2 perc olvasási idő (488 szó)

Neked 1%, a civileknek +1 esély

Megszokhattuk már, hogy a adóbevallást megelőző időszakokban megannyi hirdetést láthatunk és olvashatunk civil szervezetekről, akik az adónk 1%-t kérik. De ez mit is jelent valójában? Mi történik ha odaadom és mi történik ha nem? És miért is fontos ez annyira a civileknek?

​Ahhoz, hogy megértsük az adó 1%-nak a súlyát, vissza kell mennünk egészen 1996-ig. Ekkor fogadta el ugyanis az országgyűlés azt a törvényt, amely a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szól. Ez volt az 1996. évi CXXVI törvény, vagy ahogy a köznyelvben él, az 1%-os törvény. A jogszabály bevezetésének célja az volt, hogy a civil szervezetek függetlenedni tudjanak az államtól financiálisan és ezzel a szakmai autonómia mellett elkezdődjön az anyagi/pénzügyi autonómiája is a szektornak. Az elképzelés és a szándék jó volt, azonban az adófizetők egészét tekintve nagyon kevesen éltek ezzel a lehetőségükkel. 

                                                                De mit is mond ki ez a törvény?

A jogszabály arról rendelkezik, hogy a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk 1-1%-t felajánlhatják egy általuk kiválasztott civil szervezetnek és egyháznak. Ez nem kötelező, azonban aki élni szeretne a felajánlás lehetőségével, neki ki kell tölteni egy rendelkező nyilatkozatot. A nyilatkozat benyújtható papíralapon és elektronikus úton is. Fontos azonban azt is elmondani, hogy amennyiben az ember nem él ezzel a lehetőségével, úgy a fel nem ajánlott személyi jövedelamdó része az állami költségvetésbe kerül. 

A civil szervezetek számára a felajánlott szja 1%, mindennél többet jelent. Egyrészt óriási financiális segítség, hiszen szabadon rendelkezhetnek fölötte (tekintve, hogy Magyarországon a civil szervezetek jelentős része pályázati forrásból tudja ellátni magát, így az 1%-ból származó bevétel még inkább felértékelődik). Másrészt ez valódi visszacsatolás a társadalom felől, hogy az ő általuk elvégzett munka értékes és besülendő. 

​A következő határidő május 20., és nem szabad elfelejteni, hogy a határidő jogvesztő, vagyis ezt követően már nem tudunk nyilatkozni az 1%-ról! Továbbá fontos, hogy míg az egyházak tekintetében, ha nem szertnénk új kedvezményezettet megjelölni, akkor visszamondásig folyamatosan érvényes nyilatkozatként ajánljuk fel annak, akit megjelöltünk, ezzel szemben a civil szervezetknél évenként nyilatkozni kell arról, hogy kinek szeretnénk felajánlani az 1%-t (még akkor is, ha minden évben ugyan annak a szervezetnek adjuk is)! 

Azon civil szervezetet, akik számára felajánlható a személyi jövedelemadó 1%, itt található!

FONTOS, hogy éljünk ezzel a lehetőségünkkel! Számunkra ez semmibe nem kerül, míg egy civil szervezet tekintetében ez talán a fennmaradást, vagy a szakmai munka biztosítását jelenti. Nézzétek meg, hogy kiknek lehet ajánlani, járjatok utána, hogy a környezetetekben van-e olyan helyi egyesület, vagy alapítvány, akik számára ez "életmentő" lehet, vagy keressetek olyan országos szervezetet, akiknek szeretnétek támogatni a munkáját! Ugyanis ha nem rendelkezünk a civileknek felajánlható 1%-ról, az államhoz visszakerült adóból egy forintot sem fog látnia a civil társadalom. Itt pedig kiváltképpen elmondható, hogy a "sok kicsi sokra megy"!kép forrása: pexels.com


"Ebben a helyzetben úgy gondoljuk, hogy közös a fe...
,,A gyöngyöspatai-ügy túlzottan messzire ment..." ...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. szeptember 29. péntek