Az EFOTT fesztiválon ellátogattunk a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség standjához, ahol erőteljes és inspiratív beszámolón keresztül ismerkedhettünk meg múltjával, céljaival.

Számos felsőoktatási intézményben megváltozott a hallgatók hozzáállása a tanulás és a sport összeegyeztethetőségéről. A Debreceni Egyetemen, a győri Széchenyi István Egyetem falai között és az épületen kívül is azon dolgoznak a MEFS közreműködésével, hogy a diákok mozgásigényének kiélése és az egészséges életmód a mindennapok részévé válhasson. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem 5vös5km elnevezésű futóversenyével ad lehetőséget a mozogni vágyóknak. Azonban az egyetemek helyhez kötöttségétől elhatárolódva a szövetség fesztiválokon is képviselteti magát, ezzel minél több érdeklődő számára elérhetővé téve magukat.

 „Mi a Magyar Egyetemi-Főiskola Sportszövetséget, az egyetemisták sportjával foglalkozó és az egyetemeken a verseny-és szabadidősportot koordináló, támogató, mentoráló szervezet vagyunk. 32 intézményben támogatjuk kampányokkal, versenyek szervezésével, mentorálásukkal az egyetemeket és az egyetemeken folyó sportot.

A szervezet 1907-ben alapult, az Egyetemi Sport Szövetségeként és most már 111 éve folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél ismertebb legyen az egyetemi sport, minél több egyetemista sportoljon. Közel 200 ezer nappali tagozatos hallgató jár az intézményekbe. Szeretnénk, ha a felük legalább sportolna rendszeresen, tehát heti 3-szor 45 percet. A WHO ajánlása heti 150 perc mozgás, ami a rekreációs minimumhoz szükséges. Célja, hogy a rendszeres mozgás beépüljön mindenkinek az életébe az egészséges táplálkozás mellett.” – kezdik az önkéntesek a szervezet bemutatását.

Mely egyetemeken népszerűsítitek ezt a programot?

Tulajdonképpen az összes felsőoktatási intézményben. 27 tagintézményünk van kezdve a legnagyobbaktól az ELTE-től a legkisebb egyházi főiskolákig, intézményig. Nagyon nagy a létszám.

Miért pont az egyetemeket választottátok ki erre a célra?

Gyakorlatilag a Sportszövetség 1907-es alapítása Hajós Alfréd nevéhez is fűződik. Ő tette fel az életét, a saját hitvallása volt, hogy az egyetemi sportot Magyarországon támogassa és hirdesse, aktivitásokat szervezzen. 1965-ben Budapesten került megrendezésre a nyári Universiade, amin Schmitt Pál és Makray Katalin mellett részt vettek egyéb egyetemi hallgatók  akik mára már olimpikonok lettek.

Mióta szervezed a kitelepüléseket, és hogy éled meg eredményesség szempontjából?

A harmadik kitelepülésünket szerveztem. Nagyon szeretünk fesztiválokra járni, mert olyan közegben találjuk meg a fiatalokat, amelyben a szabadidő és a sport jobban összefér, jobban elfogadják a sportolást szabadidős tevékenységként. Ebben a közegben könnyebben megszólíthatóak a fiatalok. Egyszerűbb rávenni őket a sportra, hoztunk is sportaktivitásokat. Most már az ötödik olyan EFOTT került megrendezésre, amelyben a sport is nagy szerepet játszik. Három olyan versenysport bajnokságot hoztunk ide, ami gyakorlatilag egyetemi országos bajnokság: a strandkézilabda, a strandröplabda és a rögbi, ami ugyan nem szabadidősport, de nagy kihívást jelent. Létrehoztunk kihívásokat  A legizmosabb Egyetem kampányunkban guggolásokat és kitöréseket végeznek, mindezt jókedvvel, az apró nyereményeknek pedig nagyon örülnek. Reméljük, hogy így emlékeznek majd ránk. Picit talán elősegítjük, hogy a sport a szabadidő részét képezze.

 

Kiemelt kép: pexels.com