Hogyan juthatott el bárki a 80-as évek szocializmusában külföldre, pláne Angolába? Miként érhetsz utol egy vonaton felejtett csomagot, pár órával a repülőd felszállása előtt? Valóban félni kell Ózdon? Különválasztható a szülő és az igazgató, ha fegyelmeznie kell? Félnem kell önmagam felvállalásától? Ezen témák tömkelege várt azokra, akik múlt csütörtökön a Magvető kávéházban töltötték az estjüket.

A bulinegyed szélén lévő kávézó telve volt a sztorikra kíváncsi emberekkel, így nem csoda, hogy kezdés előtt 10 perccel már alig lehetett helyet találni. A belső tér fele konkrétan egy óriási lépcső, egy emelvény, ami ülésre lett kialakítva. A kör – igaz történetek 10 percben, afféle talkshow, ahol a fellépők kizárólag saját, teljes mértékben igaz történeteikbe avatják be a közönséget. Mulatságos, aranyos, olykor mély gondolatok szállingóztak az előadás alatt, amit legszívesebben még most is hallgatnék.

Mi alapján lehet valaki mesélő? Jó előadókészség, kapcsolatok vagy hírnév, ami szükséges lehet? A válasz egyik sem. Bárki, aki úgy gondolja, hogy van egy számára kedves életesemény, amit megosztana a nagyérdeművel, vagy csak kiadná magából azt, ami közönség számára érdekes lehet, az bátran jelentkezhet a szervezőknél (info@igaztortenetek.hu). Ebből fakadóan, a mesélés módja 10-20 percenként változik az est folyamán. A stílusbeli különbségek, valamint az epizódszerű váltakozás képes fenntartani a nézők aktív figyelmét annyira, hogy észre sem vehető az eltelt 2 óra, mialatt rengeteg felismerés érheti a résztvevőket.

Miért fontos mások életének hallgatása? A kommunikáció egyik alappillére a figyelés és a megértés, ami jelenleg kikopó félben van a felnövekvő generációkból, így rendkívül pozitív és szükséges kezdeményezésnek tartom a kört. Arról nem beszélve, hogy könnyen jöhet egy gondolat, ami a későbbiekben hasznosulhat a mindennapjainkban. Például a budapesti tömegközlekedési bérletek esetében, ami felmerült az egyik mesélőnél. Lehetett látni pár “hoppá” tekintetet, amikor felhozták a vonaton való közlekedésnél, hogy a város szakaszhatárán belül ingyenesen lehet utazni. Illetve nemzetközi úticélok elérésénél mondott technika, miszerint hogyan érdemes repülőt választani a járatok közül, a leginkább pénztárca barát megoldásért.
Mint kiderült, a már második évadjában járó szervezés, podcast formában elérhető online. Hozzám hasonlóan, akik csak most hallanak erről a lehetőségről, vagy egyszerűen nem volt idejük jelen lenni, bármikor visszahallgathatják azokat.

Számomra hihetetlenül jó élmény volt beülni és figyelni. Egyik pillanatról a másikra szembe jöhet velünk egy olyan szó vagy mondat, ami hozzá tehet a mindennapjainkhoz, vagy akár magunkra ismerhetünk egy-egy fonalon. Az évad következő, idén utolsó rögzítése, decemberben várható.

 

Kiemelt kép forrása az esemény Facebook oldala.