Mitől lesz valaki jó vagy rossz? Mit is jelent ez a két fogalom? Létezik ezektől eltérő véglet is? A Marvel újat mutatva, elindítja ezt a kérdésáradatot a ma bemutatásra kerülő Venom kapcsán.

Ledöbbentem, amikor a terembe léptem. Az IMAX technológiával készült filmekhez szükséges gigászi vetítővászon alatt, aprócska porszemnek éreztem magam. Amióta beharangozták a filmet, tűkön ülve vártam a bemutatóját. Mint aztán kiderült, nem hiába. A Marvel nem hazudtolta meg magát és a Sonyval karöltve sikerült túlmutatnia a korábbi műveken, ezzel maradandót is alkotnia.

Ha találkozunk egy film cím- vagy főszereplőjével, akaratlanul is beskatulyázzuk, hogy melyik tábor oldalán foglal helyet. Ő akar világuralomra törni, kirabolni egy bankot, leigázni az emberiséget vagy bármilyen, a társadalom által negatívnak tartott cselekményt tervez elkövetni? Esetleg épp ő az, aki szembe száll és megakadályozza ezt, ezzel hőssé válva a történet végére? Jelen esetben ezt közel sem ilyen egyszerű rávágni. A megszellőztetett anti-hős fogalom elsőre megfoghatatlannak tűnik. Mégis hol helyezhetjük el akkor Venomot mentalitás terén, mire számíthatunk, ha meglátjuk a vásznon?

Hogy röviden miről is van szó? Eddie Brock (Tom Hardy) sikeres, saját műsorral rendelkező riporter, aki hamar rádöbben, hogy elszántsága meggondolatlansággal keverve, nem mindig vezet jóra. Felkérik egy interjúra az Élet Alapítvány vezetőjével, Carlton Drake-el, ahol emberkíséletekkel kapcsolatos keresztkérdéseinek köszönhetően, rövidre zárják a találkozót és veszélybe kerül állása, lakása, kapcsolata, minden, ami ő volt korábban. Megismerhetjük Pókember ellenfelét kicsit közelebbről.

A motiváció mindegyik fél oldaláról érthető és ennek ellenére is végig fut a válaszkeresés a fejünkben, miközben megy a történet. Az emberiség megmentésének érdekében hol a határ? Néhány emberkísérlet és esetleges haláluk betudható szükséges áldozatnak a tudomány oltárán? Egy szimbióta gondolatai mennyire mondhatóak sajátnak azután, ha egyesül a gazdatestével?

Végre először nem tudott egy sablon kialakulni a fejemben, hogy ki és miként kéne győztes, vagy bármilyen szerepbe kerüljön, elvégre még az előzetesek alapján sem lehetett tudni, hogy kinek mi igazán a célja. Mit akar egy szimbióta a földön, hová vezetnek az Élet Alapítvány kísérletei? Hogyan kerül ilyen közelségbe Venom Eddie-vel? Miért üldözik és, mit akarnak visszakapni tőle? Rengeteg izgalmas kérdés, sejthető félválaszokkal, ami tökéletes ahhoz, hogy felkeltse a nézők figyelmét.

Félő volt, hogy vagy Eddie jellemfejlődése kerül háttérbe Venom és a várt CGI minőség miatt, esetleg pont a fordítottja következik be, hogy az előbbi hangsúlyosabb lesz, és kevesebb jelenetben láthatjuk, miként randalírozik a Földön. Eloszlatva minden ilyen jellegű kételyt, számomra is kellemes volt látni, hogy sikerült megtalálni az egyensúlyt. Eddie felülemelkedése a kialakult helyzeten, valamint Venom megnyilvánulása és kialakítása egyenlő mértékben került kihangsúlyozásra.

A felháborodást keltő korhatár besorolás nekem is elgondolkodtató volt. A Marvel Univerzumba való bekapcsolódás, vagy csak pénzorientáltság, esetleg más húzódik meg a háttérben? Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és sok találgatás ellenére, az itthon kapott 16-os korhatár bőven kijárt, sokak nagy örömére. Vizuális effektjei és hangvilága egyszerre volt izgalmas és enyhén félelmet keltő. A harcokról nem is beszélve.

Hozzá kell tenni, hogy Venom karaktere szerintem is lazán megérdemelte volna a 18-as besorolást, amit az is alátámaszt, hogy az alacsonyabb kategóriába tartozáshoz 30-40 percet kivágtak a filmből, mondhatni ezzel finoman kiherélték.

Ami leginkább egyedivé teszi a filmet, hogy az emberek nézőpontján múlik igazán, hogy miként marad meg bennük egyes karakterek szerepe a filmben. Tud-e egy, az emberiségért dolgozó vezér kétségek nélkül rossz karakter lenni, vagy egy nem evilági lény képes-e annyira magáénak tudni bolygónkat, hogy azért tegyen?

Kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol felmerül, hogy mi fér bele morálisan a célunk eléréséhez tett kísérleteinkbe. Ha sokáig gondolkodunk, kifuthatunk az időből, viszont amit egyből rávágunk, nem biztos, hogy odavezet, ahova szeretnénk kilyukadni. Természetesen az sem kizárt, hogy éppen az történik, vagy még annál is több, amit vártunk. Szerencse vagy taktika, esetleg a kettő ötvözetének kérdése? Megoszlanak erről a vélemények. Eddie hamar az égből a padlóra kerül, így rajta áll, hogy miként építi vissza összeomlott életét, miközben már nincs is egyedül.

Kép forrása: Columbia Pictures