4 perc olvasási idő (801 szó)

"A hazugságok csak még jobban megerősítenek minket abban, hogy mennyire fontos, amit csinálunk" - interjú az Amnesty International Magyarországgal

1961-ben kezdte el működését, az az emberi jogi mozgalom, mely mára már világméretűvé nőtte ki magát. Az Amnesty International (AI) egy olyan világért kampányol, ahol mindenki jogai érvényesülnek, és ezt teszi évek óta Magyarországon is. A Civil Körkép rovatunk következő állomásában dr. Demeter Áronnal, az Amnesty International Magyarország emberi jogi képviselőjével beszélgettem a szervezet szerepvállalásáról és a hazai emberi jogi nevelésről.Milyen missziót vállal az AI Magyarország a fiatalok emberi jogi nevelésében? 

Az Amnesty Magyarország célja, hogy mindenki ismerje meg az emberi jogait és álljon is ki értük, akár a saját, akár mások jogai sérülnek. Hosszú évek óta foglalkozunk emberi jogi oktatással, ez a program a munkánk egyik legfontosabb része. Óvodáskortól egészen az egyetemistákig tartunk különféle ingyenes tematikus foglalkozásokat az egész országban olyan iskolákban, oktatási intézményekben, ahova meghívnak minket. A drámapedagógiai módszerekre épülő óráinkon szó van a menekültek és menedékkérők jogairól, az LMBTI emberek helyzetéről, a diszkriminációról és előítélet motiválta úgynevezett gyűlölet-bűncselekményekről és még egy sor fontos témáról, illetve folyamatosan kerülnek be újabb és újabb témák a repertoárunkban. Jelenleg egy a diákok zaklatásáról és megfélemlítéséről (bullying) szóló órán dolgozunk, hamarosan az is mindenki számára elérhető lesz. A képzéseket önkéntes képzőink vezetik, akiket egy több napos úgynevezett Képzők képzése során ismertettünk meg a munkánkkal. Ilyen képzés minden évben több alkalommal van, nyitott minden érdeklődő számára. Nagy örömünkre idén már Pécsen is elindult a programunk, jövő év elején pedig Debrecenbe megyünk. A terv, hogy a következő pár év során minden nagyobb városban és annak környékén elérhető legyen a képzésünk és az emberi jogi oktatási programunk.

SZERINTETEK MIÉRT ÉS MENNYIRE FONTOS MA MAGYARORSZÁGON AZ EMBERI JOGI KÉPZÉS?

Az emberi jogok és úgy általában a toleranciára és elfogadásra nevelés ma sajnos szinte teljesen hiányzik az állami tantervből, sok esetben pedig azok a tanárok, pedagógusok is, akik egyébként szeretnének erről beszélni a diákjaikkal, eszköztelenek és nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Az emberi jogi oktatással is foglalkozó civil szervezetek, mint például az Amnesty, ezen meg próbál azzal segíteni azzal, hogy megyünk és beszélgetünk ezekről a témákról a diákokkal, illetve eszközöket, módszereket mutatunk a tanároknak, amelyeket később alkalmazni tudnak a munkájuk során.

Nagyon sok téves információ, féligazság kering a magyar társadalomban különböző csoportok (menekültek, romák, LMBTI emberek stb.) kapcsán, ez alól az iskolák sem kivételek, ezért fontos, hogy megpróbáljuk kritikai gondolkodásra bátorítani a diákokat, és arra, legyenek kíváncsiak és nézzenek utána dolgoknak, ne fogadjanak el előre a szájukba rágott válaszokat. Az emberi jogi oktatási programunk hosszútávú célja, hogy az emberi jogok és az elfogadásra nevelés váljon a hivatalos állami tanterv részévé, legyen ugyanannyira természetes egy iskolában ezekről a kérdésekről hallani, mint a geometriáról vagy a földrajzról.

AZ EMBERI JOGOK KÖZÜL MELYIK A LEGFONTOSABB TERÜLET, AMIT ÁT KELL ADNI A MAGYAR FIATALOKNAK?

Nem szeretném rangsorolni, mert mindegyik nagyon fontos. Amire kiemelt figyelmet fordítunk jelenleg az a diszkrimináció, a megfélemlítés és ennek súlyosabb, akár fizikai erőszakba torkolló megnyilvánulásai, a gyűlölet-bűncselekmények. Azt próbáljuk meg érzékeltetni, hogy látszólag ártalmatlan beszólások, cikizések hosszútávon hogyan képesek súlyos traumákat okozni embereknek, és milyen könnyen jutunk el a puszta szavaktól a tettekig.

Mindannyian előítéletesek vagyunk, nem ez a baj elsősorban. A baj az, ha valaki nem próbál meg ezen változtatni, ha nem hajlandó tanulni, megismerni az előítélete és félelme tárgyát. Arra próbáljuk meg a fiatalokat ráébreszteni, hogy egy olyan társadalomban, ahol a kíváncsiság, a tudás és a nyitottság érték, sokkal jobb élni mindenkinek.

HA ITTHON SÉRÜL EGY FIATAL EMBERI JOGA, HOGYAN ÉS MILYEN FORMÁBAN TUDTOK, CIVIL SZERVEZETKÉNT SEGÍTSÉGET NYÚJTANI?

Az Amnesty nem lát el egyéni jogi képviseletet, de szerencsére sokan mások igen, ezért, ha erre van szükség, akkor a hozzánk fordulókat össze tudjuk kötni olyan szervezetekkel, akik segíteni tudnak. Az elérhetőségünk fent van az oktatas.amnesty.huoldalunkon, de írhatnak nekünk a Facebookon is bátran.

CIVIL SZERVEZETKÉNT MILYEN NEHÉZSÉGEKKEL TALÁLKOZTOK MA MAGYARORSZÁGON AZ EMBERI JOGI NEVELÉS/KÉPZÉS/VÉDÉS KAPCSÁN?

A független civil szervezetek ellen évek óta tartó kormányzati boszorkányüldözés persze az oktatási programunk során is érzékelhető, de szerencsére egyelőre nem számottevő mértékben. Nyilván nem jó otromba hazugságokat olvasni a Magyar Időkben meg a többi kormányzati lapban a munkánkról, de ez csak még jobban megerősít minket abban, hogy mennyire fontos, amit csinálunk. Tapasztaltuk néhány esetben, hogy a minisztérium vagy a helyi politikusok haragjától félve az iskolák nem mernek helyet adni nekünk, de sokkal többször találkozunk olyan bátor tanárokkal és iskolaigazgatókkal, akik meghívnak minket, mert komolyan veszik a hivatásukat, hogy a diákjaik minél több dolgot megismerjenek a világból. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, és bármikor állunk a rendelkezésükre.

AMENNYIBEN TÖBBET OLVASNÁTOK AZ AI MAGYARORSZÁGRÓL ÉS PROGRAMJAIKRÓL, LÁTOGASSATOK EL WEBOLDALUKRA, VAGY KÖVESSÉTEK ŐKET FACEBOOKON. MI, A TUDATOS IFJÚSÁGÉRT ALAPÍTVÁNY TAGJAI ÉS A TŐLED HALLOTTAM IFJÚSÁGI MAGAZIN ÖNKÉNTESEI MIND HISZÜNK ABBAN, HOGY MAGYARORSZÁGON SZÜKSÉGES ÉS ELENGEDHETETLEN AZ EMBERI JOGI NEVELÉS.

Szerző: Szalóki Viktor 

Még egy nap az élet
Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai - Mit érez egy...
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2020. augusztus 04. kedd