1 perc olvasási idő (232 szó)

Május 3. – A sajtószabadság világnapja

Ma van a sajtószabadság világnapja. Az ENSZ május 3-át nyilvánította ki a Sajtószabadság világnapjává azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására, melyet az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez. Ezen a napon továbbá világszerte megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról, illetve május 3-án több felmérés és jelentés is nyilvánosságra kerül a média szabadságának aktuális helyzetéről.

Ezen jelentések közé tartozik a Riporterek Határok Nélkül éves mérése is, amelyben minden egyes országot pontoznak egy 1-től 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legjobb érték, míg a 100 a legrosszabb), hogy egy összetett szempontrendszer szerint mennyire szabad az adott ország sajtója. A 2020-as jelentés alapján Magyarország 30,84 pontot szerzett, amellyel az utolsó előtti helyet foglalja el az EU-s országok között (világviszonylatban a 89. helyet). Nálunk rosszabbul csak Bulgária teljesített tavaly. A 2020-as rangsor első öt helyezettje egyébként mind Európából van, sorrendben első Norvégia, majd őket követik Finnország, Dánia, Svédország és Hollandia.

A Riporterek Határok Nélkül a jelentésükben már figyelembe vették a koronavírus-járvány szabad sajtóra gyakorolt hatását is, valamint felhívták a figyelmet arra is, hogy növekszik az újságírókkal szembeni ellenséges fellépés a világban, az adatok szerint 2020-ban 11 újságírót gyilkoltak meg.

kép forrása: Riporterek Határok Nélkül

​További részletek itt olvashatók.


Kiemelt kép forrása: https://newsroompost.com

NIOK: Hogyan indíts online közösségi adománygyűjté...
Európai Uniós költségvetés: pénzpumpa a 2021-2027-...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. július 21. vasárnap