3 perc olvasási idő (573 szó)

Nyílt levelet írtak a civilek Kásler Miklósnak a társadalombiztosítás változásai miatt

Több, mint tíz civil szervezet fordult egy közös nyílt levélben Kásler Mikllóshoz, az Emberierőforrások Minisztériumának miniszteréhez a társadalombiztosítás változásainak okán. A civilek által elküldött nyílt levelet változtatás nélkül közöljük!

Tisztelt Miniszter Úr!

Az alulírott szervezetek mélységesen felháborítónak és kimondottan veszélyesnek tartják az július 1-én hatályba lépett új jogszabályt, amely véleményünk szerint nyíltan diszkriminálja éppen azokat, akik a legelesettebbek.

A már hatályban lévő jogszabály szerint annak, akinek hat hónapot meghaladó TB tartozása van, a TAJ-száma érvénytelenné válik. „Piros lámpássá" válik a rendszerben, vagyis nem jogosult az ingyenes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, sőt a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell majd. A könnyítés akut esetben annyiban merül ki, hogy a számlát – a bizonyos esetekben életmentő – orvosi beavatkozást követően is ki lehet egyenlíteni.

A rendelet értelmében a sürgősségi ellátást megelőzően az egészségügyi dolgozók kötelesek közölni a beteggel vagy a hozzátartozóval a beavatkozás várható költségét, amely legfeljebb 750 ezer forint lehet. Ha a beteg vagy hozzátartozó rábólint, részesülhet a sürgősségi ellátásban, de nehéz úgy elfogadni a kezelést, ha az ellátás költségét már a jövőben nincs miből fedezni. Az ellátás visszautasítása - legyen szó azonnali vagy halasztható beavatkozásról - súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Ön szerint nevezhetjük-e szolidaritáselvű társadalombiztosításnak azt, amely kirekesztő a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokkal szemben?

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a veszélyeztetett csoportba „csupán" a nincstelenek esnek. Alkalmi munkások, feketén dolgozók, külföldön dolgozók, állandó lakcímmel nem rendelkezők ugyanúgy potenciális piroslámpások. Az egészségszolgáltatási járulék az új Tbj. 25. § (3) bekezdés értelmében „pusztán" havi 7710 Ft, de több százezerre tehető azoknak a száma, akinek az egészségügyi ellátás kiszámlázásával a szolgáltatás egyszerűen elérhetetlenné válik majd.

Az idei év első kilenc hónapjában 75 ezren vették igénybe az ellátásokat, anélkül, hogy lett volna érvényes társadalombiztosításuk, Gulyás Gergely miniszter szerint emiatt is indokolt a törvénymódosítás. A magyar kormány tehát nem azokat támogatja, akiknek szegénységükből kifolyólag az egészségügyi biztosítás kifizetése is gondot okoz, hanem épp ellenkezőleg még a sürgős - akár életmentő- kezelést is olyan feltételekhez köti, amellyel a létminimum szélén élő emberek nem tudnak élni. A sürgősségi egészségügyi ellátásokhoz való jogosultság ily módon történő korlátozása, az egészségügyi járulékok hátralékainak kezelésére adott abszurd és bürokratikus válasz minden esetben elfogadhatatlan, járványhelyzetben még inkább. A koronavírus okozta járvány- és válsághelyzetben jelentősen csökkent a magyar háztartások fizetőképessége, emberek ezrei vesztették el munkájukat és kényszerültek megtakarításuk felélésére. A probléma jelentős módon sújtja a lakcím nélküli állampolgárokat, hisz állandó lakcím hiányában nem jár a szociális juttatások többsége, így a TAJ-kártya, társadalombiztosítás sem. Lakcím nélküli emberek, akiket kilakoltatnak, akik munkásszállón, családok átmeneti otthonában élnek vagy biztos otthon hiányában a hajléktalan szállón, vagy az utcán kényszerülnek élni. Nagyjából hetvenezerre tehető a számuk, fontos lenne tudni, hogy ők miből tudják majd fedezni az egészségügyi ellátásukat.

A már hatályba lépett rendelet, százezrek életét veszélyeztető intézkedés, álláspontunk szerint elfogadhatatlan. Követeljük, hogy a kormány - máskor is, de a járványügyi helyzetben különösen - inkább segítse azon embertársainkat, akik a társadalombiztosítástól elestek vagy nincs módjukban azt kifizetni, minthogy diszkrimináló intézkedésekkel még azt a sürgősségi ellátást is kösse, aminek hiánya akár emberek életét is veszélybe sodorhatja.

Követeljük a társadalombiztosítási rendszer visszaállítását, ne essenek el a gyógyszertámogatástól és az ingyenes egészségügyi ellátástól azok, akiknek nincsen érvényes egészségügyi biztosításuk! Különösen egy járványhelyzet közepén járjon alanyi jogon az ingyenes ellátás!

​A nyílt levelet aláíró szervezetek:

 • A Város Mindenkié
 • Amnesty International Magyarország
 • Artemisszió Alapítvány
 • Az Emberség Erejével Alapítvány
 • Civil Kollégium Alapítvány
 • Esély Labor Egyesület
 • Közélet Iskolája
 • Levegő Munkacsoport
 • Magyar Helsinki Bizottság
 • Magyar Európai Nők Fóruma (MENŐK)
 • Ökotárs Alapítvány
 • Utcáról Lakásba! Egyesület

Szereplőket keres a Te döntesz!
HATÁRTALAN HATÁS - KIEMELKEDŐ PROJEKTTERMÉKEK AZ E...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. február 27. kedd