2 perc olvasási idő (449 szó)

Segíts te is a menstruációs szegénység elleni harcban!

A menstruációs szegénység egy nagyon súlyos szociális probléma a mai Magyarországon. Erre hívja fel a figyelmet a Food Not Bombs Budapest csapata. Ennek okán gyűjtést szerveznek, melynek keretein belül betétek és nedves törlőkendők felajánlását várják. A gyűjtés felhívását változtatás nélkül közöljük!

​"Sziasztok!

Tudtátok, hogy a menstruációs szegénység ma Magyarországon 5-ből 1 nőt érint? Ez azt jelenti, hogy ezek a nők, és lányok a menstruáció idején kimaradnak a munkából, valamint az iskolából, mert nem áll rendelkezésükre semmilyen menstruációs higiéniás termék. A menstruációs szegénységet senki sem látja, azonban mégis létezik. A menstruációs szegénység világszerte jelenlévő probléma. Becslések szerint a Földön 1,2 milliárd nő nem tud megfelelő termékeket használni menstruáció idején.

A menstruációs szegénység ma Magyarországon sokkal több nőt érint, mint azt bárki gondolná, ezért mi, a Food Not Bombs Budapest csapata úgy gondoljuk, hogy foglalkoznunk kell a témával. Magyarországon a hajléktalan nőket a menstruációs szegénység célcsoportjának vehetjük. Mivel a megfelelő higiéniai termékek nem állnak rendelkezésükre, így következik, hogy zsebkendőkkel, rongyokkal, újságpapírral oldják meg a helyzetüket. Kiemelkedően fontos, hogy így sokkal nagyobb a fertőzésveszély kockázata számukra.

Egy átlagos nő egy hónapban 1000-2000 forintot költ erre. Ez nem tűnhet soknak egy átlagember számára, azonban másnak ez több napi étkezésének árát jelenti. Eszetekbe jutott-e már az, hogy éves szinten mennyi pénzt költötök intim higiéniás szerekre? Vagy az, hogy a különböző termékek között mi a különbség? Gondoltatok-e arra, hogy ami nektek természetesen ott van a polcon, másnak nagyban, rosszirányban befolyásolja az életét?

A gyűjtés célja, hogy leromboljuk ekörül a tabutéma körül fennálló falakat, és segítsünk a nőknek átvészelni ezeket a nehéz időszakokat. A témáról még mindig nem zajlik elég nyíltan a kommunikáció, nem végeznek pontos felméréseket. Egy rászoruló nő inkább sorban áll ételért, vagy ruháért, de nehezen beszél arról, hogy higiéniás termékekre is szüksége van. Szeretnénk, hogy ez a téma igenis éljen a köztudatban, valamint szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy a hajléktalansággal és mélyszegénységgel A MENSTRUÁCIÓ NEM SZŰNIK MEG!

Tegyétek ki a plakátot a munkahelyeteken, küldjétek el barátaitoknak. Fogjatok össze, vásároljatok együtt, beszélgessetek róla közösen, hisz így elindulhat a kommunikáció ebben a nagyon fontos témában.KIZÁRÓLAG EGÉSZSÉGÜGYI BETÉTET ÉS NEDVES TÖRLŐKENDŐT GYŰJTÜNK! Kérdéseiteket megelőzve ez azért fontos, mert a tampon és a menstruációs kehely ebben a helyzetben nem lehet opció, hiszen fennáll a fertőzésveszélye, valamint a nők nagy többségének nincs lehetősége a fertőtlenítésre. 

Ha bármilyen kérdésed van, vagy szeretnél velünk együtt működni, kérünk titeket írjatok a Food not Bombs Budapest facebook oldalára! Ha olvasnál bővebben a témáról, kattints ide

Köszi mindenkinek, változtassunk együtt a dolgokon! Hajrá!"

Forrás: Food Not Bombs Budapest facebook oldala


Online konferenci a menekültek és a bevándorlók tá...
Ellehetetlenített egyetemisták

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. február 27. kedd