2018.május 26-án lehetőségünk nyílt ellátogatni egy igencsak nagyszabású eseményre, a Konnekt Livera a budapesti Brody Studios rendezvényházába. Az eseményen több, mint 200 lelkes középiskolás növendék vett részt, akik izgatottan keresik elkövetkező életük leginkább hozzájuk passzoló szakmáját. A rendezők különböző motiváló előadásokkal és a legérdekesebb szakmák jeles képviselőivel várták az ide látogatókat.

2015-ben tíz ambiciózus fiatal úgy döntött, hogy igenis mindenkinek van lehetősége valami jót, valami pozitívat tenni a környezetében, ezért megalapították a Konnektet. A szervezet célja, hogy olyan társadalmi projektet létrejöttét támogassák, melyekre lelkes és a világért tenni akaró fiatalok szívügyükként tekintenek, és amikkel felhívhatják a többi fiatal figyelmét is a nagyobb felelősségvállalásra. Az egyesület mindezt az egymástól való tanulás értékein keresztül valósítja meg a különböző inspiráló képzések és személyes mentorálás útján. A csapat első nagyszabású programja a Mentorprogram. A program keretein belül a középiskolások kaphatnak segítséget, hogy megtalálhassák a számukra legmegfelelőbb szakmát. A diákok valós információkat és gyakorlati példákat kaphatnak a szakmákról, valamint személyes kapcsolatok által valósabb képet formálhatnak az iskolákról, egyes képzésekről. A Konnekt Mentorprogram az egyénközpontúságra fekteti a hangsúlyt, hiszen az ilyen komoly döntéseknél elengedhetetlen a megfelelő Ön –és helyzetkép megléte és a hiányos felkészítés nem adhat okot arra, hogy a fiatalok hátralévő életüket egy olyan pályán töltsék, ami nem igazodik teljes mértékben az egyéniségükhöz, vagy csupán azért térjenek le választott szakmájukról, mert a középiskolákban nem fektették le a megfelelő alapokat.

A május 26-án megrendezett Konnekt Live a Konnekt első ilyen jellegű eseménye volt, mely a hatodik kerületi Brody Studios egzotikus épületében talált helyet magának. A szervezők pogácsákkal és italcsomagokkal várták a lelkes látogatókat és folyamatosan rendelkezésére álltak mindenkinek, aki kicsit elakadt vagy netán eltévedt. A gördülékeny lebonyolítás érdekében mindenki egy kis térképet kapott, melyen színekkel voltak elkülönítve az egyes termek, valamint több, mint negyven önkéntes segített az eligazodásban. A résztvevők nyolc órán át hallgathattak meg különböző előadásokat és beszélgethettek szakmák képviselőivel A-tól Z-ig.

Beszélgethettünk rendőrrel, webfejlesztővel, adótanácsadóval és akár divattervezővel is, a kínálat nagyon színes volt, több, mint ötven szakma szakértőjével diskurálhattunk szinte korlátlan időintervallumban. A meghívottak nagyon nyitottak voltak, igyekeztek minden kérdésre válaszolni és a legzárkózottabb fiatallal is sikerült kellemes beszélgetést folytatniuk. Szerencsére a diákok is aktívak voltak, a rendelkezésükre álló időben megpróbáltak minél több szakmáról érdeklődni, ezzel is segítve magukat a megfelelő döntéshozatalban. Sikerült olyan sztereotípiákat is eloszlatni, miszerint az adótanácsadók kizárólag száraz és unalmas számolásokkal töltik a mindennapjaikat, valamint, hogy a webfejlesztés világában csak a férfiaknak van jövőjük.

Sok emberrel volt lehetőségem beszélgetni, megismerni a látásmódjukat, a világról alkotott képüket. Jó érzés volt látni, hogy rengeteg olyan szakember van kis országunkban, akik nem sajnálják átadni tudásukat másoknak és örömmel tölti el őket az a tudat, ha valakiben felkeltik az érdeklődést szakmájuk iránt. Volt lehetőségem megismerkedni néhány szervezővel is, akik szabadidőjüket áldozták fel erre a hétvégi napra, de vidámak voltak, segítőkészek és boldogsággal töltötte el őket, hogy valami jót tesznek. A helyszínen tapintani lehetett a pozitivitást és a jó kedvet, ha valaki csak egy órát is tudott ott lenni, biztos, hogy rengeteg plusz energiával térhetett haza.

Egy rendkívül dinamikus és értékes napot hoztak össze a szervezők, rengeteg hasznos információval gazdagodhattak a résztvevők és sok-sok pozitív impulzus érte a diákokat, fellépőket és rendezőket egyaránt. A nap talán legnagyobb tanulsága az volt, hogy mindenkinek bátran fel kell vállalnia önmagát, elképzeléseinket kitartóan és rendíthetetlenül meg kell valósítanunk és igenis tudatosan haladnunk kell a céljaink felé. Mindenkiben ott van a lehetőség és hagyni kell ezeket kibontakozni és, ha ezekhez szükség van olykor segítségre, akkor nem szabad félni elfogadni vagy kérni a segítségnyújtást. Azok a fiatalok, akik részt vettek ezen a napon sokkal céltudatosabban és felelősségteljesebben közelítik meg jövőjüket és nem fálnek felvállalni önmagukat. Reméljük sok ehhez hasonló rendezvény kerül majd megrendezésre és a Konnekt sok hatalmas projektet fog még megvalósítani az elkövetkező években.

Tegnap a Konnekt LIVE – ahol a szakmák megelevenednek eseményen jártunk, ahol megismerkedtünk többet között a Konnekt Mentorprogram sajátosságaival. Élménybeszámoló hamarosan ;)Fotó: Orsolya Reiter

Közzétette: Tőled Hallottam – 2018. május 27.