3 perc olvasási idő (550 szó)

Rádiózás a készségfejlesztés jegyében - Mustárház Rádió

  Ismerjétek meg a Mustárház Rádiót és azt, hogyan lehet a Huszonegyedikszázadi fiatalokat koruknak megfelelő módon megszólítani. Dombóvári Gáborral a Mustár FM atyjával beszélgettünk.

A mai ifjúságkutatásokat olvasva egy teljesen más generációs rajzot láthatunk, mint egy emberöltővel korábban. Ez a dinamikus változás nem csak az oktatási szektortól, a szabadidős készségfejlesztőktől is megkövetelei a rugalmasságot és a találékonyságot. Remek példa erre a nyíregyházi Mustárház Rádió, ami magazinunkhiz hasonlóan lelkes fiatalok munkáit közvetíti a publikum elé. Hogyan születik a gondolat, hogy a média legyen a készségfejlesztés csatornája? Milyen nehézségekkel találkozik egy ifjúsági szakember, amikor magabiztos kiállást igénylő felületet alkot fiatalokkal? Hogyan lehet reagálni az akutális prioritásokra? Ezekről beszélgettünk Dombóvári Gáborral, a Mustár FM atyjával.

HOGYAN INDULT A TÖRTÉNETETEK?

2002-ben alakult úgy az életem, hogy barátaimmal együtt egy egyesületet hoztunk létre, mivel alapvetően koncertek szervezésével, kulturális programokkal foglalkoztunk, így adódott, hogy esetleg pályázati forrásokat is bevonjunk. De az igazi civil szektoros életem 2005-ben kezdődött, ekkor pályáztuk meg és nyertük el az egyesülettel a nyíregyházi Mustárház működtetését.

2006-ban a nyíregyházi középiskolásokból összejött egy nagyon jó médiakörös csapat, akik kezdetben városi diákújságot készítettek, mely a város összes középiskolájába eljutott mintegy 6 ezer példányban. Mivel egy nagyon aktív és tettre kész csapatról beszélünk, így úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne továbblépni. Ehhez lehetőségként adódott, hogy ekkor még lehetett pályázni félévente kisközösségi rádiófrekvenciára, melyet 2006 szeptemberében be is nyújtottunk, majd legnagyobb megdöbbenésünkre 2007 májusában meg is nyertünk.

MIT GONDOLSZ, MIK A MAI FIATALOK KIEMELT PROBLÉMÁI ÉS EBBŐL TI MIRE TUDTOK REAGÁLNI?

Azt az ifjúságkutatásokból tudjuk, hogy a fiataloknak melyek a kiemelt problémái. Mi erre természetesen csak a magunk módján tudunk reagálni: bemutatni azt, hogy városunkban is megvannak azok a lehetőségek, melyeket másutt keresnek a fiatalok, egyúttal olyan kulturális fogyasztást bemutatni és artikulálni, mely a fiatalok számára is vonzó lehet, egyfajta alternatívát nyújtani a mostani mainstream vonulatnak. Természetesen foglalkozunk általános készségfejlesztéssel is. A nyelvi készség egyértelműen fejlődnek, e mellett természetesen a rádiózással kapcsolatba került fiatalok sokkal határozottabbak lesznek, jobb fellépésűek és ismereteik is bővülnek. Teljesen kicserélődnek a fiatalok a rádiózást követően, már nem okoz számukra problémát a felszólalás, ami egy állásinterjún vagy bárminemű tárgyaláson nagyban a haszunkra válik. 

MILYEN NEHÉZSÉGEKKEL KÜZKÖDTÜK A MINDENNAPI MŰKÖDÉSETEK SORÁN?

Nekünk igazából problémát csak az utánpótlás jelenti, más gondunk nincs. Sajnos a korábbi 50 fős magunk nagymértékben lecsökkent és a fiatalokat már semmilyen módon nem érdekli a rádiózás. talán leginkább azért, mert ma már nem fogyasztók, hanem előállítók lettek. És egy-egy téma esetén azért itt felkészültnek kell lenni. Sokszor tapasztaljuk, hogy 1 fiatal 2-3 műsorfelvételt követően elhagy minket, hiszen jóval nehezebb ezt csinálni, mint azt először gondolják.

A technikai feltételeink adottak, sikerült már másodszor megnyerni a frekvenciát, melyet épp novemberben meg is hosszabbítottak újabb 5 évre, szóval azt hiszem minden körülményt tudunk biztosítani. Szeretnénk továbbra is működni és ha lejár az 5 évünk, akkor mindezt újra megpályázni. Vagyis azt szeretnénk, ha folyamatosak tudnánk lenni. Ha ez bekövetkezik, akkor számunkra minden jó lesz.

Hallgasd a rádiót online itt: http://www.mustarhaz.hu/mustarhaz/mustar-fm/?lang=hu

Valamint kövessétek őket a közösségi médiában itt: https://www.facebook.com/evs.mustar/

Magazinról
"A békéért valakinek harcolnia kell" - Candide-i o...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2022. december 07. szerda