Aki a hüllőket szereti, rossz ember nem lehet!” – olvasható a VaroszReptiles honlapján, amivel csak egyetérteni tudok. Ismerjétek meg közelebbről Roszkopf Sándort, aki nem mindennapi hivatást választott magának.

Roszkopf Sanyi az egyik a jó pár hüllőfanatikus tenyésztő közül, akik megtalálhatóak országunkban. Lassan húsz éve vágott bele vállalkozásába, ami a rengeteg idő és energia befektetésnek köszönhetően egyre jobban virágzik. Gekkók, kígyók, teknősök hada található nála, szebbnél szebb színváltozatokban, az ember alig tud választani közülük.

Mesélj kicsit kérlek a kezdetekről. Valahogy nehéz megfogni, hogyan is vágjon ebbe bele az ember.

3 évesen kaptam meg első ékszerteknősömet, onnantól szinte minden vágyam az volt, hogy hüllőkkel foglalkozzak! Gyermekkori terveimet, álmaimat úgy érzem sikerült megvalósítanom.

1999-ben kezdtem komolyabban foglalkozni hüllőkkel, amikor kiköltöztünk a panelrengetegből. Első fajom a mindenki által jól ismert vörösfülű ékszerteknős volt, aminek az egyedszáma 70 db fölé rúgott!

Nehézségekbe az elején nem ütköztem bár a megfelelő méretű hely és körülmények kialakítása nem ment zökkenőmentesen. Ezalatt azt értem, hogy szerettem volna minél jobban utánozni a természetes élőhelyét minden állatnak. Kudarcélményem maximum annyi volt, hogy elpusztult egy állat vagy nem sikerült a keltetési folyamat.

Nagyjából mennyi idő és energia befektetés után sikerült profitot termelni?

Az első évemet már sikeresnek mondhattam, hiszen a rengeteg fiatal ékszerteknős eladása után sikerült megvásárolnom az első aligátorteknőseimet, görög, illetve szegélyes csapataimat. Már ezt is profitnak nevezném, hiszen következő évben nem csak az ékszerteknősök, de a másik három faj is rengeteg tojással áldott meg!

Mennyire nagy a piac? Jelentős a versengés, vagy van összetartás és kölcsönösség a tenyésztők között?

Hatalmas a piac és inkább a versengés, mint az összetartás a jellemző, de vannak kivételek. Kezdő tenyésztőként összefogtam olyanokkal, akik inkább külföldre árulták állataikat, így én egyedüliként árulhattam itthon. Egzotikusabbnál egzotikusabb hüllők fordultak meg kezeim alatt. Mivel nagyon sok mindent sikerült rövid időn belül eladnom, így jobbnak látták, ha saját maguktól nem vonnak meg ennyi pénzt, ezért olyan árakon kaptam az állatokat, ami után nem tudtam versenyképes áron adni. Így befejeztük a közös bizniszt.

Van valami biztosítási lehetőséged? Vagy ha valamilyen betegség, szerencsétlenség következtében elpusztul több alomnyi szaporulat, úgymond “így jártál”?

A lakásbiztosításban van egy rész a háziállatok biztosítására is, tehát ha leég a ház, vagy bármi kár keletkezik, akkor fizetnek valami csekély összeget. Azon felül pont úgy van, ahogy mondtad. Így jártam…

A tanulmányaidtól mennyire áll távol ez a vállalkozás? Végeztél olyan képzéseket is, amik segítenek a hüllők tenyésztésében, vagy van olyan, aminek tudod ezen a téren hasznát venni?

Vendéglátóipari iskolát végeztem, mellette sok más munkában kipróbáltam magam és rengeteg OKJ-s képzést is elvégeztem, de hű maradtam álmaimhoz és a hüllőkhöz. Elvégeztem egy 9 hónapos OKJ-s vizsgát, ami Hobby állat es tenyésztés néven futott. Ez az iskola annyiban könnyítette meg a dolgomat, hogy Magyarországon veszélyes állat tartásához könnyebben megkapom az engedélyt, amit kamatoztattam is, hiszen itthon elvileg csak nekem van engedélyem a hírhedt aligátor és keselyű teknős tartásához!

Ha ma egy fiatal hüllőtenyésztéssel szeretne foglalkozni, milyen tanulási lehetőségei lennének? Mit tudnál javasolni a kezdéshez?

Mindenképpen valami állatgondozói, vagy ahhoz hasonló iskolát kell elvégezni, mert egyszerűbben juthat hozzá a szükséges engedélyek beszerzéséhez.

Kitartás, nagy hely, szülők támogatása, a tartani kívánt állatokról megszerezni a szükséges információt. És ha még nem mondtam volna sok pénz.

Vannak komolyabb jövőbeli terveid? Esetleg terjeszkedés, faj/fajta bővítés? Milyen konkrét fajok vannak tervben?

Igen, vannak természetesen. Ahogy egy kicsit nagyobb helyre tudom költöztetni az állatokat, már bővíteni és terjeszkedni is fogok! Varánusz és óriáskígyó téren szeretnék több fajt, ide tartoznak a falakó varánuszok, illetve a nagytestű engedélyköteles varánuszok, valamint tigrispitonok.