A Helyben hogyan? . Fiatalok a településeken konferenciáján az ifjúságot érintő közösségi kérdésekről, és olyan lehetőségeket nyújtó szervezetekről beszélgettünk, amelyekről sokaknak nincs tudomása. Talán nem vagyok elég tájékozott, azonban az interjúkban bemutatásra kerülő programok közel mindegyike újdonságot jelentett számomra.

Schmidt Andrea az Erasmus+ program érdekességeiről, a programban szerzett személyes tapasztalatairól és arról mesélt, miért volt érdemes részt vennie a konferencián.

„Az Európa Ifjúsága Egyesülettől jöttünk, Magyaralmás a székhelyünk. Ott végezzük az aktivitásunk fő részét, de nem úgy működünk, mint más ifjúsági szervezetek. Az országban mindenkinek hirdetjük a lehetőségeinket, az Erasmus + programot népszerűsítjük. A diákok hiányos ismeretei különböző lehetőségeikkel kapcsolatban abban is megnyilvánul, hogy sokan közülük nincsenek tudatában, mi első sorban a program célja.

Nagyon sokaknak az Erasmus + a tanulást, az iskolák közötti kapcsolatot takarja, kevesen tudják, hogy van olyan része, amely a fiatalok mobilitási lehetőségének fejlődéséről szól. Sajnos kevés iskolában népszerűsítik ezt, pedig tényleg ingyenes és semmi kitétele nincs, hogy részt vegyenek a programban.” – tudtuk meg Andreától.

Mely korosztálynak ajánlanád a programot?
Az Erasmus + program szinte bárki számára elérhető, de leginkább a középiskolásokat célozza. Önkéntesnek 17-30 éves korig van lehetőség jelentkezni, magában a programban pedig 13 éves kortól a harmadik x-ig vehetnek részt az érdeklődők. A legkisebbek számára is széles távlatok nyílnak a program által, hiszen ők játékokon keresztül dolgoznak fel egy adott témát.

Az Erasmus + programon kívül milyen egyéb lehetőségeket kínálnak nekünk?
Vannak különböző kortárssegítő képzéseink, mint az Eurodesk hálózaton belül a Time to Move időszak, ahol különböző iskolákba, városokba települünk ki. Úgy veszem észre, hogy egyre több fiatalt érdekel, amint elkezdünk róla beszélni, azonnal nyitottá válnak, amint megnyugtatjuk őket, hogy ezekhez nem feltétlenül kell tudniuk angolul, mert megértik egymást kézzel-lábbal, mindenhogyan, onnantól kezdve leomlanak a gátak.

Másodikként Papp Kristóffal beszélgettem, a Konnekt Egyesület egyik alapító tagjával. A szervezet a fiatalok tudatos pályaválasztásával foglalkozik, teszi ezt azonban szokatlan, pont ezért roppant hatékony módon. Nem csupán információkat szolgáltat egy szakmáról, hanem egy mentor közvetítésével bemutatják annak minden csínját-bínját, azontúl pedig segítenek eldönteni, mely képzőintézményekbe célszerű leadni a jelentkezésünket. Hiánypótló mivolta felől nem kételkedem, a gimnázium utolsó éve előtt álló tanulóként sokszor nem kapok kielégítő tájékoztatást a lehetőségeimről.

Hány szakmával van lehetősége megismerkedni egy fiatalnak?
Amennyivel csak szeretne. Maga a folyamat arra szolgál, hogy a fiatal feltérképezhesse saját magát, a végére pedig le tudja szűkíteni a kört 1-2 szakmára. Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatal tudatos döntést hozzon. Ezt segíti a Konnekt Live is, egy másik rendezvény, ahol több, mint 30 szakma képviselőivel ismerkedhetnek meg a fiatalok, de nem csak szakmai képviselői vannak, rengeteg szuper ember tart előadást, akik nagy dolgokat értek el.

 

Milyen visszajelzéseket kaptatok azoktól, akik már részt vettek a mentorprogramban?
Sok olyan fiatal van, akitől nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk. Volt többször is, hogy valaki azért jelentkezett a programba, mert biztos volt abban, hogy mit szeretne tanulni, és végül teljesen megváltozott a véleménye. Én ezt is pozitív példaként könyvelem el.

Hellné Vass Rozália eredetileg közgazdász végzettséget szerzett, azonban nem az eredeti szakmájában dolgozik, egy vidéki kisváros, Kistelek ifjúsági referense. A konferenciára kézműves termékekkel, többek között sajtfalatkákkal és levendulapálinkával készültek. Komolytalannak tűnhet első látásra, azonban mégis becsülöm, hogy a standjukat szívvel-lélekkel készített termékekkel tették sokszínűbbé. Üde színfoltként jelentek meg. Leginkább egy levendulamezőhöz tudnám hasonlítani, hiszen ahogy arra is örömmel és békével tekint az ember, úgy Kistelek asztalával sem volt másképp. Nem véletlen, hogy elsődleges céljuk az ifjúság számára egy közösségi tér létrehozása.

„Nálunk két évig működött az ifjúsági ház, elég jól. Azután kicsit ellaposodott, és végül megszűnt. 1 évig nem nagyon volt semmi, és most megint újrakezdtük. A fiatalok egy része nagyon lelkes volt. Nagyon igyekszünk, hogy az ő elképzeléseik szerint működjön. Nagyon nagy az érdeklődés.”

Miként tudjátok megvalósítani a költségszükséges oldalát ennek a kezdeményezésnek?
A programhoz az Esély Otthontól nyertünk támogatást, és van forrásunk a programok megvalósítására. Azt gondolom, minden kedvező tényező együtt áll, most már csak rajtunk múlik, illetve a fiatalokon, hogy mit hozunk ki belőle.

Milyen támogatást kaptál a fiataloktól, akikért dolgozol?Valahogy megtaláltak a kérések, és valahogy megtaláltak a források. Közgazdász vagyok, de rengeteg támogatást kapok lelkileg. A fiataloknak nagyon sok jó ötletük van, kreatívabbak nálunk. Megvolt a kölcsönösség volt, aki elmondta a saját ötletét, látta, hogy ez működik, mert egyébként igény van rá.

A konferencia végén számos magát képviselő szervezet tagjaival való beszélgetés, és a rendezvény kezdetét jelentő előadások után leginkább 3 szót tudnék kiragadni az elhangzottak közül, amelyeket a legtöbbször hallottam: lehetőségek, tudatosság, és fiatalok. Ami pedig szintén nem elhanyagolható, a fejlődés. Remek érzés, amikor tudatosul benned, hogy a több mint 200 ember a Te korosztályodnak igyekszik lehetőségeket biztosítani, támogatni. Nekem arról is szólt a május 14-i nap, hogy beleláthattam kicsit ezeknek az embereknek a munkájába, azóta pedig sokkal inkább tudom értékelni egy fiatalokkal foglalkozó cég vagy szervezet munkáját, mint azelőtt.

Infó: www.helybenhogyan.hu