Ezt az enyhén túlzó címet kaphatta volna akár egy kritikus hangvételű, sztereotípiákat bemutató film is. Azonban a Kövér, Beteg és majdnem Halott (Fat,Sick & Nearly Dead) a legkevésbé sem kritikus,inkább csak fel szeretné hívni a figyelmet az egészségünk megőrzésének fontosságára. A továbbiakban arról fogok írni, hogy miért fontos odafigyelni minden életszakaszban a saját testünkre, és miért szolgálhat jó kiindulási pontként az egészséges életmódhoz a Fat, Sick, and Nearly Dead.

A főszereplő egy auszráliai üzletember, aki saját történetének megfilmesítésével juttatta el mindenkihez az üzenetét: hogy milyen fontos odafigyelnünk a testünk jelzéseire.

Ő maga tökéletesen példája annak, mit követhet el egy ember a saját teste ellen. Hogy néhányat említsek: a pörgős, felgyorsult életritmus miatt rendszertelenné és mértéktelenné váló étkezések, szinte csak és kizárólag gyorsételek fogyasztása, és természetesen a mozgásszegény életvitel.

Talán sokakban felmerülhet, hogy a legtöbben azért még sem ennyire önpuszító életet élnek. Előbb-utóbb azonban mindenkinek szembe kell nézni a tényekkel, mert számos kutatás az ellenkezőjét igazolja. Például az az Európai Unión belül 2010-ben elvégzett felmérés, amely alapján Magyarország a 7. a túlsúlyos felnőttek száma alapján. Az sem kecsegtető, hogy a hét gyermek közül egy akkoriban súlyproblémákkal küzdött. A számok pedig azóta csak növekedő tendenciát mutatnak.

Arról sem feledkezhetünk meg, hogy ha nem megfelelően bánunk a testünkkel, nem csak a túlsúly és az elhízás veszélyének tesszük ki saját magunkat. Hiszen mindannyian találkoztunk életünk során legalább egy olyan emberrel, akinek gondot okoz a hízás, akármennyit is eszik. Attól függetlenül, hogy hízásra nem, egyéb betegségekre hajlamosak lehetnek. Hiszen a káros anyagok bevitele, a felborult alvási szokások, és minden, amit rendszertelenül és mértéktelenül teszünk a testünkkel, annak negatív következményei lehetnek.

A címben szereplő film az elhízás következményeit taglalja, és egy betegséget, amely annak hatására alakul ki a szervezetben. Erről jelen esetben most nem esik több szó, hiszen akinek felkeltettem az érdeklődését, az rövidesen megismerheti ezt a betegséget. Én csak azért emeltem ki, mert egy nagyon súlyos következmény hozott magával –még pedig azt, hogy gyógyszerekkel kezdték el kezelni az alanyt. És ő máris egy ördögi körben találta magát, hiszen az adagokat mindig növelni kellett, mert a betegségének tünetei mindig erősebben tértek vissza.

Így tehát a következő problémával találja szemben magát a legtöbb ember, aki szintén ennek az ördögi körnek a részévé válik: már hiába szüntetné meg a betegségének okát, képtelen rá. Sokszor csak tüneti szinten érvényesülnek a gyógyszerek hatásai, ráadásul az idő előrehaladtával újból és újból növelni kell a mennyiséget.

Kép forrás: unsplash.com via
Jennifer Burk

Mindebből kifolyólag, a legjobb akkor elkezdeni foglalkozni a testi és ebből következőleg a mentális egészségünkkel, amíg lehetőségünk van rá.

Szintén, a már fentebb említett felmérés alapján kimutatták, hogy az Európai Unión belül csupán minden 5. gyermek mozog rendszeresen, pedig ebben a korban a legfogékonyabb az ember a mozgásra.

Nem véletlen hát, hogy a dokumentumfilmet, néhány évvel az eredeti megjelenése után, magyar felirattal is ellátták. Évről évre egyre többet olvashatunk, hallhatunk arról, hogy országunkban mennyi túlsúlyos ember él. A WHO 2018-as felmérése alapján a lakosság 28-31%-a elhízott, ezzel az értékkel Magyarország a világon a 4. helyen áll a leginkább elhízottak listáján. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet állapotfelmérésében megállapítja, hogy az országban háromból két felnőtt túlsúllyal küzd. Ezek alapján nem véletlen, ha az elhízást népbetegségként tartják számon. Így egyre aktuálisabbá válik számunkra az ezzel együtt járó problémák leküzdése.

 A film arra is rávilágít, hogy a mai kor embere gyakran csak akkor kezd változtatásokba, amikor már kézzel fogható problémákkal áll szemben. Nem a megelőzésre törekszik, és ha valamilyen egészségügyi probléma alakul ki nála, akkor felületesen, gyógyszerek segítségével kezeli. Természetesen számos betegség miatt nem hagyhatóak el teljesen a gyógyszerek, de arra lehetőségeink szerint törekedhetünk, hogy legalább további egészségügyi problémák ne alakuljanak ki.

Maradva a felszínnél, az érintettekben, akiket a filmben megszólítottak, gyakran nem tudatosult teljesen, ha volt valamilyen problémájuk. Ez is a különböző anyagoktól való függésre világít rá, illetve arra, hogy ezt sokszor csak érzékelték, de nem vettek róla tudomást. Végezetül, ajánlom ezt a filmet mindenkinek, akit érdekel, hogyan válhat egészségesebbé, vagy még inkább, hogyan őrizheti meg minél tovább az egészséges szervezetét. Mindenkinek, aki gondolkodott már ezen, vagy el is kezdett tenni érte, jó kiinduló pontként szolgálhat a Kövér, Beteg, és majdnem halott.

Kiemelt kép: pexels.com via Gratisography