A Centrál Színház március 2-án tartott ősbemutatót a Nemek és igenek című színdarabból, amit Nina Raine angol drámaírónőnek köszönhetünk. A magyar fordítást Baráthy György jegyzi, a színpadra állók között pedig olyan nagy egyéniségekkel találkozhatunk, mint Pokorny Lia vagy Bereczki Zoltán.

Érezted már azt, hogy képtelen vagy objektív maradni? Előfordult már veled, hogy úgy érzeted, cserben hagy minden erkölcsi érzeted és valahogy fogalmad nincs arról, mit kell jónak és mit kell rossznak megítélni? Ha életedben legalább egyszer kiáltottál már nemet meglepettségedben, vagy ironikus igent dühödben, akkor tökéletesen érteni fogod, milyen párbeszédre hív a darab.

Egy átlagos hétköznapi életkép bontakozik ki a darab kezdetén. A sikeres ügyvédet, Lengyel Tamást (Edward) és nejét, Bata Évát (Kitty) láthatjuk, amint új otthonukban, újszülött gyermeküket dédelgetve, valahol a végkimerültség szélén vendégül látják barátaikat, a szintén ügyvédeket alakító Schmied Zoltánt (Jake) és Pálfi Katát (Rachel). Az idilli felütés utána megismerhetjük még a szerelmesek barátait, az ügyész Bereczki Zoltánt (Tim), valamint a feltörekvő színésznőt, Kovács Patríciát (Zara).

A bonyodalom Pokornyi Lia (Gayle/Laura) színre lépésével kezdődik. A baráti társaságból többen is a nőt ért nemi erőszakról szóló peren dolgoznak. Gátlástalan módon feszül egymásnak vád és védelem, miközben nem tudunk nem odanézni. Végig egyetlen kérdés motoszkál a fejünkben: miért? Miért kell valakit a porba tiporni? Miért kell a végletekig betartani a játékszabályokat? Miért kell kiforgatni a szavakat? Miért nem tesz senki, semmit? Miért nem olvas végre valaki a sorok között?

Egy végletekig megtört, összezavarodott és tehetetlen nő szenvedését kell végignéznünk, miközben a látott álomképek lassan szertefoszlanak és egyre többet és többet tudhatunk meg az egyes személyiségek árnyoldalairól, a kapcsolatokat ért fájdalmakról.

Kérdések, amikre neked kell megadni a választ

A bosszúvágy ér annyit, hogy tönkre tégy egy házasságot? A megcsalást meg lehet bocsájtani? A nemi erőszakot el lehet felejteni? Tényleg lehet egy ember egy másik ember tulajdona? Minden kimondott szónak csak egy hangsúlya lehet? Vannak olyan vesszők, amik már nem mondattani elemek, hanem saját magunk ostorai? Létezik karma, hogy amit másokkal tettünk, visszacsapjon ránk?

Igen? Nem?

A darab az arcunkba vágja a modern kor társadalmának legfájóbb kérdéseinek többségét. Emberi kapcsolatok hullámzását, életek hanyatlását nézzük végig úgy, hogy azt kívánjuk, bárcsak vége lenne már és mégsem tudjuk levenni róla a szemünket. Nincs olyan színész, akit lejátszanának társai a színpadról. Kivétel nélkül mindegyik karakter meglepő, pillanatok alatt váltakozó ezer perspektíváját festik nekünk a színre percről percre. Néha mi magunk is beletörünk kicsit a jelentbe, máskor a könnyünk folyik, úgy nevetünk.

A nagy ügyvéd és ügyész párbaj végén mi maradunk a döntő bírák, mert nem kapunk megoldást a függöny legördülése után sem: folytathatom így az életem? Igen. Nem?

Kiemelt kép forrása: centralszinhaz.hu