Van egy étterem, ami nagyon megragadott? Túra közben olyan gyönyörű volt a kilátás, hogy azt szerinted mindenkinek látnia kell? Esetleg megkímélnél másokat egy kellemetlen helyzettől? Miben másabb a Google Idegenvezetők a többi értékelőoldalnál?

A piac alapja az ajánlás. Egy elégedett ügyfél hosszútávon megtérülő befektetés bármely cégnek. Ennek fordítottja meg legalább ennyire tud rosszul elsülni. Számos fórumon, facebookon, adott szolgáltatás oldalán lehetőségünk van mindenki számára látható visszajelzést írnunk, de minthogy minden szentnek maga felé nyúlik a keze, ezek olykor moderálás alá kerülve, akár teljesen el is tűnhetnek. A másik nehezítő tényező, hogy a lehető leggyorsabban, legegyszerűbben szeretnék a felhasználók közzétenni véleményüket, ami a lehető legnagyobb közönséghez célozza meg. A Google Idegenvezetők minden szempontból megfelel ezeknek a kívánalmaknak. Független cégként nem kell félni, hogy kifejtett, releváns véleményünk eltűnne az éterben. Profi programozók felhasználóbarát környezetbe ültetik ezt a funkciót, ami a cég globális piaci jelenléte miatt a világ szinte bármely pontján elérhető.

Lényegében külön letöltést sem igénylő funkcióról van szó, ami a Google Maps-be beépítve pár érintés után lehetőséget ad véleménynyilvánításra bármely a térképen fent lévő helyszínre. Mi van akkor, ha nem volna fent az adott étterem vagy áruház, amiről meg szeretnénk osztani a velünk tapasztaltakat? Vigyük fel mi magunk a rendszerbe! Néhány kép készítése és némi adatmegadás után a rendszer moderátorai ellenőrzik kezdeményezésünk, amit élesítenek és onnantól kezdve mi magunk is építőivé válunk egy globális méretű rendszernek. talán ez az egyik legnagyobb pozitívuma az Idegenvezetők rendszerének: nem csak felületet biztosít a szabad megnyilvánulásnak, hanem lehetőséget ad, hogy mi magunk is részesei legyünk ennek a rendszernek.

Jogosan jöhet a kérdés, hogy miért érné meg nekem plusz energiát fektetni, ha egyszer én csak pár sort szerettem volna írni? A válasz maga a rendszer, ugyanis, mint egy játékban, a felhasználó fejlődhet, szintet léphet, különféle programbeli elismerést kaphat, miközben aktivitásával pontokat gyűjt és egyre feljebb lép a ranglétrán. A Google Idegenvezetők egy hatalmas lépés a gamifikáció népszerűsítésében, ami a korábbi gyorséttermi csúszkás visszajelzés és a különféle online kurzusok után az élet egy újabb szegmensét teszi felhasználóbaráttá, játékossá.

Különféle tevékenységek érnek pontot. Már csak egy öt csillagos skálán adott értékelés is 1 pontot, míg egy terjedelmesebb írás már tíz ponttal visz közelebb a következő szinthez. Ha inkább vizuálisabb típus vagy, akkor képenként öt, míg videónként hét pont jár a feltöltésekért. Ha épp olyan kedved van, hogy egyik módon sem érzed magadban a motivációt, akkor meglévő, mások által feltöltött adatok ellenőrzéséért is járnak pontok. A rendszert így az admin rétegen túl javarészt a felhasználók építik és ellenőrzik egyaránt.  Ahogy felépíteni, úgy törölni és módosítani is lehet mások munkáját moderátori ellenőrzés és dokumentáció mellett, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy egy rosszindulatú módosítási kísérlet valótlan adatok felvitelével járna.

A szintlépésen túl a Google időnként visszajelzést küld, hogy az általad feltöltött anyagok miképp teljesítenek. Felemelő érzés volt látni, hogy az élményeimről feltöltött 330 fotót már közel 300000-en nézték meg, míg a véleményeim olvasottsága is közelít a 10000 olvasóhoz. Ha belegondolok, hogy hányszor néztem meg egy nyitva tartást vagy olvastam utána egy helynek a Google-ön, akkor tudatosul bennem, hogy ami nekem pár kattintás vagy érintés, az sokak számára spórol meg akár fölösleges utazást, kellemetlen élményeket. A program oldalán lehetőség van találkozók szervezésére is, így közösségalakítás szempontjából sem utolsó a Google Idegenvezetők. Amennyiben ez még mindig nem volna elég motiváció, úgy érdemes kitérni arra, hogy kellő aktivitásért akár más jellegű jutalomban is részesülhetnek a felhasználók, úgy, mint alkalmazásfunkciók használata, ajándék többlettárhely felhőn vagy mondjuk eseménymeghívások.

A világ számos szépsége arra vár, hogy minél több emberhez eljusson. Lehet pont a te képed lesz az, ami sokak számára először mutatja meg, hogy milyen rejtett kincsei vannak a világnak.

Kiemelt kép forrása: pexels.com