Vámos Gábort, az Európai Fiatalok Fórumának (továbbiakban E.F.F.) elnökét sikerült egy pillanatra megállítanunk az EFOTT fesztiválon és elbeszélgetni arról, hogyan is születik meg egy igazán lelkes és tettre kész szervezet.

Hasonlóképp a Tudatos Ifjúságért Alapítványhoz, a Corvinus Egyetem lelkes hallgatói magukénak érzik, hogy fiatal társaiknak kicsit felnyissák a szemét és lehetőséget teremtsenek a tudatosabb és felelősségteljesebb polgárrá válás útjának megtalálására.

Említetted, hogy rokon lelkek vagyunk, miért gondolod így?

Mi is egy hasonló céllal alakultunk meg anno, hogy a fiatalokat bevonjuk a közéletbe. Egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy olyan érdektelenek a felnövekvő generációk. Itt a fesztiválon is érezhető, hogy maguktól nem jönnek ide hozzánk, nem érdeklődnek, ugyanakkor, ha mi közelítjük meg őket, akkor egyből nyitottabbá válnak. Ez a helyzet nagyon jól “rímel” arra, ami manapság (sajnos) a közéletben megfigyelhető. Nálunk is ez van a zászlóra tűzve, hogy az emberek tudjanak a lehetőségeikről és éljenek is vele.
Alapvetően a Corvinus Egyetemen vagyunk egy diákszervezet, jelenleg 40 taggal. Inkább amolyan baráti közösség vagyunk, mint szakmai jellegű szervezet, de azt tapasztaljuk, hogy van igény a jelenlétünkre. Eleinte Facebookon hívtuk fel csak a figyelmet a különböző pályázati lehetőségekre és egyéb fontos eseményekre, majd a folyamatos pozitív visszajelzések után elkezdtünk bővülni és most már itt tartunk, hogy egy ilyen volumenü fesztiválon is tudjuk képviseltetni magunkat.
Jó érzés felhívni valakinek a figyelmét arra, ami ott van az orra előtt, csak valahogy eddig nem figyelt fel rá!

Mikor alapult meg ténylegesen a szervezet?

2015-ben, amikor ide kerültem a Corvinusra, akkor indítottuk el az egészet. A kezdetekben az adminisztrációs dolgokkal foglalkoztunk, létrejöttünk ténylegesen, mint egyesület, majd akkreditálva lettünk, ami egyfajta financiális biztonságot is ad nekünk. Mostanra már előadásokat, rendezvényeket szervezünk, legutóbb az Európai Parlamentből hívtunk meg tagokat, akik bemutatták főbb feladataikat és az életüket pár gondolatban, ezzel is motivációra ébresztve a résztvevőket. Kicsit pontosítva egyesület és diákszervezet is vagyunk egyben.

Mik a terveitek a közel -és távoli jövőben?

Az egyetemi diákszervezetek között van egy minősítő rendszer, ami F-től A-ig értékel, jelenleg a C minősítést kaptuk meg, jövőre pedig szeretnénk elérni a B-t. Ezek amolyan apróbb tervek, amelyek egy éven belül megvalósulhatnak. Az igazi mérföldkő az volna, ha sikerülne szakkollégiummá válni, későbbiekben pedig megélni ebből, de egyelőre inkább inkrementális dolgokban gondolkodunk, mintsem radikális elképzelésekben.

Mennyi időt tölt ki ez az életetekben a szervezet?

Ez tipikusan olyan dolog, hogy mindenki annyi energiát fektet bele, amennyit szeretne, de szerencsére ugyanannyit is kapunk vissza belőle. Az egyetem támogatja a szervezetünket, ösztöndíjakat adnak finanszírozásként, most a regisztrációnkat is támogatták, szóval az egyetem részéről abszolút inspirációt és szabad kezet kapunk a céljaink megvalósításához.

Van feltétele annak, hogy valaki erősítse a csapatotokat?

Természetesen van egy felvételi eljárás, de lényegében bárki csatlakozhat. Minden félév elején bonyolítjuk le a felvételt, melynek keretein belül van egy szóbeli elbeszélgetés, illetve emellett egy rövid esszét kell megfogalmazni. A gyakorlatban egyelőre csak egyetemi tagjaink vannak, viszont nem csak közgazdászok, hanem orvostan hallgatók, ELTE-sek, sőt, vidéki egyetemekről is van egy-két tagunk. Ahogy látjuk egyre fokozottabb az érdeklődés, ami remek ösztönzést ad nekünk is abban, hogy még több odaadással építsük azt, amit elkezdtünk.

Az EFF példáját látva biztosak lehetünk abban, hogy egyre inkább kezd felnyílni a fiatalok szeme és egyre inkább kezdik észrevenni azt, hogy sokkal többet rejt a világunk, mint azt a hétköznapi “napellenzős” életünkben észrevennénk. Szerencsére egyre többen éreznek motivációt abban, hogy jobban kivegyék a részüket a közösségben, legyen szó egyetemi vagy éppen sokkal globálisabb mértékekről. Bízunk abban, hogy az ilyesfajta baráti szövetkezések iránymutatóak lesznek a jövőben is és még több emberhez sikerül eljuttatni ezt a gondolkodásmódot és a vele járó felhőtlen élményeket. Sok sikert kívánunk Vámos Gábornak és az E.F.F.-nek!

Aki kedvet kapott, hogy jobban megismerje a szervezetet, azoknak ajánljuk figyelmébe hivatalos facebook oldalukat: https://www.facebook.com/eff1957/