Napjainkban sok a fiatal felnőtt, akik teljesen elveszettek, és fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek az életükkel. Egyedül utazni külföldre a fiatal felnőtt évek korai szakaszában, egészen eltérő a közös családi nyaralásoktól. Egyrészt nincsenek veled a szüleid, akik folyamatosan támogatnak, meghozzák a döntéseket helyetted, viszont olyan valós élethelyzetekbe kerüsz és olyan életreszóló leckékből tanulsz, amelyeket a könyvekből, az iskolapadban ülve sosem tudnál megtapasztalni. Továbbá arról nem is beszélve, hogy olyan emberekkel tudsz találkozni, akik inspirálni fognak, kiszélesítik az ismeretségi körödet, és akár még változtathatnak is az életed alakulásán.

Az utazás a fiatalok számára lényegében az egyik legmeghatározóbb lehetőség az önmegismeréshez, amely segíti őket abban, hogy megértsék hogyan alakítsák az életüket, miközben sokkal gazdagabb és érzékenyebb élményekben vesznek részt, mint a laptop ülve a szoba falai közt.

Sajnos, a fiatalok többsége általában azt hiszi, hogy az utazás rendkívül drága, és nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyekre nem kell egy vagyont költeni ahhoz, hogy az utazás emlékezetes legyen.

Az Erasmus+ programban három kategóriában lehet pályázatot beadni, amelyek közül egyik az egyéni mobilitás, ami lehetőséget biztosít külföldi tanulmányok végzésére, szakmai gyakorlatra, önkéntességre, tréningekre és ifjúsági cserékre minden 13 és 30 év közötti fiatal számára. Ezek a programok kiszélesítik a fiatalok látókörét az európaiságról és más országok szokásairól, segítik őket a tanulásban, a saját élményű külföldi tapasztalatszerzésben, nemzetközi szinten bővíti a szakismeretüket és nagyszerű lehetőséget jelentenek a kompetenciák formálásához és az új készségek megszerzéséhez.

Nézd meg ezt a videot, amelyben részletes tájékoztatást kapsz az Eramus+ Program működéséről és lehetőségeiről!

Felsőoktatási hallgatóként részt vehetsz az Erasmus+ tanulmányi célú mobilitási programon, amelynek során oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerzel egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben, vagy szakmai gyakorlaton, amely segítséget biztosít a munkaerőpiacon szükséges készségek megszerzéséhez egy másik programországban található vállalkozásnál, szervezetnél, közintézménynél.

Ha egyetemi hallgatóként te is szeretnél részt venni ezen a programon, csak még azt nem tudod hogyan, nézd meg ezt a videót, amelyben Simonffy Péter Youtuber első kézből ad neked személyes tapasztalatokon alapuló fontos tanácsokat a jelentkezésről.

Önkéntesként (régen EVS – Európai Önkéntes Szolgálat, ma Erasmus+ Önkéntesség)  hosszú távú projekt esetén minimum 2 hónapig, maximum 12 hónapig, rövidtávú projekt esetén pedig minimum két hétig és maximum 2 hónapig egy civil szervezetnél vagy közintézménynél tudsz dolgozni, pl. szociális, művészeti, sport vagy környezetvédelmi területen.

A program fedezi az egyszeri oda-vissza utazást, a szállást, az egészségügyi biztosítást, az étkezést, a helyi közlekedés költségeit, plusz még zsebpénzt is kapsz. Hetente két egymást követő szabadnapod van, plusz havonta 2 nap szabadság van biztosítva a számodra. Kiutazás előtt a küldő szervezett munkatársai felkészítenek a programra, a továbbiakban pedig a fogadó szervezett mentora segíti a kinti beilleszkedésedet.

Ha érdekel az Erasmus+ Önkéntesség és szeretnél te is résztvenni külföldi önkéntes munkában, akkor érdemes benézned a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány áprilisi EVS-tájékoztatójára, ahol megtudhatsz mindent, ami az EVS programhoz kapcsolódik. 

Nekem is volt szerencsém a Fiatalok Vidékért Egyesület segítségével részt venni egy három hónapos EVS programon egy svédországi ökologikus farmon, amelyről megnézhetitek ezt a rövid filmet. A fogadó szervezetet vezető work leaderrel a program végeztével is évekig tartottam a kapcsolatot, mígnem tavaly meghívott EVS mentornnak az egyik rövid távú EVS programhoz, amely 2017 októberében került megrendezésre a farmon. A projektről írt beszámolómat ITT tekinthetitek meg, illetve a programon résztvevő magyar önkéntes tapasztalatairól ITT olvashattok.

Egy nemzetközi tréning vagy ifjúsági csere nagyszerű lehetőség a számodra, hogy ha szeretnéd egy rövid időre (min. 5 és max. 21 nap) kipróbálni magad nemzetközi környezetben, külföldi barátokat szerezni különböző országokból, megismerni más országok szokásait, idegen nyelveket gyakorolni, illetve nem-formális tanulási módszerekkel téged érdeklődő témákkal foglalkozni másokkal együtt.

Ha önkéntes projekten, tréningen vagy ifjúsági cserén veszel részt, akkor a  végén Youthpass tanúsítványt kapsz, amely tartalmazza, hogy mit tanultál, milyen kompetenciáidat javítottad, és ez még itthoni álláskereséshez is hasznos lehet!

Az Erasmus+ programok elsősorban a kultúrák, a nemzetek és a vallások közötti szakadék áthidalásáról szól, amelyen hogy ha te is részt veszel új és váratlan helyzetekkel, akadályokkal is  találkozhatsz majd, de ezek leküzdésével olyan életre szóló tapasztalatokat és élményeket tudsz szerezni, amelyeket megtanítanak arra, hogy önállóságot és függetlenséget szerezz, és te magad alakítsd az életed.

További infókért KLIKK ide:

Erasmus+ Ifjúsági Programiroda: www.eplusifjusag.hu

Eurodesk: www.eurodesk.hu

Európai Ifjúsági Portál: www.europa.eu/youth