Ha a történelem nagy alakjaira gondolunk, felrémlenek bennünk a történelem órák messzeségbe nyúló témái és az, hogy ezek az alakok mennyire megfoghatatlannak tűnnek. Beszéltek nekünk a politikai tetteikről, a megítélésükről, a döntéseikről, de ritkábban hallhattunk ezeknek az embereknek az emberi oldaláról, a mindennapi élet apró, jelentéktelennek tűnő tárgyainak, eseményeinek életükre gyakorolt hatásáról. Pedig a jellemük és a döntéseik gyakran a mindennapjaikban megfigyelhető szokások vizsgálatával megérthetőbbé válhat.

Különös kincs lehet egy történész kezében egy történelmi személy magánlevelezése vagy naplója. Főleg ha egy diktátor holmijára akad rá a kutató. Valami hasonló történt Ungváry Krisztiánnal is. Egy külföldi újságíró ismerőse révén jutott hozzá Rákosi Mátyás irathagyatékának egy részére, amely papírok Cipruson, egy hotelszobában, egy műbőr táskában várták megtalálójukat. A leveleket, személyes papírokat tanulmányozva egyértelművé vált a gondolat a történész fejében; ezt kutatni és publikálni kell. Ungváry társat is talált a témához, Meruk József személyében, aki igazságügyi szakértőként és újságíróként dolgozott, de nem utolsósorban kitűnően beszél oroszul.

A könyvbemutatóra a Kis pipa nevű helyen került sor, ahol a hely séfje némileg átgondolva elkészítette az egyik ételt Rákosi diétás étrendjéből.  Igen, ilyen anyagok is voltak az irathalmazban, étrend. A beszélgetés során az írókat Pikó András kérdezte, ahol a legfőbb téma Rákosi Mátyás kapcsolata az oroszokkal és a szerepének a súlya a kommunista érában. Sok érdekes dolog derült ki a második bukásának idejéről, az 1956 utáni évek oroszországi száműzetéséről, ahonnan több levelet írt, kérve hazatérésének engedélyeztetését. Párt és elv társainak írt leveleiből kiderül, mennyire áthatotta egész életét és szinte minden lépését a kommunizmus eszméje, ezáltal elgondolkodhatnunk, milyen is lehetett ez a világ négy égtája felé terjedő vörös gondolkodás. A könyvben a dokumentumokról fotó is található, illetve a forrás magyarázata az íróktól. A bemutató beszélgetés jó hangulatban telt, látszott a két kutatón, mennyire szakértője az adott korszaknak és a kíváncsiságot is sikerült felkelteniük művük iránt, több nézők által feltett kérdés után a helyszínen az összes hozott példány elfogyott.

Az ilyen személyes életútról szóló, köznapi történéseket boncolgató könyveket érdemes lenne az iskolákba és a fiatalokhoz is eljuttatni, hogy a diktátorok lekerüljenek arról az emelvényről, amelyre a történelem rakta őket, és emberként láthassuk őket, hogy ezek a gyakran borzalmas tetteket végrehajtó alakok közülünk, állampolgárok közül valók voltak.

A könyvről itt olvashatsz bővebben.

Szerző: Gyurkó Krisztina