Az ott lévő egyesületek a fesztivál 4 napja alatt különféle játékos és interaktív programokkal várták a fesztiválozókat dél és este hét között. Többek között ott volt a Szegedi Tini Lelkisegélyszolgálat Egyesülete, akik szívesen segítettek a fiataloknak lelki problémáik megoldásában. Találkozhattunk még a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvánnyal és a CsakAzértis Mozgalommal, akiknél a fesztiválozók kipróbálhatták magukat a gyakorlatban, hogy milyen is kerekesszékesnek lenni ezzel egy kicsi rálátást kapva az ő életükre. A Szegedi Móra Ferenc Múzeum és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark jóvoltából kultúrálódhattak is az arra járó fiatalok.

Számomra különösen tetszett, hogy egy útlevél segítségével játékosan járhattuk körbe a falut, miközben pecséteket gyűjthettünk az kitelepült egyesületek standjainál. A Tempus Közalapítványnál például lehetőséget kaptak a fiatalok arra, hogy kipróbálják a kitűző készítést, miközben tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen kihagyhatatlan utazási lehetőségeket tudnak biztostani az Erasmus+ programmal, továbbá tanácsokkal és ajándékokkal látták el az érdeklődőket. Személy szerint sikerült egy „Learn to travel-Travel to learn” feliratú vászontáskát nyernem és készíthettem mellé egy ugyanilyen szöveggel ellátott kitűzőt. Az útlevelekkel az utolsó nap délutáni húzásán több ajándékcsomag is tulajdonosra talált a fiatalok körében, és kiderült az is, hogy ki az a szerencsés, aki megnyerte a fődíjat, egy 2019-es SZIN fesztivál bérletet.

A játékok és tesztek mellett a civil szervezetek többsége megpróbálta a fiatalok figyelmét bizonyos társadalmi problémákra felhívni. A Civil Falu nem egyszerűen csak egy hely volt, ahol jó dolgokat lehetett szerezni és játékokat kipróbálni, itt rálátást kaphattak a fiatalok rengeteg olyan dologra, amivel egyébként nem is foglalkoznának. Többek között a drogok káros hatásairól vagy akár az éves rákszűrés fontosságáról is kaphattak tájékoztatót. Megtudhatták, hogy kihez fordulhatnak, ha valamilyen erőszak éri őket lehet ez testi vagy lelki bántalmazás. Itt mindenki megtalálhatta a saját civil szervezetét, amelyik a személyiségéhez a legközelebb áll. Nagyon jó volt látni, ahogy a sok velem egykorú fiatal körbejárja a Civil Falut és érdeklődéssel figyelik az adott szervezet tájékoztatóit, kipróbálják a feladatokat és új kapcsolatokra tesznek szert.

Az Új Nemzedék Központnál azt a feladatot kaptam, hogy ismerkedjek meg egy nálam idősebb és egy fiatalabb emberrel, aki nem a Civil Faluban dolgozik, hanem mint fesztiválozó vesz részt a SZIN-en, ezek után pedig minimum az egyik személyt vigyem el a hozzájuk, hogy lássák azt, hogy elvégeztem a feladatot. Ezt a feladatot az ott szerzett tapasztalataim alapján nagyon szerették a fiatalok.

A SZIN jó hangulatához nagyban hozzájárultak a civil szervezetek, akik a fiatalokkal együtt élhették át az idei év egyik legnagyobb fesztivál élményét.

Kiemelt kép: szeged.hu