett mondanunk. Jobbnak láttuk, ha a helyzet enyhüléséig kicsit pihentetjük a munkát, de természetesen az ötleteinkről nem mondtunk le. Bízunk a nyár hozta lehetőségekben, illetve, hogy már nem csak járványügyi szempontból leszünk szabadabbak, hanem a magánéletünkben is.

Jelentősen redukálódott a személyes találkozások száma is, de június végén újra hozzálátunk a szervezéshez.

Milyen akciókkal, programokkal készültök a jövőben? Van-e esetleg valami kész terv, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

A közeljövőben ismét összeülünk ötletelni a programokról, eseményekről, meghallgatjuk milyen kezdeményezések lapulnak tagjaink kreatív elméjében. Szeretnénk a családi sportnapot valamilyen formában megtartani, helyi származású világutazóinkkal előadásokat tartani, szabadtéri mozit szervezni, közösségi pikniket tartani helyi termelők bevonásával stb. Bízunk benne, hogy nem áll semmi a csoport útjába.

Köszönöm szépen a figyelmet partnerem Újvári Fanni és magam nevében is. Ha te is fontosnak tartod, hogy több ilyen kezdeményezés életre keljen, vagy érdeklődnél Orgoványi Fiatalok további tevékenységeiről, akkor okvetlen kattints az alábbi linkre.

​képek forrása: orgovanyifiatalok.hu


"a megtorlás fokozása semmiféle eredményt nem hoz ...
A rendszerváltás árnya a jelenben?- Vajon miért ne...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 17. szerda