2 perc olvasási idő (367 szó)

CIVIL-SZÓTÁR II. RÉSZ

„Civil-Szótár" sorozatunkban, 1 hónapon keresztül, heti egy cikkel jelentkezünk, amelyben a harmadik szektor szakzsargonjait vesszük nagyító alá. Minden héten 5-5 olyan fogalommal ismerkedhetnek meg az olvasók, amelyek később érthetővé és könnyebben befogadhatóvá teszik az írásainkat. A második részben újabb érdekes fogalmakat hoztunk! 

NGO: az angol NGO rövidítés a Non-Governmental Organization, vagyis a nem-kormányzati szervek megfelelője. Lényegileg minden olyan társadalmi szervezet idetartozik, amely autonóm módon működik és független a kormányzattól. Más értelmezésben az NGO kifejezést használják a nemzeteken átívelő globális civil szervezetekre is. Érdekesség, hogy az NGO-nak több változata is kialakult a közbeszédben. A legismertebb a GONGO, vagyis a kormány által létrehozott, nem-kormányzati szervek (a témával részletesebben ebben a cikkben foglalkoztunk). De létezik PONGO, DONGO, BONGO stb., ezek mind-mind olyan NGO formák, amelyeknek valamilyen módon sérült az autonómiájuk.

Közhasznúság: közhasznú civil szervezeteknek nevezzük azokat az alapítványokat, egyesületeket, vagy nonprofit kft-ket, amelyek a létesítő okiratukban megjelölt közfeladat teljesítésére irányuló tevékenységet végeznek ezzel hozzájárulnak a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez. Közhasznú tevékenységnek minősülnek azok a tevékenységek is, melyek közvetve szolgálják az adott közfeladat megvalósulását.

nonprofit kft.: egy különleges civil szervezeti forma. A nonprofit gazdasági társaságok olyan gazdasági társaságok, melyek a társaság tevékenységéből keletkezett többletet nem osztják szét a részvényesek és a tulajdonosok között, hanem bizonyos közösségi célok elérésére használják fel.

1%: 1996-ban fogadta el az országgyűlés azt a törvényt, amely a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szól. Ez volt az 1996. évi CXXVI törvény, vagy ahogy a köznyelvben él, az 1%-os törvény. A jogszabály bevezetésének célja az volt, hogy a civil szervezetek függetlenedni tudjanak az államtól financiálisan és ezzel a szakmai autonómia mellett elkezdődjön az anyagi/pénzügyi autonómiája is a szektornak. A jogszabály arról rendelkezik, hogy a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk 1-1%-t felajánlhatják egy általuk kiválasztott civil szervezetnek és egyháznak. Ez nem kötelező, azonban aki élni szeretne a felajánlás lehetőségével, neki ki kell tölteni egy rendelkező nyilatkozatot. (a témával részletesebben ebben a cikkben foglalkoztunk)

Szakszervezet: szakszervezetnek azt az önkéntesen létrehozott, önkormányzattal rendelkező szervezetet tekintjük, amely a munkavállalók egyesüléseként jött létre abból a célból, hogy érdekeiket védjék és a munka világában közös követeléseiket elérjék fontos szociális kérdésekben. (a témával részletesebben ebben a cikkben foglalkoztunk)


A Civil-Szótár I. része itt érhető el.

Közösségi munka távolságtartás idején - az ELTE KC...
Legyen ART-Tér Komáromban!

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. június 05. péntek