A történet alapja a mai világban elterjedt (néha túlzott) mobil használata. Mint az előzetesekből is kiderült, A kis játék résztvevőinek mindent meg kell osztaniuk a többiekkel, amit telefonon kapnak. Nos ez így is történik… VÉGEFŐCÍM!!

A BÚÉK című film december 6-tól tekinthető meg a mozikban. Meglehet elsőre nem érteni a cikk címét, de miután megnézted a filmet, hidd el világos lesz. Összességében egy újabb magyar filmről beszélünk, amely alkalmazkodik a jelenlegi hazai filmgyártás emelkedő színvonalához. Nem vagyok biztos benne, hogy újabb Oscar-t fog hozni kis országunknak, de mindenesetre megállná a helyét a Hollywood-i mozikban is.

Te mit gondolsz az ilyen ötletekről?

Bevallom, nem láttam az eredetit, ami a 2016-os „Teljesen idegenek” c. olasz film, de az alapján, hogy a BÚÉK az olasz film magyarosított feldolgozása, akkor el tudom képzelni, hogy az is hasonlóan derítő lehet, és valószínűnek tartom, hogy a film hatására azt is meg fogom nézni.

Elmennél-e egy ilyen buliba, vagy ott maradnál, ha valaki azt mondaná, hogy ott nincsenek titkok?

Meglehet ez csak az én véleményem és abból következik, hogy én inkább élvezem a filmeket, nem egyből kritikus szemmel nézek rájuk, de nem igazán tudnék megnevezni gyenge jeleneteket. Nyilván maga a film sem egy összetett darab, így sem a párbeszédek, sem a karakterek nem igényeltek nagyobb komplexitást, így minden megnyilvánulás és beszólás adta magát.

Elmernéd vinni a párod?

A filmnek sikerül elérnie, hogy a néző már tülkön ülve várja, hogy mi lesz a következő üzenet, kié lesz az és ki hogyan fog rá reagálni. S abban a pillanatban, amikor ez bekövetkezik, az izgalmak csak még jobban fokozódnak. A vágók jó munkát végeztek. A megfelelő pillanatban változik a kamera szög és az esetek nagy részében természetesnek hat és egyáltalán nem feltűnő. Ehhez társul a zene, amely modern, de mégis tükrözi a jelenet vagy a helyzet súlyosságát. Jól fel lett használva a csend, is mint izgalomfokozó, így nem vitték túlzásba a muzikális betéteket, és nem hat zavarónak a jelenlétük.

Te hogy kezelnéd a helyzetet?

Nos, igen. Ez személyenként változik, míg egyesek nem szívesen játszanák ezt a játékot, én úgy érzem, hogy az én közösségi életemmel, és titkaimmal kifejezetten biztonságban lennék egy ilyen helyzetben. Vannak ismerőseim, akiknek mindig van valami új a telefonjukban, így ha ilyen emberek ülnek össze, akkor a van esély, hogy az események valószínűsége arányosan emelkedik, de az üzenetek gyakorisága még így sem érné el a filmben ábrázoltakat, ahol persze a történet előrehaladás kedvéért a szereplők telefonja állandóan csörög vagy zajong, ami érthető. Ha teljesen élethűnek ábrázolták volna, akkor a társaság nagy része kapott volna éjfélkor egy „Boldog újévet!” üzenetet és a parti végén mindenki vidáman ment volna haza. Így ez a kis túlzás egészen jól sült el a történet szempontjából.

Hogy összegezzük, az idei év végén egy meglehetősen jó hazai filmet kaptunk, amelyet főleg pároknak ajánlanék, de még akár egy első randis filmnek is el tudnám képzelni bizonyos esetekben, de az, aki a Michael Bay féle akció filmekhez, vagy az Adam Sandler-es vígjátékokhoz van szokva, csalódni fog. Nem mondanám kifejezetten réteg filmnek, de abban biztos vagyok, hogy lesznek olyanok, akik csalódottan távoznak a moziból.

Azok a szülők pedig, akik még nem készültek fel, hogy megejtsék AZT a bizonyos beszélgetést a gyerekekkel, inkább vigyék át őket a nagymamához, mivel ez a film felvethet pár kérdést.

Szerző: Reiter Balázs

Kiemelt kép:Intercom