3 perc olvasási idő (633 szó)

ELTE kortárs segítő csoport önismereti játékest

Az 1993-ban alakult ELTE Kortárs Segítő csoport egy pszichológus hallgatókból álló önkéntes szervezet, amely a PPK Életvezetési Tanácsadó részeként működik. A csoport olyan hallgatókból áll, akik szakmai felügyelet mellett tanácsadói tevékenységet is folytatnak. Többféle szolgáltatásuknak egy közös célkitűzése van már a kezdetektől fogva: kortárs életvezetési tanácsadás lehetőséget teremteni minél több hallgatónak és pszichoedukatív programokat szervezni, hogy külsős résztvevők is megismerkedhessenek a pszichológiával és az önismeret fejlesztéssel.

Eddig minden félévben három játék- és három filmesten lehetett részt venni. Ebben a félévben is három alkalommal megmaradtak a társas-estek, de csak egy filmest volt. Ezeken a filmesteken különböző, izgalmas témákat érintő, a pszichológia területeihez kapcsolódó filmeket lehet megtekinteni és ezután egy közös beszélgetésen részt venni, ahol lehetőség van megvitatni a filmmel kapcsolatos érzéseket és gondolatokat.

A félév utolsó önismereti játékesten nekem is lehetőségem volt részt venni, amely a Lelki Fröccs ELTE Klub Étterem és Kávézóban került megrendezésre. Itt különböző önismereti társasjátékokkal lehetett játszani, mint például a Relativity-vel, a Dixittel, az Identity-vel és az Érzelmek Birodalmával, amelyek segítik a résztvevők kommunikációs képességeit, a bizalmasabb kapcsolat kialakítását, mások és önmagunk megismerését, megértését bensőséges és biztonságos keretek között, amelyet a szervezők biztosítottak.

A Dixittel a képzelő-és alkotóerőd engedheted szabadon, az Érzelmek Birodalma segítségével az érzelmi intelligenciádat tudod fejleszteni, a Relativity pedig képes megmutatni, hogy mennyire másként gondolkodunk a világról, továbbá az Identity társas amellett, hogy kiváló önismeret-fejlesztő, segít abban, hogy megismerd a többi játékost.

A részvételre két kis négy fős csoportban volt lehetőség, amelyek közül az egyik a Dixittel, a másik az Identityvel játszott. A továbbiakban az utóbbi csapatnál szerzett élményeimről fogok beszámolni.

A játék során nem az volt a cél, hogy irányt mutassunk egymásnak, hanem az, hogy egy elfogadó-befogadó légkört alakítsunk ki, annak érdekében, hogy mindenki szembenézhessen saját magával. Erre azért is volt nagy szükség, mert, ahogy a játék alatt is megfigyeltük, az önfeltárás egy érzékeny és kockázatos dolog, de egy megértő légkörben mindenki rátalálhat a saját megoldásaira.

Ennek kialakításának érdekében azonban fontos volt, hogy nem erőltettük, hogy ha valaki nem akart beszélni bizonyos kérdésekről, mindenkinek meghagytuk a szabadságát abban, hogy mennyit tár fel önmagából, továbbá nem minősítsük egymás véleményét, hiszen mindenki másképp élhet meg egy adott helyzetet, és ezt a játékos támadásnak élheti meg, majd hatására bezárulhat a játék további részeiben.

A játék vége felé már felbátorodva és kissé elrugaszkodva a játékmenettől több olyan személyes tapasztalatot osztottunk meg egymással. Nekem megnyugtató volt az a felismerés, hogy hozzám hasonlóan a 20-as korosztály is ugyanazokkal a problémákkal (pl. szülő-gyerek viszony, egyetem, diákhitel, továbbtanulás, munkavállalás, külföldre költözés, karrier) küzd, ezekkel nem vagyok egyedül, tudok róla beszélni, meghallgatnak és kérdésekkel, személyes tapasztalatok megosztásával segíthetünk egymásnak.

A játék végén mindannyian kiválasztottunk két kártyát az összegyűjtöttek közül és megosztottuk egymással, hogy mi az oka, hogy pont ezeket a kártyákat választottunk, és milyen magunknak tett fogadalmakat viszünk el erről az estéről.

A választott két kártyám közül az egyik egy Bölcsesség Kártya volt, amelyen ez az idézett volt olvasható:

Csak most cselekedhetünk. Ez az egyetlen idő, amely megadatott nekünk.
Ez ma az egyetlen pénznem amelyért kaphatunk valamit az élettől. A tegnap- lejárt csekk.
A holnap- csupán aláírt ígérvény.
Csak ma van módunk arra, hogy bevessük minden képességünket, amellyel megáldott bennünket a sors.

K. DeGreen

Ha esetleg kedvet kaptál, hogy részt vegyél a ELTE Kortárs Segítő csoport utolsó rendezvényén az idei félévben, akkor egy különálló Identity társas esten most május 2-án, szerdán te is megteheted!

Eltérően a többi önismereti játékesttől ez az alkalom zártabb körű lesz, bensőségesebb és biztonságosabb keretek között. Így a résztvevők között bizalmasabb kapcsolat alakulhat ki és olyan mélyebb önismereti szintre is elérhetnek, amire a többi játékesten nincsen lehetőség.

Fotók: a szerző és az esemény Facebook oldala
Forrás: kortars.elte.hu és az esemény Facebook oldala

Videóriport a Balázs János szabadtéri kiállításról
Élőhelyünk: szoc.média
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2023. június 01. csütörtök