Nagyszabású nemzetközi oktatási program indul általános iskolákban

Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóközleménye

2018. május 15.

Hírességek is közreműködnek majd abban az új általános iskolai diabétesz oktatási programban, amelyben diákok, tanárok, sőt a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről. A programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre részben azért is, hogy a cukorbeteg gyerekeket elfogadják az iskolákban – hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a budapesti Zsolnay Kávéházban, ahol Varga Iza, Kocsis Tibó és Szellő István is megmérette magát a diabétesz teszten. Ez a tudáspróba is része lesz az oktatási programnak, melyben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány is közreműködik a következő tanévben.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség 6-14 éves gyerekek, szüleik és tanáraik számára hozta létre KiDS elnevezéssel iskolai oktatási programját, melyet a kezdeményezés mellett elkötelezett Sanofi – Aventis Zrt. felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon. A program hazai bevezetése a következő tanévben az úgy nevezett pilottal indul, melyben 5 iskola vesz részt. A cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és a diabétesszel élő gyerekek elfogadására irányuló iskolai programban a szakemberek mellett olyan hírességek is részt vesznek majd, mint Erős Antónia, Szellő István vagy éppen Kocsis Tibor.

Az alapítvány 13-dik alkalommal rendezi meg ingyenes családi egészségnapját, az
Egy Csepp Világnapot november 11-én, vasárnap, neves fellépőkkel, többek mellett a főtámogató 77 Elektronika Kft. jóvoltából. Novemberben kommunikációs kampánnyal a diabétesz szövődményeire is szeretné hangsúlyosabban felhívni a figyelmet. A Szövődmények hónapjának” támogatója a Novo Nordisk.

Lesznek ingyenes szűrések is! Az Egyszer Élünk Körút május végén indul, a sárga sátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A 77 Elektronikának, a Roche-nak és a HARTMANN-RICO Hungária Kft.-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét. A szűrésen a 77 Elektronika okos vércukormérőjét, a Dcont® NEMERE készüléket használják a szakemberek, amely a mérési eredményekből képes a vércukorszint hosszabb időn át való alakulását megbecsülni, illetve kiszámolni és jelezni a betegnek, ha megnőtt az esélye a hipoglikémiára, azaz a vészesen alacsony vércukorszintre. A szűrőkörút egyes állomásain a Diabess-Györgytea szakértői fitoterápiás tanácsadást tartanak az érdeklődőknek.

Az alapítvány népszerű programjában, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen idén is 5 döntős tortát választott ki a Bechmann György cukrászmester által vezetett zsűri. Május végén eldől, melyik édesség lesz a győztes. A Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott verseny mellett nyáron startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.

Életből vett történetek adták az ötletet az idei 1%-os kampányhoz, melynek üzenetei az alapítvány programjaihoz kötődnek, és elérhetőek az alapítvány honlapján, valamint közösségi oldalán. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt ön is támogathatja adója 1%-ával, melyet május 22-ig lehet felajánlani.

Kapcsolat: Tamás Dorka / tamas.dorka@chello.hu/ +36 30 474 55 92
Gémes Renáta / diabetes@egycseppfigyelem.hu / +36 30 249 62 88