A couchsurfing nagyobb felhajtás nélkül indult útjára 2004-ben. Mi is ennek a mára már 14 milliós közösségnek a lényege? Hogyan szálljunk meg nulla forintból és szerezzünk ezáltal megfizethetetlen élményeket?

Utazásnál törekszünk kiadásaink minimalizálására amellett, hogy a lehető legtöbbet akarjuk kihozni a külföldön töltött időnkből. Megszámlálhatatlan kuponajánlat és azok apró betűinek napokon át való tanulmányozása néha már annyira elveszi az utazó kedvét, hogy az anyagiak miatti frusztráció idő előtt hajlamos vakvágányra terelni világjáró céljainkat. Lehetséges volna akár pénz befektetése nélkül szállást találni a világ szinte bármely országában? A válasz természetesen igen, különben nem született volna meg ez a cikk, de ez mégis hogyan lehetséges, ha sokszor már azt érezzük, hogy levegőt venni se tudunk egy világvárosban anélkül, hogy már azért is fizetnünk kéne?

A couchsurfing a kétezres évek elején indult, melynek lényege, hogy bárminemű anyagi ellenszolgáltatást mellőzve legyen lehetséges otthonunk megosztása egy elfogadó, viszonylag ellenőrzött közösség tagjai számára, akik világot akarnak látni, mialatt találkoznak azon barátaikkal, akikkel előtte még soha. Több, mint kétszázezer célpont közül választhatnak azok, akik nem csak négy falat és egy tetőt, hanem egy otthont és annak lakóit szeretnék jobban megismerni, magukhoz közel engedni.

A működés hasonló bármely szálláskereső oldalhoz/alkalmazáshoz, csak házak helyett a befogadó fél személyisége kapja a hangsúlyt. Egy rövid bemutatkozó és pár kép, valamint az őszinte vélemények nagyban segítik a fogadó fél kiválasztását. Néhány levélváltás után mindkét fél számára nyilvánvalóvá válik, hogy mennyire tartják elképzelhetőnek a rövid távú együttélést. Érdemes egyszerre több potenciális szállásadóval tartani a kapcsolatot, ha véletlen közbe jönne valami a fogadó fél számára, vagy, ha időközben mégsem alakulna ki a szimpátia az első választottal. Ha minden sínen van és megérkeztem, hogyan tovább? Miként tudok azért mégis valamit adni, ha már a másik betekintést enged az életébe és nála hajthatom alvásra a fejem egy méregdrága szálloda helyett?

A pénz teljesen kizárt! Ez annyira fontos, hogy az oldal vezetése kifejezetten kéri, hogy jelentsék számukra az ilyen eseteket. A pénz venné el az egész rendszer lényegét, mivel a kölcsönösség és odaadás addig tud meglenni feszültség nélkül, amíg az nem patikamérlegen kerül kimérésre. Márpedig a pénz hajlamos feszültséget szülni, ha forintban kezdjük számolni a szándékot. Az érkező fél kedveskedhet ajándékokkal, bevállalhatja a főzést vagy meghívhatja a fogadó felet egy kávéra, igazából bármi, amivel úgy érzed, hogy a “piszkos anyagiakon” túl viszonozhatod egy új barát feltétel nélküli kedvességét és bizalmát.

A közösség nem volna közösség szervezett programlehetőségek nélkül. Hostok és surfer-ek számára rendszeresen vannak találkozók, illetve adott város helyi programjaira is önszerveződő módon írnak ki találkozási lehetőséget, így az utazó nem csak fogadóját, hanem a közösség közelben lévő tagjait is könnyebben megismerheti, elvégre ki ismerhetné jobban a várost és annak eseményeit, mint egy helyi lakos? Aki még nem érzi magát elég nyitottnak egy számára idegen befogadására, az jelezheti, hogy szállás biztosítása nélkül, de szívesen segít a környék látványosságainak feltárásában, így a vérkeringésbe való bekapcsolódásnak nem kizárólagos feltétele mások elszállásolása.

https://instagram.com/couchsurfing?igshid=1mja0qyc4cmf7

Minél keletebbre haladunk Európában, annál inkább jellemző egyfajta zárkózottság az ilyen és ehhez hasonló szerveződésekkel szemben. Mi van akkor, ha valaki vissza akar élni a jóhiszeműségünkkel? Tény, hogy a megszokotthoz képest nyitottabbnak kell lenni ahhoz, hogy egy teljesen ismeretlen embert a házunkba engedjünk, de amikor mi magunk szeretnénk más országban új emberekre lelni, ők is vakon megbíznak bennünk. A szkeptikusabbak még mindig jogosan kérdezhetik, hogy de mégis mi a garancia? Az nem más, mint a megírt referenciák. Fogadó és érkező fél számára egyaránt lehetséges beszámolót írni az együtt töltött időről, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a másik fél mennyire megbízható. Amennyiben mégis bekövetkezne a legrosszabb, úgy fel lehet venni az oldal üzemeltetőivel a kapcsolatot, hogy megoldást találjanak egy esetlegesen kialakult kellemetlen helyzetre.

Ami a leginkább egyedivé teszi a rendszert, az a komfortzónából való kimozdítás. Sokan, ha társasággal utaznak, nehezebben szakadnak ki a klikkből, így viszont egyedül is érdemes elindulni, mivel már érkezésünk pillanatában új kapcsolatot építhetünk.

A díjmentes szállás mellett azok járnak a legjobban, akik még pályázhatnak az DiscoverEU-ra. Ingyenes utazás és szállás? Kalandra fel és ismerd meg azt a barátod, aki vár a veled való első találkozásra!

Kiemelt kép forrása: pexels.com

Szerző: Buzogány Jácint