Önmagunkat elhelyezni egy kapcsolatban, legyen az egy baráti, munkatársi vagy párkapcsolat, sosem egyszerű. Karin Wagenaar (holland pszicho terapeuta) könyvében felfedi azokat a tényezőket és azokat a kötődési berögződéseket, melyek megnehezítik a kapcsolódásaink, valamint kiutat mutat a problémákból, mindezt az EFT módszer („érzelmekre fókuszáló párterápia”) segítségével.  Hogyan legyek boldog veled? veti fel a kérdést a mű címe. A könyvből  egy konkréten kapott válasz helyett egy izgalmas felfedező útra indulhatunk, ami elvezet a belső énünkhöz és a saját mintáinkhoz is.

Alapvető felvetése, hogy felnőttkori emberi kapcsolatainkat meghatározza az, hogyan kapcsolódtunk szüleinkhez és ők hozzánk a születésünk pillanatától fogva. A család, a közeg, amibe beleszületünk már egy kész közeg; a szüleink saját tapasztalásaik, elvárásaik hozzák a velünk való első találkozáshoz, s a baba is bizonyos tulajdonságokkal érkezik a családba. Azonban ami ennél is fontosabb, hogyan és milyen módon éled fel a kapcsolat a két fél között. Ha a gyermek sír: a szülő reagál, igyekszik feltérképezni a problémáit, megoldást nyújtani rá; szoptatás közben az anya mélyen gyermeke szemébe néz, gondoskodik a piciről, s eközben a gyermek anyja támogatást érezheti.

„A szülő belenő a gondozói szerepkörbe, a gyermek pedig önálló emberré fejlődik, aki kötődik másokhoz, de ezzel egyidejűleg autonóm is. Ezt az összjátékot szülő és gyermek közt úgy nevezzük: interszubjektivitás.”

Ezek a reakciók, amiket a fejlődő egyén és az anyja egymás viselkedésére reagál, köteléket alakítanak ki közöttük. Ez alapján többféle kötődéstípust lehet megkülönböztetni:

  • biztonságos kötődés: a szülők támogatják a gyermeket fizikailag és mentálisan is; ez biztonságos teret ad a fejlődésre, a gyermek empatikussá válik, készen áll a szerepjátékokra, problémamegoldó képessége szabadon fejlődhet, jó a beszédkészsége…
  • elkerülő kötődés: ha a szülő elutasítóan reagál a gyermekre, nem igazodik annak szükségleteihez, akkor a gyerek elvonul és mindent önállóan szeretne megoldani, úgy érzi csak magára számíthat
  • szorongó kötődés: a szülő heves reakciója miatt a gyermek nem bízik önmagában, félelemben él, nem kapja meg a megnyugvást az érzelmek természetes mivoltáról.

„A csecsemő és az anya közötti kötődés az a szemüveg, amelyen át a világot és saját magadat szemléled.”

Ahhoz, hogy párkapcsolatainkat megérthessük, problémáinkat feltárhassuk meg kell ismernünk önmagunkat, fel kell tárnunk a motívumaink és meg kell békélnünk vágyainkkal. A kötődésünk meghatározására a könyvben is találunk egy tesztet, azonban ajánlott oldalként megjelenik a http://www.personalityassessor.com/tests/ , ahol szintén sok hasznos tesztet tölthetünk ki. Ezeket felismerve és tudatosítva önmagunkban képet kaphatunk arról, párválasztásunkat mi befolyásolja, hogyan találhatjuk meg az igazit.

Azonban a könyv túlmutat az önismeret fontosságán. A párkapcsolatokban leggyakrabban keletkező problémákat az írónő színes, szemléletes mintázatokkal ábrázolja, olyan történetekkel melyek közelebb engedik az olvasót a saját élethelyzeteihez is.

A könyv kézzel fogható tanácsokon túl, gondolkodnivalót is nyújt, valamint egy iránymutatást az önerőből történő változtatásra. Traumák és problémák közös kezelése, az élet „kanyarjainak” átvészelése nem okozhat az olvasás után problémát. Az alapvető megoldásokon túl, alternatív módszereket is ajánl az írónő: például a „mettá” meditációt, vagyis az „együttérző kedvesség” módszerét, melyet akár saját magunk irányába is kifejleszthetünk azért, hogy önmagunkkal is békében legyünk. Valamint a távolba is tekint: választ ad arra a kérdésre: hogyan tudunk egy biztonságos közeget biztosítani gyermekeinknek, ahol szabadon fejlődhetnek, ahonnét magabiztosan repülhetnek ki?

A kapcsolati problémák és a traumák nem kell, hogy éket verjenek a felek közé. A szerelem lángja újra fellobbantható, az együtt töltött idő lehet örökké minőségi. Ebben nyújt segítséget az EFT módszer, melynek legfontosabb jellemzőit (elköteleződés, érzelmi elérhetőség és válaszkészség) az írónőt is megihlető, inspiráló, Sue Johnson fogalmazta meg. A könyv segít abba, hogy megismerjük ezt a módszert és saját kötődési mintánk is tudatosíthassuk, módosíthassuk és így a kapcsolatainkat is boldogabbá tehetjük.

„Először saját kis kályhádat kell felfűtened ahhoz, hogy gyermekedre meleget tudj sugározni. Ez azt jelenti tehát, hogy jól kell gondoskodnod magadról, társadalmi és érzelmi téren is, hogy ezáltal képessé válj megadni gyermekednek mindazt a szeretet és biztonságot, amelyre szüksége van.”

Az írónő hasznos információkkal látja el az olvasót lebilincselő írásmódja pedig teljesen magával ragadja.  Erősen ajánlom a könyvet azoknak, akik úgy érezik elakadtak szerelem terén az életükben, akik változtatni akarnak, esetleg egy kis életet lehelni a kapcsolatukba; ez a könyv pont olyan, mint egy defibrillátor: szikrát ad a kibontakozásra, egy új esélyt a folytatásra.

Képek: freeimages.com; ursuslibris.hu