6 perc olvasási idő (1116 szó)

Külön is Együtt I. rész - AC Amics

Örömmel jelentjük be, hogy ezzel az interjúval egy új cikksorozat indul a magazinunkban, ami nem más, mint a "Külön is együtt". A név onnan ered, hogy bár helyileg messze vagyunk egymástól, mégis osztozunk a közös élményeinkben és értékeinkben, ami összeköt minket jóban-rosszban. Ezzel a cikksorozattal szeretnénk bemutatni alapítványunk, a Tudatos Ifjúságért Alapítvány nemzetközi partner szervezeteit. Maradjatok velünk!

Van Spanyolországban egy szervezet, akivel már számtalan jó emléket átéltünk együtt és különleges helye van a szívünkben. Ismerős lehet azoknak, akik követik az alapítványunk oldalait, ugyanis számos képünkön és bejegyzésünkben feltűnnek. A TIA egyik legrégebbi partnere, akikkel már nagyon hosszú ideje dolgozunk együtt. Ők pedig nem más, mint az AC Amics de la Biblioteca de la Fonteta. Az Amics a spanyolországi Valencia tartományon belüli, Silla-ban található. Fő profiljuk a nem formális oktatás, valamint a különböző képzések biztosítása fiatalok számára. Ma a szervezet egyik munkatársával, Enrique Monrabal Ruiz-zal beszélgettünk. 


Mikor és milyen céllal jött létre a szervezet? 

A szervezet 2005-ben jött létre a helyi cserkész mozgalom kezdeményezéséből. Abban az évben ünnepelte a csoport a 20. évfordulóját, amikor is úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy egy nagy bulival ünnepelnék meg ezt, létrehoznak valamit, ami megmarad az időben. Így hát létrehoztak egy projektet: helyreállítottak egy régi könyvtárat és a környékbeli fiatalok Ifjúsági Központjaként kezdték el használni azt. Programokat és workshopokat tartottak nekik, segítették őket a házifeladataikkal, játékokat játszottak, stb. Majd 2013-ban be kellett zárniuk ezt a teret, de a szervezet életben maradt és akkortól kezdve kezdett el a mai formájában működni.

Hogyan éritek el a fiatalokat? Milyen típusú programokat szerveztek?

Mostanában a főbb eszközeink, amivel elérjük a fiatalokat azok a társasjátékok és az Erasmus+ projektek. Együttműködünk számos város önkormányzatával: információt szolgáltatunk az Erasmus+-ról az ifjúsági osztályokon. Lehetőséget biztosítunk, hogy a fiatalok részt vehessenek különböző projekteken, emellett pedig arra is, hogy megírhassák saját ötleteiket egy ifjúsági csere vagy egy szolidaritási projekt keretein belül. Valamint, fogadunk és küldünk is önkénteseket az Európai Szolidaritási Testület által és rendezünk és részt veszünk különböző egyéni mobilitási és stratégiai partnerségi projektekben.

Ezek mellett társasjáték workshopokat tartunk ifjúsági központokban: a koraonavírus előtt kezdtük el megszervezni az „AMICS GAMES HUB" nevű havi társasjáték klubbot, ami ingyenes és mindenki számára nyitva áll, aki csatlakozni szeretne. A karantén miatt a tevékenységünk most online folytatódik. Az információs szolgáltatásunkat videóhíváson keresztül tartjuk és együtt az európai önkénteseinkkel angol és spanyol társalgási csoportokat rendezünk, valamint az Instagram felületünkön néhány nyelvből workshopot tartunk.

Mesélj nekünk az országod fiataljairól. Milyen nehézségekkel néznek szembe? Hogy tudjátok segíteni őket?

Hát, itt Spanyolországban, pár évvel ezelőtt szembe néztünk egy nagy gazdasági válsággal és azóta is érezzük ennek a következményeit. A fiataloknak nehézséget jelent munkát találni még nehezebb mindezt jó feltételekkel megtenni. Sőt, sok problémájuk van az iskolarendszerrel is, ami nagyarányú lemorzsolódást eredményez. 2015-ben Spanyolország volt az első lemorzsolódásban és bár nem tudom, hogy még mindig az elsők vagyunk-e, de az biztos, hogy még mindig kimagasló az arány… A legfőbb segítség, amit fel tudunk ajánlani ebben a szituációban az az, hogy bíztatjuk őket, hogy vegyenek részt az Európai Szolidaritási Testület által szervezetett önkéntes projektekben külföldön. Azt gondolom, hogy az az élmény megváltoztatja mindenki életét, különösképpen a fiatalokét ebben a helyzetben. Ezt saját tapasztalatból is tudom, mert 2017-ben NEET (nem vesznek részt foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésen) fiatal voltam és egy kicsit elveszettnek éreztem magam. Megtaláltam ezt a lehetőséget és részt vettem egy 12 hónapos önkéntes projektben az Egyesült Királyságban. Az az élmény mindent megváltoztatott a számomra.

Mit gondolsz, mennyire független és önálló a civil társadalom az országodban? Milyen területen kellene a civil szervezeteknek fejlődnie? 

Ez egy nehéz kérdés… Igen, ahogy a definíció mondja, a civil társadalom független és önálló és bevon számtalan különböző embert (ami nagyon jó), de a gyakorlatban nem tudom, hogy ez 100%-ban igaz-e. Úgy értem, mindig van egy függés valamitől, például, hogy megkapod-e a támogatást vagy megengedik-e, hogy ezt, vagy azt csináld. Ez igazi függetlenség vagy önállóság? Ez szerintem egy nagyon mély és nehéz téma. Úgy gondolom, hogy a civil szervezetek minden elképzelhető területen ott vannak és ez elképesztő, mivel a sokféleség a kulcs a sikerhez… A személyes véleményem az, hogy manapság, ha lenne egy varázspálcám és különleges képességet adhatnék bármilyen civil szervezetnek, akkor azoknak adnék, akik a környezetvédelem területén dolgoznak, amiatt, mert ez az egyik legnagyobb probléma, amivel ma szembenéz a világ. De még mindig vannak olyan emberek, akik ezt nem látják.

​Tagjai vagytok bármilyen helyi, nemzeti vagy nemzetközi hálózatnak? 

Igen, helyi szinten együttműködünk az Ifjúsági Tanáccsal, nemzeti szinten tagjai vagyunk az APROVE-nak, ami egy olyan civil szervezetek által nemrégiben felállított hálózat, akik fogadnak és küldenek önkénteseket. Ennek a célja elsősorban egymás segítése. Nemzetközi szinten két hálózat tagjai vagyunk: EUROMED CITIZENSHIP-nek és RÜCKENWIND-nek.

Mit gondolsz a TIA-ról? Ossz meg egy jó emléket velünk! 

A TIA az egyik legjobb civil szervezet, amit ismerek. Mindenki, aki a részese, minden, amit csinálnak és a projektjeik, rendezvényeik, mind-mind követni való példa. Én személy szerint különleges szeretettel fordulok a TIA felé mindazok miatt az emberek és lehetőségek miatt, amik megjelentek az életemben, mióta ismerem őket. 

2016-ban, amikor elkezdtem részt venni ifjúsági cseréken, hallottam először különböző emberektől, hogy van valaki Magyarországon, akit Zitának hívnak, aki „a legjobb projekteket csinálja" a szervezetével. (szerk.: Szalai Zita, szakmai igazgató, Tudatos Ifjúságért Alapítvány) Nagyon kíváncsi voltam rá és 2019 elején végre találkoztam vele, amikor részt vettem a PlayIn'clusive egy képzésén, mint csapatvezető. 

Mit is mondhatnék a PlayIn'clusive-ról? Számtalan jó pillanatot, élményt és lehetőséget köszönhetek neki személyes és szakmai téren is. Nemrég az Eurodesk odaítélte a Honourable Mention díjat a projektnek az Eurodesk 2020-as díjkiosztóján, ami azt jelenti, hogy jó munkát végeztünk vele. Egyáltalán nem vagyok meglepődve, mert azzal a csapattal, akikkel ezt megalkottuk – Szalai Zita, Kurunczi Rebeka, a Tudatos Ifjúságért Alapítványtól; Aytaç Uzunlas, Mert Can Başkaya, a Yaygin Egitim Merkezi Dernegi szervezettől, Törökországból; Antonio Benaches és én, Enrique Monrabal Ruiz, az AC Amics de la Biblioteca de la Fonteta szervezettől, Spanyolországból- nagyon jó és kellemes volt együtt dolgozni. Az a legjobb az egészben, hogy a közös emlékek száma csak gyarapodni fog, ahogy a jövőben együtt fogunk dolgozni. És biztos vagyok benne, hogy fogunk! Emiatt és még sok másért sem tudom kifejezni azt a hálát, amivel a TIA-nak és az AMICS-nak tartozom, hogy részese lehetek ennek. 

És most, 2020-ban visszaemlékszem azokra az emberekre, akik 2016-ban azt mondták, hogy „van valaki Magyarországon, akit Zitának hívnak…"

A PlayIn'Clusive csapata: Aytac Uzunlas, Antonio Benaches, Enrique Monrabal Ruiz, Kurunczi Rebeka, Mert Can Baskaya és Szalai Zita 
Nagyon bízunk benne, hogy minél hamarabb vége lesz ennek a járványhelyzetnek és újra együtt dolgozhatunk személyesen is spanyol barátainkkal. Addig is, ha szeretnétek még többet megtudni az AC Amics-ról, kövessétek őket facebookon és instagramon, valamint látogassátok meg a weboldalukat! 


Legyen a digitális oktatás mindenkié! - adománygyű...
Online ünneplik május elsejét a szakszervezetek

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. június 01. csütörtök