6 perc olvasási idő (1293 szó)

„A kompetenciákra épülő tanulás és tanítás egyik legjobb eszköze az esport” – interjú Kiss-Rezes Attilával, az Afterglow Esports Egyesület ügyvezetőjével

Hazánkban is egyre elterjedtebb az esport és egyre több fiatal találja meg a számára legmegfelelőbb játékot. Civil Körkép rovatunkban a League of Legends és a Teamfight Tactics köré épülő Afterglow Esports Egyesület ügyvezetőjével, Kiss-Rezes Attilával beszélgettünk. A nagyinterjúban kitértünk az egyesület tevékenysége mellett az esport fejlesztő képességére és a szükséges mentális felkészültségre, valamint a hazai esport világra is.

Mikor és milyen céllal jött létre az egyesület?

Az Afterglow 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy népszerűsítse az esportot, magyar és a nemzetközi versenyekre saját csapatot delegáljon, valamint, hogy a tagjai számára saját platformot biztosítson. Emellett kiemelt fontosságú volt számunkra, hogy az esporthoz lehetőséget adjunk, ezáltal pedig megteremtsük a szükséges feltételeket az edzésekhez és a versenyzéshez. Két játékra szakosodtunk, a League of Legends-re és a Teamfight Tactics-ra. Törekszünk arra, hogy a jövőben több szakosztályt is létrehozzunk, viszont minőségi szolgáltatást szeretnénk nyújtani, ezért nem adunk ki, olyat amiben nem vagyunk már maximálisan felkészültek.

Kik az egyesület tagjai?

Olyan lelkes fiatalok, akik maguk is játszanak valamilyen online játékkal és látják az esport közösségteremtő erejét. Az egyesületet jelenleg egy hét fős mag, az úgynevezett „alaptagok" működtetik, akik készek hozzájárulni a sportág hazai fejlesztéséhez és szervezeti infrastruktúrájának kiépítéséhez. A vezetőség mellett edzői stáb segíti a játékosainkat, hogy minél jobban fejlődjenek. És természetesen van a tagság, amit a játékosok alkotnak. Ez egyre bővül, jelenleg több, mint 30 játékosa van az egyesületnek. Korosztályt tekintve teljesen szórt az egyesület tagsága, bár ez inkább a fiatalokat érinti elsősorban, 14 és 35 év közöttieket.

kép: Afterglow

Hogy épülnek fel az edzéseitek?

Jelenleg úgy épül fel a tevékenységünk, hogy a játékosainknak heti hat edzést biztosítunk. Emellett igény szerint magánórákat is igénybe lehet venni, sőt emellett lehetőségük van a játékosoknak arra, hogy a havi rendszerességgel megtartott házikupákon mérjék össze tudásukat. A League of Legends játék pozíciókra osztható fel és különböző pozíciókhoz más-más kompetenciák szükségesek. Ezért három edzőnk is van, akik a különböző pozíciókat, „ösvényeket" képviselik. Minden ilyen ösvényhez heti két edzés tartozik, így jön össze a heti hat alkalom. Kéthetente szoktunk ingyenes próbaórákat is tartani, ahol az érdeklődők megtekinthetik hogyan néz ki egy edzés, mi is ez valójában.

Hogyan tudjátok egyensúlyba hozni azt, hogy egy kezdő játékosnak és egy több éve játszó tapasztalt tagotoknak is ugyan olyan élvezetes legyen egy edzés?

Abszolút jogos a kérdésed. Ezt úgy igyekszünk orvosolni, hogy az edzéseinken biztosítunk arra is lehetőséget, hogy mindenki a maga szintjén játsszon, de közben fejlődni is tud. Nagyobb szintű, jobb, tapasztaltabb játékosainak külön edzést tartunk, hogy ne az alapokkal kelljen foglalkozniuk. Erre szerencsére még nem is érkezett panasz, nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ilyenfajta minőségre is odafigyeljünk.

A közbeszédben igencsak elterjedt egyfajta negatív megítélése az esportnak, főleg a felnőtt szülők tekintetében, mondván, hogy „csak órákat ülnek a gép előtt a gyerekek". Ti is találkoztatok ezzel a fajta hozzáállással a munkátok során?

Nagyon sok tévhit él a magyar társadalomban az esport kapcsán, úgy gondolom, hogy ha valaki szeretné ezt valóban megismerni és jobban beleásná magát, akkor beláthatja, hogy ennek abszolút van jövője. Nálunk 18 év alatt szülői belegyezésre van szükség, ahhoz, hogy valaki az egyesület tagja lehessen. De nagyon szívesen mondok ellenpéldákat a negatív megítélésre. Nálunk rengeteg precedens van arra, hogy maguk a szülők is követik a játékokat, az esport világát, és támogatják a gyereküket. Volt olyan is, hogy egy 12 éves fiú jelentkezett, hogy eljönne a próbaedzésünkre és az anyukája is eljött vele és ő is játszott, majd ezt követően már boldogan mesélte, hogy az egész család benne van az esportban.

Beszélhetünk az esportól úgy, mint egy fejlesztő eszköz a fiatalok kapcsán?

Nekem meggyőződésem, hogy a kompetenciákra épülő tanulás és tanítás egyik legjobb eszköze az esport. Azt gondolom, hogy a játék által olyan készségekre és képességekre lehet szert tenni, amit az élet bármelyik területén lehet alkalmazni. Maga az élet is egy játék, folyamatos döntések sorozata, amik az esportban is megjelennek. Abban igencsak különbözik ez a hagyományos sportoktól, hogy itt a fizikai felkészültségnél sokkal nagyobb arányban van szükség mentális felkészültségre. Míg egy sportban a feszültség levezetése kiadható fizikálisan, addig itt játék közben csak mentálisan lehet ezt megtenni, ezt pedig meg kell tanulni, fejleszteni kell. De emellett ugyanúgy meg kell tanulni alkalmazkodni és csapatban gondolkodni. Amikor mi meghirdetjük a kurzusainkat, akkor mindig figyelünk arra, hogy az edzések mellett a játékosaink mentális egészségét is ápoljuk. Az edzők nem csak játékbéli tudást adnak át, hanem azt is megtanítják, hogy hogyan kell csapaton belül kommunikálni, a mérkőzések közbeni indulatokat levezetni és higgadtnak maradni. 

kép: Afterglow

Milyen fizikai felkészültséget igényel az esport, ahol akár több órán keresztül is ülőpozícióban van egy-egy játékos?

Ahogy említettem, az esport több mentális felkészültséget igényel, amihez az egészséges fizikai állapot elengedhetetlen. A sporttudományban már évtizedek óta bizonyított tény, hogy a mentális és fizikális teljesítőképesség pozitív kölcsönhatásban vannak egymással. A kívül-belül egészséges esportoló jobb promlémamegoldóképességel fog rendelkezni és nagyobb hatékonysággal fog tudni a feladataikra koncentrálni.

Mennyire van helye az esportnak az oktatásban szerinted?

Mindenképpen helye lenne. Az esport egy jó alternatív módszere lehetne a rekreációnak, például kikapcsolódó jelleggel órák között, a szünetekben tudnának a diákok különböző játékos feladatokat végezni. Korábban nekünk is voltak olyan kezdeményezéseink, amelyekben általános iskolákat és gimnáziumokat kerestünk meg és alternatív esportolási lehetőségeket ajánlottunk fel nekik, pont a fentebb említett célzattal.

Hogy áll Magyarország nemzetközi viszonylatban a LoL-on belül?

Vannak tehetséges játékosok, az a célunk, hogy őket felkutassuk és segítsük. Alapvetően a mi képzéseink arra irányulnak, hogy az esportolás kapcsán el tudjunk indítani játékosokat akár a nemzetközi karrierjükön. Így is vannak jelenleg olyan játékosok, akik külföldön szerepelnek különböző bajnokságokban. A leghíresebb Kiss Tamás „Vizicsacsi", aki nemzetközi szinten kimagasló teljesítményt tudott nyújtani és beírta magát az esporttörténelembe. De van magyar játékos a francia, vagy éppen a német bajnokságban is.

Működik itthon a Magyar Esport Szövetség, amely pont a tavalyi év végén lett tagja a Nemzetközi Esport Szövetségnek. Ez azt eredményezi, hogy a jövőben több nemzetközi tornán is részt vehetünk és akár magyar válogatott is szerepelhet különböző versenyeken. Komoly reményeket fűzök ahhoz, hogy League of Legends-ben Gyöngyösi Márton szakosztályvezetőnk eséllyel pályázhat a magyar válogatott edzői pozíciójára.

kép: Afterglow

Magyarországon mennyire elterjedt, hogy egyesületi szinten foglalkozzon valaki esporttal?

Itthon a legelterjedtebb játékok közé sorolható a Counter-Strike Global Offensive (CS:GO), a Fortnite, R6, PUBG valamint amivel mi is foglalkozunk, a League of Legends. Alapvetően az érzékelhető, hogy egyre többen szállnak be ebbe az ágazatba, nagyobb múlttal rendelkező egyesületek, oktatási intézmények vagy akár piaci szereplők is. Azonban amit én különbségnek látok a mi tevékenységünk és az előbbiek között, hogy mi nem helyhez kötöttek vagyunk, hanem az egész országban elérhetők a képzéseink, hiszen az összes programunkat online tartjuk.

Mennyire látjátok beérni a munkátok gyümölcsét a versenyeken?

Az utóbbi időszakban is szép eredményeket érünk már el, a tavalyi évben a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság alapszakaszában második helyre futott be csapatunk, de az azelőtti évben megrendezett MNEB-en is előkelő helyen végeztünk. Az elmondható, hogy amióta az egyesület létezik, azóta a hazai rangosabb versenyeken aktív résztvevő és egyre jobb eredményeket ér el. Let's glow!

Zárókérdésként kicsit a jóslásba mennék bele, 5 év múlva hol látod az Afterglow-t?

Mindenképpen egy meghatározó szereplőjeként látnám az egyesületet 5 év múlva azokban a játékokban, amikben most érintettek vagyunk. Úgy gondolom, hogy ha tudjuk folytatni azt a munkát, amit eddig beletettünk, akkor mindenképpen meg tudjuk tartani a mostani pozíciónkat. Szeretnénk a jövőben kibővíteni a játékpalettánkat is és szeretnénk egy vezető utánpótlás egyesületté válni. Reméljük ebben minnél többen partnerek lesznek: az állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával, a piaci szereplők szponzoráció keretében tehetnek a jövő sportjának sikeréért.

 Ha szeretnétek további infókat, érdekességeket megtudni az Afterglow-ról, az edzéseikről, vagy éppen az ingyenes, nyílt próbaóráikról, akkor látogassatok el a honlapjukra. Még több izgalmas tartalomért pedig kövessétek őket facebookon, instagramon és a youtube-on is. 


A legsikeresebb „nemzetek klubja” – az ENSZ status...
„A mai fiatalok nyitottan és nagy érdeklődéssel fo...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2022. december 07. szerda