2 perc olvasási idő (398 szó)

Civil-Szótár III. rész

„Civil-Szótár" sorozatunkban, 1 hónapon keresztül, heti egy cikkel jelentkezünk, amelyben a harmadik szektor szakzsargonjait vesszük nagyító alá. Minden héten 5-5 olyan fogalommal ismerkedhetnek meg az olvasók, amelyek később érthetővé és könnyebben befogadhatóvá teszik az írásainkat. Legújabb, harmadik részünkben újabb érdekes fogalmakat hoztunk!  

GONGO: a GONGO (Government-Organized Non-Governmental Organization), vagyis a kormányzat által létrehozott nem kormányzati szervezet. Ezek a szervezeteknek az elsődleges célja, hogy a kormányzati politikát támogató akciókat hajtsanak végre és a tevékenységük fő fókusza is a kormánypártok működését segítő események létrehozása. A szakirodalom úgy vélekedik a GONGO-król, hogy minél inkább több GONGO jön létre, annál inkább csökken a demokrácia és a jogállamiság intézménye az adott államban, ugyanis ezek a szervezetek az állami kontroll és ellenőrzés semmilyen módját nem látják el. A GONGO-k szerepe a kormányok számára, hogy bizonyos döntéseket és politikai lépéseket legitimáljon, hiszen ezen szervezetek feladat a kormányzat mindennemű támogatása.

Önkéntesség: a civilség egyik legfontosabb fogalma. Az önkéntesség célja, hogy valaki szabad akaratából cselekszik a közjó eléréséért, amelyre senki nem kényszeríti. az Egyesült Nemzetek Szervezete az önkéntesség évének nyilvánította a 2001. évet. Ennek egyik fontos eleme volt az önkéntességről szóló egyetemes nyilatkozat, amely az önkéntesség alapelveit fogalmazza meg és meghatározási, illetve értelmezési formákat is adott annak.

Szolidaritás: a meglévő közösség ösztönösen vagy tudatosan korlátoz bizonyos egyéni vagy csoportérdeket, hogy kölcsönös kötelesség- és segítségvállalást hozzon létre a közösségen belül vagy más közösségekkel. Indítéka a társadalmi egymásrautaltság, vagyis a közérdek. Egy működő civil társadalomban, alapvető a szereplők közötti szolidaritás és kiállás, ezzel is erősítve a szektort, valamint a közjó elérését.

Hálózatosodás: a hatékonyabb érdekérvényesítés, az erősebb fellépés, vagy pusztán a tudásátadás céljával gyakran hoznak létre különböző hálózatokat, vagy tömörülnek ernyőszervezetekbe a civilek. Ezt megtörténhet akár a közös célcsoport alapján, a közös tevékenység, vagy éppen a területi alapon. Ezen hálózatok, vagy ernyőszervezetek sokkal nagyobb tárgyalási potenciállal rendelkeznek, mintha egyedül próbálnák meg elérni a céljaikat.

ICNPO: az ICNPO az angol „The International Classification of Non-profit Organizations" rövidítése, vagyis a civil szervezetek nemzetközi osztályozását foglalja magába. Ez a legátfogóbb nemzetközi csoportosítás, amely aszerint kategorizálja a civileket, hogy alapitó okirataik szerint milyen tevékenységi profillal rendelkeznek Az ICNPO a következő 12 kategóriába sorolja a civil szervezeteket:

 • Egészségügy,
 • Gazdaság- és településfejlesztés, lakásügy,
 • Jogvédelem, érdekvédelem, politikai szervezetek,
 • Jótékonyság,
 • Környezetvédelem,
 • Kultúra és szabadidő,
 • Nemzetközi kapcsolatok,
 • Oktatás és kutatás,
 • Szakmai, gazdasági szervezetek, szakszervezetek,
 • Szociális szolgáltatások,
 • Vallási szervezetek,
 • Egyéb.


 • A Civil-Szótár első része itt érhető el, míg a második rész itt.​


  Érkezik az OtthOnline beszélgetések II. része
  Politikai színházak és álarcok-, avagy tényleg min...

  Kapcsolódó hozzászólások

   

  Hozzászólások

  Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
  Already Registered? Login Here
  Vendég
  2020. június 05. péntek