4 perc olvasási idő (829 szó)

"Ha látjuk, hogy valós, talán komolyan is vesszük azt..."

Hamarosan megrendezésre kerül az „Önkéntesség lencsevégen" című esemény, amelyen a Tudatos Ifjúságért Alapítvány is részt vesz meghívottként. Ennek a programnak az egyik szervezője a Capture és annak motivált, elhivatott csapata. Az egyetemistákból álló közösség azon dolgozik, hogy fiatalok által készített fotókkal hívják fel a figyelmet a társadalmi problémákra. Szabó Zsófiával, a Capture marketingesével beszélgettem magáról a projektről, a módszerről és természetesen a civilekről… 

Milyen motivációval született meg a Capture Fotópályázat ötlete?

A projekt ötletgazdája, Bauer Emese egy dologban régóta biztos a jövőjét illetően: szeretne hasznos tagja lenni a társadalomnak. Mivel néhány éve már foglalkozik a fotózással hobbiszinten, felmerült benne, hogy valahogy kombinálni kellene a kettőt: munkába állítani egy hatásos eszközt egy fontos cél érdekében. Így született meg a Capture ötlete: egy olyan fotópályázat, ahol a fiatalok a képek segítségével figyelmet irányíthatnak nem csupán a társadalom problémáira, hanem arra is, hogy egyéni szinten mi mindent tehetünk ezek felszámolásáért.

Szerintetek mik a legnagyobb, legsúlyosabb társadalmi problémák, amikkel ma egy fiatalnak szembe kell néznie Magyarországon?

Szerencsére úgy érezzük, hogy a fontosabb problémáknak jelentős része aktívan megjelenik a közbeszédben – ez persze nem jelenti azt, hogy a megoldást is tudjuk rájuk. Szerintünk a legfőbb probléma – bár ez leginkább a nagyvárosi fiatalságra igaz – az egyre individualizálódó társadalomban rejlik. Ez nagyon sok mentális problémához vezet a fiatalok körében, a depresszió és a szorongás is egyre gyakoribb. Részben ez is a projekt missziója: ennek a társadalmi berendezkedésnek a felszámolása, a fiatalok rábírása annak, hogy picit magukon túl is gondolkozzanak. Őszintén hiszünk benne, hogy kevés dolog zökkenti ki annyira a korosztályunkat a magára hagyatottság érzetéből, mint amikor mások segítése által a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat, és kicsit másképp nézhetnek magukra.

Capture Team

Hogyan tud egy fotópályázat eredményes hatást elérni a fiatalok körében?

Arra gondoltunk, hogy az Instagram korában gyakorlatilag minden középiskolás és egyetemista hobbifotósnak számít – a közösségi média egy népszerűségi verseny beállított és filterezett képekkel; szóval mi lenne, ha csavarnánk egyet a dolgon, és arra is energiát fordítanánk, hogy az alaposan átgondolt és megkonstruált képeink mögött olyan üzenet legyen, ami túlmutat azon, hogy láttunk valami szépet? Szerintünk a „tettünk valami jót" ennél ezerszer többet ér – azt reméljük, hogy ezt mások is így látják.

A fotókon keresztül történő kommunikációval milyen korosztályt tudtok megszólítani elsődlegesen? Milyen ügyek mentén lehetne még használni gamifikációs elemként ezt a kommunikációs formát?

Számos projekt van jelenleg Magyarországon, amely a képek erejére épít. Ilyen például a My Budapest Photo Project vagy az ARC Kiállítás. Ez egy ideális platform a köztudatformálásra, mert a képek nem csak megfogják a befogadót, hanem egyben alá is támasztják, hogy nem a levegőbe beszélünk egy-egy jelenségről. Bármilyen szemmel látható probléma sokkal közelebb hozható az emberekhez képeken keresztül: csak így érdemes diskurzust kezdeményezni a klímaváltozásról, a túlfogyasztásról, a szegregációról, és minden másról. Mert, ha látjuk, hogy valós, talán komolyan is vesszük azt.

A projektetekbe számos civil szervezet is bekapcsolódott. Nektek mi a véleményetek a hazai civil szféráról? Mennyire tartjátok erősnek a civileket?

A civilek helyzete mindig kemény dió. A legnagyobb gond az egyenetlen eloszlása egy olyan munkának, aminek köztehernek kellene lennie. Néhány ember minden energiáját olyan ügyekre áldozza, amiket ideális esetben sokkal többen valósítanánk meg sokkal kevesebb egy személyre jutó energiabefektetéssel. A civil szféra nagyon túlterhelt, nagy a munkaerőhiány, ami jelentős részben minden egyéb erőforrás hiányára vezethető vissza. Ebből kifolyólag annak a maroknyi munkavállalónak, aki hajlandó magára vállalni ilyen felelősséget, sokszor hamar elfogy az energiája és a lelkesedése, mert ez a szféra magán a túlzott munkán túl emocionálisan is nagyon kimerítő – és a jó ügy gyakran nem képes kompenzálni a nem versenyképes fizetéseket.

,,Önkéntesség lencsevégen" címmel rendeztek egy eseményt a közeljövőben. Mit kell tudni erről az eseményről?

Már nagyon izgatottak vagyunk miatta! Ez hatalmas lehetőség egy ilyen fiatal projektnek, mint a miénk. A Kazinczy Living Libraryvel közösen szervezünk egy rendezvényt április hatodikára, amelynek fókuszában különböző szervezetek önkéntesei lesznek. Ők mesélnek majd az élményeikről: hogy kerültek bele az önkénteskedésbe, mikor szerettek bele úgy igazán, és miért is éri ez meg nekik. Ezt egy nagyon őszinte rendezvénynek szánjuk, ahol a résztvevők a sírvanevetős pillanatoktól a keserédesekig mindenről hallhatnak. Valós bemutatásra kerül a magyarországi civil szektor helyzete, milyen nehézségekbe és milyen váratlan örömökbe ütköznek a Bagázsnál, az UNICEF-nél, és a Máltai Szeretetszolgálatnál. Az önkéntesek „élő könyvként" funkcionálnak majd, és fél-fél órás „kölcsönzések" keretein belül mesélik el történetüket a vendégeknek kötetlen beszélgetés formájában. A program célja a résztvevők inspirálása: mind az aktív társadalmi felelősségvállalásra, mind arra, hogy induljanak a Capture-ön – szóval minél több érdeklődőt várunk!

Mi biztosan ott leszünk április 6-án az Önkéntesség lencsevégen – beszélgetés önkéntesekkel című eseményen. Ha nektek is felkeltette az érdeklődéseteket a program, akkor gyertek el Ti is a Szimpla Kertbe. Bővebb infókért kattintsatok ide. Ha pedig szeretnétek még többet megtudni a Capture Fotópályázatról, akkor látogassátok meg a weboldalukat, lájkoljátok őket facebookon és kövessétek őket az instagramon.

Gyertek és látogassatok meg minket az április 6-i eseményen.

Szerző: Szalóki Viktor

Képek forrása: Capture

Bejöttél hajat vágni, hajmeresztés lett pingvinekk...
Ludwig 30 - Mindig kortárs, impressziók egy szület...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. augusztus 04. kedd