3 perc olvasási idő (522 szó)

A virtuális tér és a Z generáció találkozása

Az internet gyors térhódításával a távolság és az idő korábban ismert és felállított határok leomlottak és teret kaptak a közösségi oldalak, melyeket egyre több fiatal kezdett el használni és időről időre az életük szerves részévé vált. A 2000 évek elején az országot is elérte az iWiW majd a myVIP áradat, és napokon belül több ezer fiatal regisztrálta fel magát a közösségi oldalra. A népszerűségét befolyásolta, hogy a tervezők ügyeltek arra, hogy minél több funkciót magába foglaljon, ezáltal is népszerű legyen főleg a fiatalok körében. Ezen oldalak megjelenésével nem volt kérdés az, hogy az ország fiataljai egy hatalmas probléma küszöbén állnak.  

Meg kell ugyan hagyni, hogy ezeknek a felületeknek sok hasznuk is van, mint például a könnyebb elérés a világ bármely részén vagy az ingyen telefonálás lehetősége, melyek az előző évszázadban elképzelhetetlennek tűntek. Viszont úgy látom és tapasztalom, hogy nagyon sok velem egykorú és nálamnál fiatalabb diáktársam felelőtlenül használja az online teret és nem méri fel ennek esetleges veszélyeit és hátulütőjét. Természetesen az online térben való megjelenés és az ott történő tevékenységek fiatalkorúak esetén a szülő felelősség illeti, viszont sajnálatos módon egyre kevesebb az a szülő, akik odafigyelnek gyermekeik internethasználati szokásaira. A nem megfelelő internet és vagy közösségi média használata a fiatalok testi és lelki egészségét is nagyban befolyásolja.

Legnagyobb problémának az internetes felületeken való zaklatást tartom, ugyanis ez több ezer fiatalt érint az online térben. Sok esetben nem beszélnek róla. Nem mondják el szüleiknek, tanáraiknak és legközelebbi barátainak sem, ha bántalmazás vagy sérelem éri őket az interneten. Úgy gondolom, hogy a közösségi oldalakon történő zaklatás is ugyanolyan mély nyomokat hagy egy fiatalban, mintha ez az iskola falai között történtek volna, de szomorúan tapasztalom, hogy ezekre a problémákra nem fordítunk manapság kellő figyelmet.

FÜGGŐSÉG. E szó hallatán mindenkinek először a drog, alkohol függőség vagy a dohányzás jut az eszébe, viszont sajnálatos módon a 21.század hajnalán kijelenthetjük, hogy a telefonozás is felkerült a függőségek listájára. Egyre több fiatal képtelen élni a mobilja nélkül, és saját bevallásuk szerint megállna az életük, ha egy nap nem tudnának felmenni az online térbe. Pedig szüleink sőtt nagyszüleink is felnőttek okos eszközök és facebook nélkül, és hiszem azt, hogy sokkal boldogabb gyerekkoruk volt, mint a most felnövekvő generációnak valaha lesz.

Az internet nagy befolyással van a fiatalok vélemény nyilvánítására. Nagyon sok vélemény vezérrel, influencerel találkozhatunk nap mint nap, akiknek céljuk a véleményünk kisebb mértékű befolyásolása. Egyre több fiatal követi azt a példát, hogy egy- egy terméket csak azért vásárol meg, mert a kedvenc énekese, youtubere ilyen terméket hord vagy reklámoz. A 6-12 éves korosztály belépése az online térbe még ennél is nagyobb problémát jelent, ugyanis személyiségük még nincs kifejlődve annyira, hogy el tudják dönteni mi az ami helyes számukra vagy sem. Ennek okán úgy gondolom, hogy a szülőknél is nagyobb felelősség hárul azon youtuberekre, influencerekre, akik tisztában vannak azzal, hogy nagy fiatal korosztályt érintő követőtáborral rendelkeznek.

Összességében úgy gondolom, hogy a fiatalokat manapság nagyon sok probléma érinti, és egyre több nehézséggel kell megküzdeniük a mindennapjaik során, de mégis az online tér az ami a legnagyobb hatást gyakorolja rájuk, ebből kifolyólag az imént említett témákat szeretném majd kifejteni részletesebben.


kép forrása: pexels.com


A demokrácia sérülése, avagy a GONGO-k elterjedése
Legyen Szegeden is Pride!
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. augusztus 04. kedd