Az idén júniusban debütált Ocean`s 8 nem sokban tér el akármelyik akciómozitól, amelyben ugyanúgy megjelenik témaként a hatalmas anyagi haszonnal kecsegtető ékszerlopás. Szinte minden alkotásban, amelyben központi elem a pénz, felfedezhetjük ugyanazokat az elemeket, amelyeket ebben a filmben is előszeretettel használtak fel.

Talán, ha nem látok ugyanerre a témára épülő filmeket, nagyobb élvezetet nyújtott volna azonban olyan volt végignézni, mintha már legalább másodjára pörögnének előttem a képsorok. Hiába a jó rendező illetve a női szereplőgárda, nem használták ki az adódó lehetőséget, hogy karakteresebb, vakmerőbb legyen, helyette maradtak a jól bevált sémánál, eredményül pedig létrejött az egyszer megnézhető film. Miért fordulnak sokan érdeklődéssel az ezredik ugyanolyan sémákra épülő filmre, ha pénzről van szó?

Nem az számít érdekességnek, mi a téma, hanem valójában: hogy miért pont ezt filmesítették meg. Azért, mert a fókuszra -az igen értékes nyakék ellopására -úgy tekintenek, mint eladható tartalomra, amely képes vonzani a tömegeket. Hagyjuk most figyelmen kívül a szereplőgárdát, jelentősen elkalandoznánk vele, mert bár a neves szinészek is motivációként szolgálnak, a legtöbbször a témához választanak színészt és nem fordítva.

Nem véletlenül vonz nagy tömegeket manapság is sztori. Töretlen az igény olyan filmek iránt, amelyekben nagy szerepet játszik a haszonszerzés, maga a pénz sugallata mozgatórugóként hat a legtöbb trailer-néző számára. Az anyagi javak megszerzésével kecsegtető filmek figyelemfelkelkeltő mivolta kétségbevonhatatlan.

A pénz mindig aktuális, a köztudatban is megjelenő problémák forrása, a társadalom érdeklődésének tárgya, hiszen mindennapi életünket befolyásoló tényező. A vagyon játssza a legnagyobb szerepet a társadalmi hierarchia alakulásában. Segítségével könnyedén kommunikálhatunk, valódi értékét kényelmesen megcsillogtathatjuk anélkül, hogy ténlylegesen szót ejtenénk vagyonunk mértékéről.

Számos klipben láthatunk anyagi bőségre, luxusra utaló körülményeket, tárgyakat, ami egyfajta felsőbbrendűségi érzést generál, miközben stabilitást is jelképez, hiszen aki jelentős vagyonnal rendelkezik, az ezzel párhuzamosan több lehetőséggel találja szemben magát. Amikor egy videóklipben nagy medencés álomházakkal, kocsikkal és luxustermékekkel kényeztetik a nézők szemét, kicsit olyan, mintha mi magunk is részesei lennénk az élménynek, mintha mi is rendelkeznénk azzal a státusszal, amit mindd a látvánnyal, mind a szöveggel a magunkénak érezhetünk. Ez hogy kapcsolódik ahhoz, hogy miért támaszkodnak rendezők sokadjára is ugyanahhoz a témához? Mert fontos az élmény, az érzés, hogy mi is többet kaphatunk a világból a mű által.

Emiatt lesz mindig kereslet a témára.

Kép forrása: Warner Bros.