Az EFOTT fesztiválon járva számos intézmény és szervezet képviselőjével találkozhattunk, köztük a Magyar Pszichológiai Társaság lelkes önkénteseivel. Minden kérdésünkre készséggel válaszoltak, ezáltal betekintést nyerhettünk a MPT színvonalas munkásságába.

A pszichológiával foglalkozó szervezet standjánál arról beszélgettünk, mennyire érdemes kitelepülniük egy zenei fesztiválra, majd kitöltöttünk egy önismereti tesztet az öt szeretetnyelvhez kapcsolódóan. Az 1928-ban alapított társaság összefogó jellegű, az ország egész területéről bármely, megfelelő végzettséggel vagy tudással rendelkező pszichológus a tagjává válhat, illetve szerepet vállal nemzetközi kapcsolatok kiépítésében és fenntartásában. Fejlődésorientáltságához híven tagjainak évenként országos nagygyűlést szervez, hírlevelet ad ki, amelyben az ismeretszerzés mellett hangsúlyt fektet aktuális álláslehetőségekre is, ezek mellett bárki számára elérhető folyóirata, a Magyar Pszichológiai Szemle. A társaság sokoldalúsága egyrészt abban mérhető, hogy a pszichológia számos ágazatával foglalkozik, jelenleg 23 szekcióra bontva, kezdve a környezetpszichológia szekciójától a klinikai pszichológiai szekcióig, másrészt a periodikum annak is információszerzési -és tanulási lehetőséget kínál, aki nem tartozik a tagjai közé.

A szervezet keretei között működő Ifjúsági Tagozat képviselői fogadták külön standjuknál a MPT iránt érdeklődőket, pszichológus hallgatókat, vagy olyanokat, akiket egyszerűen csak vonz tudomány.

Mióta települtök ki fesztiválokra és milyen tapasztalatokkal gazdagodott a Magyar Pszichológiai Társaság az évek során?

4 éve vagyok a társaság tagja és akkor már aktívan jártunk, ha tippelnem kell, akkor szerintem legalább 5-10 éve jár maga ez az ifjúsági tagozat fesztiválokra a pszichológiát népszerűsíteni. Tapasztalatunk szerint érdemes kitelepülni ilyen rendezvényekre, tekintve célunkat, hogy a pszichológiát szélesebb réteggel megismertessük, az esetleges tévhiteket eloszlassuk, illetve a hozzánk forduló és a pszichológia iránt érdeklődő embereknek információkat közöljünk.

Milyen programokat szerveztek?

Előadásokat, gyűléseket, irodalmi lapozgatót, filmklubot. Legfőbb célunk az, hogy a magyar pszichológus közösséget összefogjuk, az előadásainkon és könyvbemutatóinkon keresztül a laikus közönséggel is megismertessük a pszichológiát.

A tudományág közéletének szervezése is azon kötelezettségei közé tartozik, amelyeket a társaság magára vállalt. Az évenkénti Országos Tudományos Nagygyűlés idén „változás az állandóságban” címmel került megrendezésre, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológiai intézetének szervezésében. Trénerképző kurzust indít a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékével közösen ez év szeptemberétől. Érdemes nyomon követni a szervezet munkásságát, különböző lehetőségeket tartalmazó felhívásait, akár azoknak is, akik pályaválasztás előtt állnak.

Kiemelt kép: miuc.org