2 perc olvasási idő (480 szó)

Irány a Moziba be! Ja nem. - Ingyen kertmozi a parkban

Nyári szünet idején a Balaton környéki városok után Budapesten legnagyobb a nyüzsgés. Az igazi pezsgés az éjszakában van, de hova lehet menni, ha korábban szeretném elindítani az estét és ha lehet, azt minél pénztárca barátabb módon tegyem meg? 

Ez a kérdés foglalkoztatott, amikor rátaláltam a Nagyszünet Budapest Parkba szervezett, a Sony Movie Channel támogatásával megvalósuló, ingyenes, vetítőest sorozatot. Korábban is foglalkoztatott, hogy milyen lehet egy kertmoziban filmet nézni, hiszen már belegondolni is másabb érzés, mint elmenni bármelyik pláza egyik mozitermébe, pláne, hogy a Budapest Park elég felkapott szórakozóhellyé vált nyitása óta (és persze még tőlem sincs messze).

Kapunyitás már jóval a 20 órási kezdés előtt, 16 órakor volt. Persze aki nem szeretne 4 órát várakozni egy helyben annak sem kell aggódni, mert kezdés előtt fél órával is volt férőhely, akár az első sorokba is. A kivetítő a park bejárati, elkerített részében lett elhelyezve, körülbelül 20 sornyi székkel és néhány sörpaddal. Kezdésig az ülőhelyek több mint háromnegyede telve volt, ami szépnek mondható egy kedd esti vetítéshez képest. Mivel a mozi ingyenes, kevésbé kell azon aggódni, hogy hogyan csempésszünk be észrevétlenül nassolni és innivalót, mert a megspórolt jegyárat fordíthatjuk erre is, legyen kedvünk akár inni, akár egy túró rudit megenni, sőt a hagyományosnak tartott popcorn helyett, a gyorskajálda szerelmeseinek is van lehetőségük a panírozott csirke különféle variációit fogyasztani, ha megéheznek. Amennyiben telefonod merülőfélben van, azt is van lehetőséged a kihelyezett töltőállomáson hagyni. Addig is garantáltan zavartalanul élvezheted a vetítést. Zavarónak mondható tényező egyedül a teljes sötétedés előtt felrepülő rovarhad jelentette körülbelül 5-10 percig, amikor is a közvilágítás felkapcsolása gyorsan elviselhetőbbé tette ezt a helyzetet.

Teljes joggal merül fel az olvasó fejében a kérdés, hogy egy forgalmas kereszteződés sarkában elhelyezett hangfal sor elég erős-e ahhoz, hogy elnyomja a város számos jellegzetes hangját, legyen szó az autókról, a soroksári HÉV szignáljáról, vagy a villamos záródását jelző, elnyújtott, fülsüketítő sípolásról? A válasz legtöbb esetben igen. A szirénázó rendőr vagy mentőautó hangját leszámítva, legfeljebb akkor figyeltem fel a külvilág zajára, ha szándékosan észre akartam venni azt. Egyrészt köszönhető ez a hangminőségnek, másrészt a film lebilincselő, több szálon futó cselekményének.

Woody Allen nem hazudtolja meg magát, az általa rendezett, Rómának szeretettel című filmben, melyben szereplőként is felbukkan. Pillanatok alatt eljutunk 4-5 különálló, mégis egymáshoz közel játszódó történetszál felvezetéséhez, mely az olasz temperamentumhoz hasonlóan, izgalmassá, cselekmény és érzelemdússá, mégis kicsit kaotikussá teszi a filmet. Habár a sokakat foglalkoztató, az élet nagy kérdéseinek körbejárása során kapunk válaszokat, a film mégis hagy maga után egy enyhe hiányérzetet. Úgy éreztem magam a végén, mint az elején: Legalább annyira hirtelen igyekszik lezárni a szálakat, mint amilyen gyorsan kibontotta azokat. Összességében izgalmas és elgondolkodtató film, ami tökéletes választásnak bizonyult a szervezők részéről.

HA MEGJÖTT A KEDVED EGY NYÁRESTI FILMEZÉSHEZ A SZABAD ÉG ALATT, NINCS MÁS TENNIVALÓD, MINT ELJÖNNI A BUDAPEST PARKBA ÉS JÓL ÉREZNI MAGAD. OLYAN KLASSZIKUSOKAT VETÍTENEK, MINT A LESZ EZ MÉG ÍGY SE, 2 KALIBER VAGY A CHARLIE ANGYALAI

Könnyű leckék, nehéz döntések
"Mentünk az álmaink után." - interjú a Bagossy Bro...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. január 24. péntek