3 perc olvasási idő (601 szó)

A Paradigma Intézet ajánlásai unatkozás ellen

Neked is otthon kell maradnod a járványhelyzet miatt? Megszállottan érdekelnek a közéleti és a társadalmi témák? Szívesen gondolnál kicsit másra is, mint a koronavírus? Vagy éppen pont azzal kapcsolatban szeretnél történelmi párhuzamokat felfedezni? Van egy megoldásunk, úgy hívják, hogy Paradigma Intézet!

Hétről-hétre újabb videóval jelentkezik a Paradigma Intézet, amelyben olyan társadalmi, közéleti vagy politikai kérdéseket érintő könyveket, társasjátékokat, videojátékokat, filmeket és sorozatokat ajánlanak, melyek hosszabb-rövidebb időre, de elkalauzolnak minket ebből a mostani helyzetből.​ A pártsemleges, de a demokratikus intézményrendszer és a politikai kultúra iránt​ elkötelezett intézet minden héten egy rövid pár perces videóban mutatja meg, hogy mivel üthetjük el az időnket az otthonlét alatt, ami a szórakozás mellett számos társadalmi kérdésben való elmerülést is nyújt. A javaslatok között megtalálhatunk a régi klasszikus irodalmatól kezdve, a modernkori társadalomkritikát megfogalmazó animációs sorozatig mindent, nekünk csak válogatnunk kell ezekből. Mi most összegyűjtöttünk nektek párat ezekből az ajánlásokból:

Könyvek:
Elsőként Dougles Adams klasszikusát ajánlják, a Galaxis útikalauz stopposoknak-ot, ami kellő humorral mutatja be a bürokrácia és az államaparátus működését. Az előszőr 1979-ben megjelent regény a mai napig klasszikus alapműnek számít a sci-fi rajongók körében. Másodikként az olasz szemiotikaprofesszor​, Umberto Eco első regényét, A rózsa neve-t javasolják. Az 1980-ban megjelent mű a tudományos tényeket ütközteti a közhiedelemmel és a babonákkal. A sort a hét részből álló varázslóregény, vagyis a Harry Potter követi. Az ajánlásból megtudhatjuk, hogy J.K. Rowling nagysikerű sztorija egy tökéletes példa arra, hogy egy alulról építkező mozgalom, hogyan képes szembeszállni a hatalommal. Legújabb videójukban pedig Yuval Noah Harari 21 lecke a 21. századra című könyvét hozták el, amely a jövő kérdéseit kezdi el boncolgatni. És bár cseppet sem könnyű olvasmány, mint a javaslatban meg is hallgathatjuk cseppet sem megnyugató, de mégis nagyon izgalmas témákat feszeget!

​Filmek és sorozatok:
Ez a lista a tavalyi évben bemutatott, az HBO egyik kiemelkedő 5-részes minisorozatával a Csernobillal kezdődik. Érezhetünk némi hasonlóságot a sorozat és a jelenlegi járvány kitörésével kapcsolatban, legalább is azon a téren, hogy milyen az, amikor egy autoriter állam eltitkolja a veszélyt. A sorozatok tekintetében egy kis könyedebb javaslatot is kapunk a Rick és Morty sorozat tekintetében. Az Intéztet javaslatából megtudhatjuk, hogy minden egyes rész mögött egy nagyon erős rendszerkritikus szál húzódik meg, ami kiegészül a centralizációs és az individualizmus harcával. A Steven Spielberg rendezésében bemutatott Ready Player One sem maradhatott ki a sorból. A két évvel ezelőbb bemutatott sci-fi kalandfilm tökéletesen tükrözi, hogy milyen is az, amikor monopólium alakul ki egy területen. Végezetül az első hónapját miniszerelnökként töltő Winston Chruchillt bemutató film, A legsötétetebb óra került ajánlásra. Az amerikai-brit háborús dráma a döntéshozatal nehézségeire mutat rá olyan vészterhes időkben, mint a második világhbáorú. 

Társasjátékok és videojátékok:
Nem csak könyvek, filmek és sorozatok segítségével üthetjük el az otthon töltött időt. Az ajánlások között találkozhatunk társasjátékokkal és videojátékokkal is. Elsőként a Civilization nevezetű játékról hallhatunk, amely az emberiség fejlődését szimulálja le. A jelenlegi helyzetben kevés aktuálisabb játék jöhet szóba, mint a Pandemic. A téma forrósága mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy nagyszerűen mutatja be, hogy milyen fontos szerepe van a szereplők közötti összefogásnak. A harmadik videójukban a Munchkin Apocalypse nevezetű társasjétékot hozták el, ahol a piacgazdaság és a kereskedés szerepe kerül a középpontba. Végezetül a Dead of winter társasjátékot ajánlják, ahol az együttműködés mellett az alapélelmeink és az erőforrásaink beosztásával kell legyőznünk a zombikat.


Mi már nagyon várjuk a következő videó ajánlást! Ha ti sem szeretnétek lemaradni róluk, akkor mindenféleképpen kövessétek őket facebookon és iratkozzatok fel a youtube csatornájukra.  Ha pedig komolyabb politikai és közéleti elemzések is érdekelnek, akkor látogassátok meg a Paradigma Intézet blogját, ahol többek között olvashattok a WHO és az USA konfliktusáról, vagy éppen Brazília járványpolitikájáról.


Nincs víz az uszodában, de te ott állsz a medence ...
Kedvezménykalauz (nem csak) hallgatóknak

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. június 21. péntek