Vajon mi a közös azokban a kérdésekben, hogy mi a Top5 esport játék itthon, hogy hogyan kell 6 órán keresztül folyamatosan beszélni, vagy hogy mik a legújabb trendek a gamer világban? A válasz pedig az, hogy egy esport kommentátornak mindegyik kérdésre muszáj tudni válaszolnia. Az esport és a videojátékok világa egyre nagyobb mértékben törnek be a popkultúrába és válnak meghatározó témákká a fiatalok körében. A következőkben Héjja Máté (MattMadzz), hivatásos esport kommentátorral beszélgetek a munkájáról, a „gamerségről” valamint arról, hogy Magyarországon hogy alakul az esport helyzete.

Talán adja magát az első kérdés, pontosan mit értünk esport alatt? Mikor tört ez be Magyarországra?

Az esport legegyszerűbb meghatározása a videojátékok versenyszerű űzése. Ez a legkülönbözőbb formákban jelenik meg, hiszen vannak sport, stratégiai, háborús vagy éppen verekedős játékok. Itthon még nem került be a „mainstreambe” az esport, mint hobbi, hivatásként pedig pláne nem. Ha azt nézzük, hogy mikor tört be komolyabban az esport ide, akkor azt mondanám, hogy körülbelül 3-4 évvel ezelőtt és azóta folyamatosan növekszik. Egyre több játékkal játszanak a magyarok és egyre bővül a játékosok köre is.  Ha a top 5 játékot kellene kiválasztani itthon, akkor azt mondanám, hogy a League of Legends, a Counter Strike Global Offensive, a Rainbow Six Siege, a FIFA, valamint a Clash Royale rendelkezik itthon a legnagyobb játékos bázissal. Emellett persze számos más játék is növeli a felhasználóinak a számát, erre pedig a Battle royale játékok a legjobb példák (akár a PubG, a Fortnite vagy az Apex Legends).

Mióta foglalkozol esport közvetítéssel? Hogyan kerültél bele a körforgásba?

8 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni kommentálással, akkor azonban még nagyon gyerekcipőben járt ez a műfaj itthon. Anno volt egy League of Legends verseny, ahol felkerestük az egyik barátommal a szervezőt, hogy mi szívesen kipróbálnánk magunkat kommentátorként. A tesztközvetítés után azt mondta, hogy semmi akadálya nincsen annak, hogy az esemény alatt együtt dolgozzunk. Ezt követően érkezett az első állásajánlat is ezzel kapcsolatban, de mint ahogy mondtam, ekkor még egyáltalán nem volt ennek semmilyen hagyománya itthon. Annyira nem, hogy akkortájt a legkomolyabb versenyek egy régi hajógyárban zajlottak, mi is oda jártunk közvetíteni. Azóta folyamatosan képezzük magunkat, hiszen a kommunikációs készségek mellett egyszerre kell képben lennünk a játékkal, amit közvetítünk, valamint a csapatokról és a játékosokról is napra kész információval kell rendelkeznünk.

A jelenlegi munkám azonban nem csak közvetítésből áll. Nagyon sokat írok különböző cikkeket is, ami az esport témák mellet, különböző számítástechnikai kérdéseket is érint. Érdekesség még, hogy ugyan úgy az esportban is megjelent már a bulvár, hiszen nagyon sok híres játékos és streamer már-már celebként viselkedik és bár én nem szoktam bulvár cikket írni, azt el kell ismerni, hogy a legolvasottabb tartalmak közé tartozik.

Forrás: GameStar

Hogy zajlik egy verseny közvetítése? 

Egy közvetítés első szakasza a felkészülés. Mint korábban mondtam, már csak egy mérkőzés előkészülete is rengeteg időt vesz igénybe nem, hogy egy versenyé. Én elsősorban Counter Strike mérkőzéseket szoktam kommentálni, abban vagyok igazán kompetens. Képben kell lennünk a csapatok eredményeivel, a játékosok teljesítményével és olyan plusz információkkal is, amiket érdekességképpen a szünetekben el tudunk mondani a nézőknek. Az esport világában kifejezetten nehézséget okoz, hogy míg a hagyományos sportokban a játékosok mozgását könnyű lekövetni, hiszen az az átigazolási időszakokhoz van kötve, addig nálunk a játékosok folyamatosan cserélhetnek és cserélnek is csapatot. Persze vannak különleges alkalmak is, amikre mi sem tudunk mindig felkészülni. Nemrégiben például volt egy olyan verseny, ahová meglepetésre bejutott egy Azerbajdzsánból érkezett csapat és nem tudtuk, hogy kell kiejteni a játékosok neveit. Körülbelül egy órán át kerestünk azeri közvetítéseket, hogy hátha megtaláljuk, ők hogyan ejtik ki a játékosok neveit. Emellett a közvetített játékkal is nagyon képben kell lennünk. Ez azt jelenti, hogy akárcsak a focinál, ha például a magyar válogatott játszik és hátulról felívelik a labdát, azt tudjuk, hogy akkor a Szalai vagy a Dzsudzsák kapja meg, na most nálunk úgy néz ki, hogy ha az egyik játékos a pálya egyik széle felé kezd mozogni, akkor egyből tudnunk kell, hogy az milyen stratégiát jelent az adott körben, és ki is az, aki általában oda szokott helyezkedni, az esportban ugyanis nincs arra idő, hogy neveket olvassunk le és agyaljunk ilyen apróságokon.

A mérkőzések közvetítése rendszerint esténként szokott történni, hiszen akkor vannak a nagyobb versenyek. Ezek ilyenkor több óráig szoktak tartani, ami nagyon komoly koncentrációt igényel mind fizikailag, mind mentálisan. Az adás egy előre elkészített forgatókönyv alapján zajlik, de ez mindig kiegészül azokkal az aktualitásokkal, amelyek egy-egy mérkőzés alatt történnek. Rendszerint párban vagyunk kommentátorok, akik közül az egyikünk az adott történéseket kommentálja, amiket a nézők látnak (ő a play by play), míg a másikunk a körök végén összefoglalja a látottakat és különböző érdekességekre hívja fel a figyelmet (ő pedig az elemző kommentátor).

Tényleg nagyon összetett, és nagyon nehéz ezt csinálni, de mi például hirdettünk kommentátor képzést is korábban fiataloknak, akikkel már el is kezdtünk közösen foglalkozni, hogy minél többen legyünk, akik együtt dolgozhatunk a későbbiekben.

Mekkora stábbal dolgoztok a közvetítések során?

A stáb mérete mindig az adott versenytől függ, amit közvetítünk. Egy „rövid” 3-4 órás versenynél általában ketten vagyunk kommentátorok és egy adáskészítő van, aki figyel, hogy minden a műsorterv szerint haladjon. A hosszabb, komolyabb versenyeknél, ami akár több, mint 6 órán át is tarthat, ott természetesen többen vagyunk kommentátorok, hogy tudjuk váltani egymást, valamint ezeknél az úgynevezett „major” (nagyobb, rangos versenyek) eseményeknél egy újságíró is bent van, aki pedig ott helyben írja a cikkeket a történésekről. A leghosszabb közvetítés, amin részt vettem az egy négynapos verseny volt, ahol délután kettőtől kezdődtek a mérkőzések, és hajnali háromig tartottak. Ott szükség volt mindenre és mindenkire…

Ez az esport világ mennyire köthető egy adott korosztályhoz?

Ezt véleményem szerint több kategóriára kell osztani. A profi esportolók alsóhatára a 16 év, ami elsősorban a szülői felügyelet miatt sem tolódik lejjebb. A felsőkorhatár pedig szerintem a 30 jelenleg, nagyon kevés ennél idősebb játékos van, ami a nagyon gyors kiégés miatt mondható el. Ez a nemzetközi tender, viszont Magyarországon sem különbözik sokkal ez a skála. A nem profi gamereknél nyilván nehéz megállapítani, hogy melyik korosztály milyen megoszlásban képviselteti magát, de azt mondanám, hogy ott is az átlag 13-14 évestől a 30-ig. Vannak persze idősebb gamerek is, jelentősen kevesebben viszont, mint a fiatalok.

Forrás: plati.ru

Akik a közvetítéseket nézik, ők megint egy másik kategória. Ez azonban kifejezetten játék függő, vannak olyan játékok (pl. Fortnite), amiért a 13-18 év közötti fiatalok vannak teljesen oda, míg vannak olyan játékok, amik kicsivel komolyabbak, összetettebbek, amiket pedig a 20+-os korosztály néz szívesen. Az is nagyban befolyásolja a nézőink korosztályát, hogy mikor mennek a közvetítések. A délutáni, koraesti mérkőzéseket rendszerint egészen fiatalok is szokták nézni, akik viszont értelemszerűen az éjszakai, hajnali mérkőzéseket már nem követik.  Persze vannak egészen kiugró eseteink is, volt egyszer, hogy az egyik közvetítésünk során a chatbe írt egy apuka, hogy lefektette a gyerekei aludni és most jön minket nézni. De ezek azért nem jellemzők…

Fontos még megemlítenem, hogy tekintettel arra, hogy nagyon sok kiskorú nézőnk van, nálunk van egy olyan íratlan szabály, ami nem teszi lehetővé azt, hogy mi vásárlásra buzdítsuk a nézőinket. Rengeteget lehet hallani azokról a játékokról, ahol valós pénzért különböző dolgokat tudsz venni, amit a játékban tudsz használni (akár segíti az a játék előremenetében, akár csak jól néz ki), és azt gondolom, hogy ilyenkor azzal tesszük a legjobbat mi kommentátorok, ha a mérkőzések történéseire fókuszálunk, és nem arra, hogy mit hol és mennyiért lehet megvásárolni.

Nemrégiben lehetett olvasni olyan híreket, amelyek szülőknek nyújtanának érzékenyítő foglalkozást, ha a gyermekük „gamerré” válna. Neked mi a véleményed erről a témáról?

Globális szinten az esport és a videojátékok egy akkora robbanással érkeztek meg, amely egészen biztos, hogy a következő évtizedeket uralni fogja, mint anno a televízió mondjuk. Nyilván, mint korábban erről beszéltem már, ez itthon még gyerekcipőben jár. Egyre inkább afelé haladunk, hogy 5-10 év múlva már nem az lesz a téma a fiatalok körében, hogy nézted-e tegnap a Való Világot, hanem hogy mit szólsz a tegnapi Counter Strike döntőhöz. Való igaz, hogy a jelenlegi felnőtt generáció számára ez teljesen ismeretlen. A mi generációnk és az utánunk következő ebben nő fel, teljesen természetes, hogy angolul beszélgetnek azokkal, akikkel együtt játszanak és az, hogy esténként nem valamelyik TV csatornát, hanem esport közvetítést szeretnének nézni.

Én nem gondolom, hogy ezt úgy kelleni kezelni, mint ami érzékenyítést követel magának. Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a szülő szerepe, hiszen legyen kerete annak, hogy a gyermek mivel játszik és mit csinál, de ez ne egy automatikus negatív megközelítéssel járjon. Fontos, hogy a szülő megismerje azt, hogy mivel játszik a gyereke, adott esetben próbálja ki, játszanak együtt, akkor sokkal nyitottabb lesz a fiatal is, és nem egy bezárt ajtó mögött fog olyan dolgokkal foglalkozni, amiről a szülő nem tud semmit. Ez, mint nagyon sok minden más, a kölcsönös bizalmon kell, hogy alapuljon, és akkor a szülők is látni fogják, hogy az esport nem az ördögtől való.

Ha további érdekességeket szeretnétek megtudni erről a világról, vagy szeretnétek képben lenni az aktuális esport trendekről kövessétek MattMadzz facebook oldalát, vagy nézzétek a közvetítéseit a twitch-en.

Szerző: Szalóki Viktor

Kiemelt kép forrása: MattMadzz