2 perc olvasási idő (388 szó)

A közjóért való cselekvés - nyílt levél az Európai Bizottságnak

Nyílt levelet küldött az Európai Bizottságnak a European Civic Forum. A bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, valamint Věra Jourovának (Értékek és átláthatóság biztosa) és Didier Reyndersnek (jogérvényesülés biztosa) intézett írásban felhívják a testület figyelmét, hogy a társadalmi veszélyhelyzet közepette is fenn kell tartani a civil szektor működőképességét. Kiemelik, hogy az államoknak tekintettel kell lennie a civilek szükségleteire a válságkezelés során is.

Mint írják, az Európai Unió tagországaiban a civilek mindent megtesznek azért, hogy a lehető legnagyobb segítséget megkapják azok, akik leginkább rászorulnak. Levelükben hangsúlyozzák, hogy a civil társadalom szerepe elengedhetetlen egy ilyen válság kezelésében. „A civil szervezetek és a harmadik szektor évtizedek óta alapvetően fontos szerepet játszanak a sérülékeny társadalmi csoportok és közösségek támogatásában. A szervezetek országról országra eltérő helyzetben vannak, működésmódjuk más és más, és az általuk ellátott feladatok is változatosak. De mindenütt a frontvonalban vannak, tanúi a bizonytalan helyzetben lévő emberek szenvedéseinek, és igyekeznek segíteni jogaik hatékony érvényesítésében, felhívni a figyelmet a közpolitikák és intézkedések korlátaira és hátrányos következményeire.

A mostani válság kirobbanása rávilágított arra, hogy mennyire változatos és alapvető a civil szervezetek szerepe. A válság következtében a már eddig is sérülékeny csoportok még rosszabb helyzetbe kerültek, és új csoportok jelentek meg közöttük. A civil szervezeteknek fokozniuk kell tevékenységüket, miközben maguk is nehézségekkel küzdenek."

Továbbá felhívják az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe a civil szervezetek szempontjait a kezdeményezések és a döntések során. És kiemelték, hogy a testület különös tekintettel:

  • Biztosítsa, hogy a civil szervezetek minden tagországban részesülnek azokból a és kedvezményekből, amelyek a vállalkozások kisegítését szolgálják, különösen a munkavállalók és irodák megtartása terén. Ez fontos a válság idején, és ugyanolyan fontos lesz utána is. Társadalmaink nem veszthetik el sérülékeny csoportok érdekében mozgósítható mindazon szaktudást és kapacitásokat, ami a civil szervezetekben van.
  • Biztosítsa a civil szervezetek és a közintézmények, hatóságok közötti átjárást, kapcsolatot, minden szinten és tagállamban, annak érdekében, hogy a civilek jelzései, elemzései és javaslatai bekerüljenek a döntéshozatali folyamatokba, mind a válság során, mind pedig utána.
  • Lépjenek fel mindazon intézményekkel és hatóságokkal szemben, amelyek nem folytatnak ilyen párbeszédet a civil szervezetekkel.

A levél célja, hogy az Európai Bizottság gyors és nyilvános módon lépjen fel a civil szervezetek szerepének, tevékenységének és kapacitásainak támogatása érdekében. A levél teljes egészében itt érhető el. Aki pedig szeretné egyetértését kifejezni a levél tartalmával, itt tudja aláírni!


kiemelt kép forrása: pixabay.com


Nem eladósít, mégis bank. Mi az?
"A finnek társadalmi szinten is példaértékűek" - i...

Kapcsolódó hozzászólások

 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2021. január 23. szombat